Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Οδηγός για υπολογισμό των μερίδων με φωτογραφίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αντί να υπολογίζουμε με ζυγαριά κάθε γεύμα και σνακ που τρώμε, ένας εύκολος τρόπος εκτίμησης της σωστής ποσότητας μιας μερίδας είναι το ίδιο μας το χέρι.

Δείτε με τη βοήθεια φωτογραφιών ποιες είναι οι ιδανικές μερίδες για το κρέας, το ψάρι, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα ζυμαρικά, τους ξηρούς καρπούς, το τυρί, ακόμη και τη σοκολάτα!

Κρέας



Η μπριζόλα της φωτογραφίας ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια και δεν ξεπερνά σε πάχος μία τράπουλα.

Λευκό ψάρι



Λευκά ψάρια όπως ο μπακαλιάρος έχουν πολύ λίγα λιπαρά και λίγες θερμίδες, οπότε μία μερίδα μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 150 γραμμάρια.

Λιπαρό ψάρι



Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα έχουν πολύ περισσότερα –αλλά πολύ υγιεινά– λιπαρά από τα λευκά, οπότε η μερίδα πρέπει να είναι λίγο μικρότερη. Το φιλέτο της φωτογραφίας ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια.

Φυλλώδη λαχανικά



Δύο γεμάτες χούφτες ωμό σπανάκι αντιστοιχούν περίπου σε 80 γραμμάρια. Η μέτρηση αυτή ισχύει σχεδόν για όλα τα φυλλώδη λαχανικά, καθώς έχουν περίπου το ίδιο βάρος.

Μπρόκολο και κουνουπίδι



Μία μερίδα 80 γραμμαρίων για λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι αντιστοιχεί σε μέγεθος σε μια σφιγμένη χούφτα.

Φρούτα



Για μικρού μεγέθους φρούτα όπως τα μούρα ή φρούτα που κόβετε σε κύβους για να φτιάξετε φρουτοσαλάτα, μία μερίδα 80 γραμμαρίων αντιστοιχεί περίπου σε δύο μικρές χούφτες.

Ωμά ζυμαρικά



Μπορεί η μερίδα να μοιάζει μικρή, όμως τα ζυμαρικά διπλασιάζονται σε μέγεθος όταν τα βράζουμε. Η ποσότητα της φωτογραφίας αντιστοιχεί σε μερίδα 75 γραμμαρίων.

Ξηροί καρποί



Οι ξηροί καρποί είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, ιδανικό για κάθε στιγμή της ημέρας. Έχουν όμως αρκετές θερμίδες, οπότε δυστυχώς δεν μπορούμε να τους απολαμβάνουμε σε απεριόριστες ποσότητες.

Πατάτα



Μία μερίδα υδατανθράκων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200-250 θερμίδες . Η πατάτα της φωτογραφίας είναι περίπου 180 γραμμάρια.

Βούτυρο



Μία μερίδα βούτυρο, φυστικοβούτυρο ή άλλης λιπαρής ουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά ένα κουταλάκι του γλυκού, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο άκρο του αντίχειρα.

Σοκολάτα



Ένα κομμάτι σοκολάτα όσο ο δείκτης ζυγίζει περίπου 20 γραμμάρια. Οι θερμίδες ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της σοκολάτας.

Τυρί



Μία μερίδα τυρί δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 γραμμάρια, ποσότητα ίση σε πλάτος και ύψος όσο οι δύο αντίχειρες.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.