Θετική αντίδραση από τους εργοδότες στο νέο ασφαλιστικό
Ως θετική εξέλιξη, η οποία ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου την κατ’ αρχήν συμφωνία για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στην οποία κατέληξαν χθες η κυβέρνηση και οι εργοδοτικές οργανώσεις.
Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων, όπου προέκυψε συμφωνία σε «λελογισμένη» αύξηση των εισφορών για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Επρόκειτο για την πρώτη θετική αντίδραση στο ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, από την δημοσιοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων την περασμένη Δευτέρα.
Το Μέγαρο Μαξίμου χαιρέτισε αυτήν την εξέλιξη επισημαίνοντας ότι η εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων «ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους πιο αδύναμους». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις».
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, οι εργοδότες αποδέχτηκαν κατ’ αρχήν μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών με σημείο αφετηρίας το 1% (τα ακριβή μεγέθη θα προσδιοριστούν μετά την αποτύπωση της άποψης των εταίρων και τις χρηματοδοτικές ανάγκες που θα προκύψουν) για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σε αντάλλαγμα, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει μέτρα που θα αντισταθμίσουν εν μέρει το κόστος και θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Πρόκειται για τα μέτρα αυτά τα οποία περιλαμβάνονται στο πακέτο των προτάσεων για την προσέλκυση επενδύσεων που υπέβαλε προ ημερών ο ΣΕΒ στην κυβέρνηση.
Η εξέλιξη αυτή δίνει διαπραγματευτικά επιχειρήματα, ώστε να καμφθεί η αρνητική στάση των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και έρχεται την κατάλληλη στιγμή, εν όψει των περιοδειών που ξεκινούν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Κατρούγκαλος στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ώστε να ενημερώσουν τους ομολόγους τους.
Ωστόσο, ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο, μετά την άρνηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης να παράσχει συναίνεση στην μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και μετά την αποκάλυψη ατελειών της κυβερνητικής πρότασης, που προκαλούν δικαιολογημένες αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων (π.χ. τα μπλοκάκια) και ανασφάλεια στους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται κινήσεις εκτόνωσης της όποιας έντασης, στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση. Έτσι την επόμενη Δευτέρα, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος θα ενημερώσει την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε ειδική συνεδρίαση.
Αυτό συμφωνήθηκε χθες το απόγευμα στο Μαξίμου, όπου μετά την σύσκεψη με τους εργοδοτικούς φορείς, εκλήθησαν περίπου 20 βουλευτές και το προεδρείο της Κ.Ο, ώστε παρουσία του κ. Κατρούγκαλου, να ενημερωθούν αναλυτικά για το νομοσχέδιο και τις διατάξεις του.
Στόχος της συνάντησης ήταν οι βουλευτές αυτοί, που έχουν και την πυκνότερη παρουσία στα ΜΜΕ, να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους εν όψει των τηλεοπτικών τους εμφανίσεων.
Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας διαφώτισης της κοινής γνώμης άλλωστε, ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό, σήμερα Παρασκευή.
-----------
Το παρασκήνιο της συμφωνίας Τσίπρα – εργοδοτών για τις εισφορές
Η κυβέρνηση εξασφάλισε στήριξη από τους εργοδότες, όχι όμως από τους εργαζόμενους.
Τους εργοδότες εξασφάλισε ως συμμάχους στη δύσκολη μάχη για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, εισέπραξε θετική ανταπόκριση στην κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Συγκεκριμένα υπέρ μίας μικρής και προσωρινής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τάσσονται οι τέσσερις εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ), μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που διήρκεσε 3,5 ώρες.
Η στάση αυτή των εργοδοτών αποτελεί «ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο» έσπευσε να δηλώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αφού η συμφωνία των εργοδοτών στην αύξηση των εισφορών κατά 1% μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση τόσο εντός των συνόρων όσο και εκτός των συνόρων.
Πλέον η Αθήνα προσέρχεται στη συζήτηση έχοντας να αντιτάξει στα επιχειρήματα της άλλης πλευράς ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι, οι εργοδότες, που θα επιβαρυνθούν από την αύξηση στις εισφορές, δεν είναι αρνητικοί σε αυτή.
Η αύξηση των εισφορών αφορά, βεβαίως, και τους εργαζόμενους, και εκεί η εξασφάλιση θετικής ανταπόκρισης δεν είναι εύκολη. Μάλιστα, η ΓΣΕΕ έσπευσε από τους πρώτους να καταγγείλει «σφαγή» και «λεηλασία», μόλις δημοσιοποιήθηκε η κυβερνητική πρόταση.
Σε κάθε περίπτωση οι εργοδότες ζήτησαν ένα σταθερό φορολογικό και επενδυτικό πλαίσιο στη χώρα, ενώ θα συσταθεί επιτροπή για το τελικό ύψος της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.
Οι εργοδοτικοί φορείς «δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών», αναφέρουν σε κοινή δήλωση οι φορείς και βάζουν παράλληλα το πλαίσιο συνεργασίας για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:
«Οι Πρόεδροι των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων της χώρας (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ) είχαν μια εκτενή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των Κοινωνικών Εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:
1) Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο
2) Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον
3) Κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι Κοινωνικοί Εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».
