Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

"Η Εκπαιδευτική Ρομποτική στην Ελλάδα"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

"Νamaste" στα Ινδικά σημαίνει "Γειά σας και καλώς ήλθατε" και με αυτόν τον τρόπο καλωσορίζουμε την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, η οποία εφέτος θα διεξαχθεί στο Νέο Δελχί 11-13 Νοεμβρίου, αφού ανακοινώθηκαν οι προκλήσεις για το διαγωνισμό. Νωρίτερα όμως προηγούνται 3 Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί εκπαιδευτικής ρομποτικής στη χώρα μας από τον WROHellas.Ο WRO Hellas αποτελεί τον επίσημο εθνικό διοργανωτή των διαγωνισμών ρομποτικής στη χώρα μας.



Ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης & Τεχνολογίας W.R.O™ Hellas http://wrohellas.gr λειτουργεί με όραμα την τεχνολογική καινοτομία σε τομείς των νέων τεχνολογιών και της ρομποτικής. Η ρομποτική είναι βασική κινητήρια δύναμη για τη μεγέθυνση και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι η δραστηριότητα που πραγματοποιείται κυρίως με την ομαδική και συνεργατική συμμετοχή των μαθητών.



Για το σκοπό αυτό, επί οκτώ συναπτά έτη, ο WRΟ Hellas,ως μέλος του World Robot Olympiad, είναι ο επίσημος φορέας της διοργάνωσης του πανελλήνιου διαγωνισμού WRO Hellas (περισσότερα http://wrohellas.gr/πανελλήνιος-διαγωνισμός-2016). Ο Πανελλήνιος διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και επιστημονικών ενώσεων της χώρας μας. Η χώρα μας λαμβάνει μέρος ανελλιπώς στις Ολυμπιάδες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από το 2009, χάρη στον εθνικό διοργανωτή.



Πέραν της ετήσιας Ολυμπιάδας, o WROHellas διεξάγει εδώ δύο χρόνια πανελλήνιο διαγωνισμό για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δραστηριοποιώντας τα νέα παιδιά έτσι ώστε να έχουν τα καλύτερα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος της κοινωνίας - ένα μέλλον όπου η καινοτομία, η πρωτοτυπία και η ικανότητά του να συνεργαστεί με άλλους, θα αποτελέσουν σημαντικές και ανταγωνιστικές παραμέτρους.



Αυτό ακριβώς ανέδειξε ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός για μαθητές Δημοτικού με τίτλο «Η Δική μου Πόλη». Περισσότερες από 400 ομάδες μαθητών από τη χώρα έλαβαν μέρος με απόλυτη επιτυχία. Ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα “Ο Γαλαξίας μας” αποκλειστικά για παιδιά Δημοτικού, ηλικίας 8-12 ετών,πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της νέας εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science Technology–Engineering- Mathematics) και την ένταξή της στο σύστημα διδασκαλίας και εκπαίδευσης μαθητών στην Ελλάδα (περισσότερα http://wrohellas.gr/ο-γαλαξίας-μας/ )



Ο Τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού θα διεξαχθεί στα εκπαιδευτήρια της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη, στις 19 Μαρτίου 2016 και θα συμμετέχουν οι ομάδες που θα προκριθούν από τους περιφερειακούς διαγωνισμούς όλης της χώρας.



Πολύ πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησε επίσης ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αποκλειστικά για μαθητές Γυμνασίου, με θέμα την αρχαία τεχνολογία. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές και καθηγητές από τις 13 Περιφέρειες της χώρας να αναπτύξουν το ταλέντο, τη φαντασία και τις επιστημονικές τους δεξιότητες, εφαρμόζοντας και κατασκευάζοντας μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο, η οποία θα προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού «Ταξίδι στην Αρχαιότητα». Επιπλέον, οι δάσκαλοι και οι μαθητές σχηματίζοντας ομάδες, μαθαίνουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με σκοπό τη δημιουργική επίλυση ποικίλων προβλημάτων, τη διερευνητική μάθηση, τη δημιουργική εμπλοκή των εκπαιδευόμενων στην ανακάλυψη της λύσης, κάνοντας χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.



Ο Πρόεδρος του WROHellasκ. Ι. Σομαλακίδης δηλώνει χαρακτηριστικά: “Ως ο επίσημος Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Ελλάδα, έχουμε ένα όραμα για τη χώρα μας: να καθιερώσουμε την Εκπαιδευτική Ρομποτική στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύγκλιση της χώρας μας με τις τεχνολογικά προηγμένες χώρες. Ξεκινώντας με την εκπροσώπηση μας στην ετήσια Ολυμπιάδα και την πρόσφατη επιτυχία για τη χώρα μας, με το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο και μάλιστα αργυρό, στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής (6-8/11/2015), μάς κάνει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία!*



Με τους διαγωνισμούς ο WROHellas στηρίζει δεξιότητες, όπως: αναλυτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, ομαδική εργασία και δημιουργικότητα. Τα ξεκίνημα από την παιδική ηλικία σημαίνει ότι οι νέοι θα είναι ευμενέστερα διατεθειμένοι να ακολουθήσουν θετικές σπουδές και σχετιζόμενη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Στοχεύουμε πλέον υψηλά με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και των γονιών τους προσδοκώντας σε περισσότερες διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς και παγκοσμίως. Namaste λοιπόν, αυτοί είμαστε, αυτός είναι ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης & Τεχνολογίας W.R.O™ Hellas με 3 μαθητικούς διαγωνισμούς, όραμα και αξιόλογη δράση.”





*Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα, μέλος της ελληνικής αποστολής WROHellas, RoboSpecialists από το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης, έφτασε ως τον τελικό όπου υπέκυψε αξιοπρεπώς (βλ. σχετικά http://wrohellas.gr/στο-βάθρο-των-νικητών-με-το-ασημένιο-με/)

Πατήστε εδώ και δείτε τα βίντεο


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.