Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Δωρίζει τον εγκέφαλό της για το καλό του ποδοσφαίρου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Μπράντι Τσαστέιν, το πρόσωπο της χρονιάς το 1999 στην Αμερική για τον πανηγυρισμό της… χωρίς φανέλα όταν πέτυχε στον τελικό κόντρα στην Κίνα το τελευταίο πέναλτι και χάρισε στις ΗΠΑ το Παγκόσμιο Κύπελλο, ανακοίνωσε πως θα δωρίσει μετά θάνατον τον εγκέφαλό της στο ίδρυμα Concussion Legacy Foundation και σε ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης για να μελετήσουν την χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια.

Η χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (ρήξη των αιμοφόρων αγγείων που προκαλείται συνήθως από εγκεφαλικές διασείσεις και προκαλεί κατάθλιψη, επιθετικότητα, παρορμητικότητα και απώλεια μνήμης και συχνά οδηγεί ανθρώπους στην αυτοκτονία) «ταλαιπωρεί» πολλά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το αμερικάνικο ποδόσφαιρο, το μποξ κλπ. Βασικό αίτιο αυτής της πάθησης είναι τα χτυπήματα στο κεφάλι και όσοι παίζουν ποδόσφαιρο, άνδρες και γυναίκες, ανήκουν στην «επικίνδυνη» ομάδα.

Η 47χρονη σήμερα Μπράντι Τσαστέιν (παγκόσμια πρωταθλήτρια και χρυσή Ολυμπιονίκης με την εθνική ποδοσφαίρου των ΗΠΑ) δήλωσε σχετικά: «Έχω πάρει πολλά από το ποδόσφαιρο και θέλω να δώσω κάτι πίσω. Παίζοντας ποδόσφαιρο από μικρή δεν μπορώ ούτε να φανταστώ πόσες φορές έχω κάνει κεφαλιές με την μπάλα. Είναι τρομακτικό όμως, να σκέφτομαι πως μπορεί να έχω υποστεί ισάριθμες εγκεφαλικές διασείσεις χωρίς να το ξέρω.»

Δωρίζει τον εγκέφαλό της για το καλό του ποδοσφαίρου

Μια έρευνα που έγινε το 2013 διαπίστωσε ότι οι παίκτες που έκαναν συχνά κεφαλιές είχαν εγκεφαλικές ανωμαλίες παρόμοιες με τους ανθρώπους που έπασχαν από διασείσεις. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ποδοσφαιριστές χτυπούν την μπάλα, που ταξιδεύει με 50 μίλια/ώρα και ίσως και πιο γρήγορα, με το κεφάλι 6 με 12 φορές ανά παιχνίδι και σχεδόν πάνω από 30 φορές κατά τη διάρκεια κάθε προπόνησης. Οι κεφαλιές είναι υπεύθυνες για το 1/3 του συνόλου των διασείσεων σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, ενώ σημειώνεται πως τα κορίτσια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σε μια ανάλυση του 2015 σε γυμνάσια στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε πως τα κορίτσια είχαν 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες, σε σχέση με τα αγόρια, να υποστούν διάσειση από κεφαλιές. Σε μια τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε, αναφερόταν πως ακόμη και τα ήπια χτυπήματα στο κεφάλι σε αθλήματα, μειώνουν τη μαθησιακή δυνατότητα των αθλητών μέσα σε μια αγωνιστική περίοδο.

Πριν από λίγο καιρό, ένας 25χρονος πρώην αθλητής κολεγιακής ομάδας, διαγνώστηκε με χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια έχοντας περάσει 10 εγκεφαλικές διασείσεις (την πρώτη του όταν ήταν 8 χρόνων). Ο νεαρός έπαιζε αμερικάνικο ποδόσφαιρο για 16 χρόνια. Την τελευταία φορά που υπέστη εγκεφαλική διάσειση και άρχισε να έχει πόνους στο κεφάλι και τον αυχένα και δυσκολίες στη μνήμη και την συγκέντρωση, αποφάσισε να σταματήσει το άθλημα. Τα προβλήματα δεν τον εγκατέλειψαν. Έχασε τάξεις και τελικά δεν πήρε ποτέ πτυχίο. Έχοντας οικογενειακό ιστορικό εθισμού και κατάθλιψης, ο 25χρονος δεν κατάφερε να βρει σταθερή δουλειά και άρχισε να χρησιμοποιεί μαριχουάνα για να βοηθήσει τους πονοκεφάλους, το άγχος και τον ύπνο του. Τελικά, πέθανε από καρδιακή ανακοπή…

Εδώ και δύο χρόνια η ομοσπονδία του NFL έχει επιχορηγήσει νευρολόγους και άλλους ερευνητές προκειμένου να επισπεύσουν τις έρευνες διάγνωσης και θεραπείας για να μην ξεφύγει το θέμα με τις παθήσεις που προκαλούνται από τον αθλητισμό. Σε μια τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε, αναφερόταν πως ακόμη και τα ήπια χτυπήματα στο κεφάλι σε αθλήματα, μειώνουν τη μαθησιακή δυνατότητα των αθλητών μέσα σε μια αγωνιστική περίοδο. Ακόμη και στο ποδόσφαιρο (αυτό που παίζεται στην Ευρώπη), λόγω της κεφαλιάς, παρατηρήθηκαν παρόμοια φαινόμενα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πρόσφατα οι Βρετανοί απαγόρεψαν τις κεφαλιές στις ακαδημίες.

Το θέμα της βίαιης σωματικής επαφής σε αθλήματα, προβληματίζει τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες. Αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε μια δήλωση που να αποδεικνύει του λόγου το αληθές, θα ανατρέχαμε σίγουρα σε αυτήν του πρώην πρωταθλητή ελαφρών βαρών Barry McGuigan που είχε πει το 1988: «Το μποξ καταστρέφει τον εγκέφαλο, μην αφήσετε τον οποιονδήποτε να σας πει το αντίθετο».


Πηγή: http://www.sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.