Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης δυο στις τρεις Βρετανίδες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πάνω από το ένα τρίτο βίωσαν ανεπιθύμητο σεξουαλικό άγγιγμα σε δημόσιο χώρο.

Σεξουαλική παρενόχληση σε δημόσιους χώρους έχουν υποστεί τα δύο τρίτα των Βρετανίδων και περισσότερες από το ένα τρίτο έχουν βιώσει ανεπιθύμητο σεξουαλικό άγγιγμα, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Για τις γυναίκες ηλικίας 18-21 ετών η παρενόχληση είναι ακόμη πιο συχνή, με το 85% να δηλώνουν ότι βίωσαν ανεπιθύμητη σεξουαλική προσοχή και σχεδόν το 50% να έχουν υποστεί ανεπιθύμητο σεξουαλικό άγγιγμα, ανέφερε η έρευνα που διενήργησε η Συμμαχία για τον Τερματισμό της Βίας κατά των Γυναικών (EVAW).

«Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια καθημερινή εμπειρία την οποία οι γυναίκες και τα κορίτσια μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν, αλλά είναι καιρός να βάλουμε έναν καθρέφτη (σ.σ. μπροστά στο πρόσωπο αυτών που τη διαπράττουν) και να την καταπολεμήσουμε», ανέφερε σε δήλωσή της η Σάρα Γκριν, προσωρινή πρόεδρος της EVAW.

«Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ελεύθερες να ζουν τη ζωή τους χωρίς την απειλή της παρενόχλησης και της βίας, να μην χρειάζεται να προγραμματίζουν και να περιορίζουν τις επιλογές τους ώστε να είναι σίγουρες ότι θα είναι ασφαλείς».

Τα δύο τρίτα των 1.600 γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα της EVAW τον περασμένο μήνα δήλωσαν πως αισθάνθηκαν ανασφαλείς σε δημόσιους χώρους και σχεδόν το 50% χρησιμοποίησαν «ασφαλή προγραμματισμό», όπως το να αποφεύγουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και να πληρώνουν ταξί, να αποχωρούν νωρίς και να ακολουθούν κάθε φορά διαφορετική διαδρομή όταν βγαίνουν από το σπίτι τους το βράδυ.

Η πλειονότητα των γυναικών δήλωσαν πως θα ήθελαν να παρέμβει κάποιος όταν βίωσαν ανεπιθύμητο σεξουαλικό άγγιγμα σε δημόσιο χώρο, αλλά μόνο ένα στα δέκα θύματα δήλωσε πως κάποιος είχε επέμβει όταν συνέβη αυτό.

Ως προληπτικό μέτρο, οι γυναίκες δήλωσαν ότι θα ήθελαν περισσότερη αστυνόμευση, καλύτερο φωτισμό στους δρόμους, περισσότερο προσωπικό στα μέσα μεταφοράς και εκστρατείες επαγρύπνησης που θα ενθαρρύνουν άλλους ανθρώπους να επεμβαίνουν.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των γυναικών που βίωσαν απρόκλητη σεξουαλική προσοχή και άγγιγμα ήταν κάτω των 16 ετών όταν είχαν την πρώτη εμπειρία τους και περισσότερα από τα τρία τέταρτα ήταν κάτω των 21, σύμφωνα με την έρευνα.

Έρευνα του Thomson Reuters Foundation που πραγματοποιήθηκε το 2014 η οποία κατέτασσε τα συστήματα μεταφοράς σε 16 πόλεις του κόσμου στη βάση του πόσο επικίνδυνα είναι για τις γυναίκες κατέτασσε το Λονδίνο στη 13η θέση, ενώ η Νέα Υόρκη και το Τόκιο βρίσκονται σε καλύτερη θέση όσον αφορά την ασφάλεια στα δίκτυα μεταφοράς.

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε σήμερα την επικαιροποιημένη Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και Κοριτσιών με σκοπό την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης «σε όλες τις μορφές τη» μέχρι το 2020.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.