Μαξίμου: Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα χωρίς οριζόντιες μειώσεις
Ικανοποίηση εκφράζει η κυβέρνηση για τη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων ως προς τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.
Η συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, καθώς οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ανταποκρίθηκαν θετικά στην κυβερνητική πρόταση για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από μια λογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. «Έτσι, προστίθεται στην ανακοίνωση, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις» προστίθεται.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους πιο αδύναμους.
Στην συνάντηση υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις προοπτικές βελτίωσης του επενδυτικού, οικονομικού και εμπορικού κλίματος και τα αναγκαία προς την κατεύθυνση αυτή, μέτρα.
-----------
Ένα βήμα εμπρός και ένα πίσω από το Μαξίμου
Μετά τη συμφωνία με εργοδότες για το Ασφαλιστικό «μαζεύουν» τα λάθη στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Έχοντας κάνει ένα βήμα μπροστά για τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό με τη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς στο Μέγαρο Μαξίμου προλειαίνουν το έδαφος για υπαναχώρηση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών που έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων και απειλεί να τινάξει όλο το εγχείρημα της μεταρρύθμισης στον αέρα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί σκεπτικισμός για τις αβελτηρίες του νομοσχεδίου, με το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα να δίνει εντολή στο υπουργείο Εργασίας για διόρθωση των ρυθμίσεων που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια.
Η κυβέρνηση αφήνει έτσι πλέον ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο βελτιώσεων στην κατεύθυνση των ελαφρύνσεων για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, καθώς οι εισφορές 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος για την κύρια σύνταξη και 6,95% για την περίθαλψη συν 7,5% για την επικουρική αποτέλεσαν άμεσα αιτία πολέμου από τους θιγόμενους κλάδους. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκλαμβάνουν το ενδεχόμενο μίας μετωπικής σύγκρουσης με ένα εκατομμύριο θιγόμενους επαγγελματίες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι αγρότες που ούτως ή άλλως βρίσκονται στα «κάγκελα» για το επερχόμενο αγροτικό, ως μία επικίνδυνη ατραπό την οποία θέλουν να αποφύγουν.
«Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε μία μεταρρύθμιση για να καταστήσουμε τους ασφαλισμένους οφειλέτες στο σύστημα, αλλά να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα είναι φιλικό προς τους ασφαλισμένους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος.
Αλέξης Τσίπρας και εργοδότες συμφώνησαν στη συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους δεν θα επιβαρύνονται υπέρμετρα με ασφαλιστικές εισφορές όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.
Εκτός πάντως της λαίλαπας για τους ελεύθερους επαγγελματίες φαίνεται να μένουν πρώτοι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια. «Για τα μπλοκάκια θα μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα, όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους νέους επιστήμονες» τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος την Πέμπτη. Το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται να επιμερίσει το 20% σε 6,3% για τον εργαζόμενο και 13,7% για τον εργοδότη, όπως συμβαίνει και με τους μισθωτούς.
Την ίδια ώρα με το επιχειρούμενο «λίφτινγκ», από το Μέγαρο Μαξίμου κλιμακώνουν την επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τα δύο κόμματα να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις. Ενδεικτική είναι η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, «να αρθρώσουν επιτέλους πολιτικό λόγο».
Κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν το απόγευμα να αποδομήσουν εκ νέου τη ρητορική των δύο κομμάτων, τονίζοντας πως «το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έχει εξηγηθεί πολλές φορές με αναλυτικά σημειώματα από την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να καλύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές που οδήγησαν σε πάνω από 12 μειώσεις συντάξεων τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα».
«Η κυβέρνηση προχωράει σε μια αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που καταφέρνει και να μη θίγει καθόλου τις καταβαλλόμενες συντάξεις και να εξορθολογήσει το ασφαλιστικό σύστημα», συνεχίζουν οι κυβερνητικές πηγές. «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει στόχο να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια. Το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων μελλοντικών συντάξεων, δίνοντας για πρώτη φορά προοπτική για βελτίωση των συντάξεων μετά το 2018, αλλά και βιωσιμότητα στο σύστημα».
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα ερωτήματα που τίθενται διαρκώς γύρω από το ασφαλιστικό, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τα εξής:
1. Για το ΕΚΑΣ, και τις συντάξεις αναπηρίας και εργατικού ατυχήματος:
«Όσοι δεν δικαιούνται εθνικής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης, θα παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ενώ κάθε ασφαλισμένος που συμπληρώνει τα 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει πλέον τη Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ προσαυξημένη κατά τα έτη ασφάλισής του.
Επομένως, οι μηχανισμός προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της εθνικής σύνταξης προσαυξημένης κατά τα χρόνια εργασίας, είναι ένας πολύ αποδοτικότερος τρόπος προστασίας, καθώς η εθνική σύνταξη συνδέεται με το διάμεσο εισόδημα και αυξάνεται με την άνοδο του ΑΕΠ.
Ως επιπλέον μηχανισμός αναπλήρωσης θα λειτουργήσει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ώστε να μην κινδυνεύει κανένας συνταξιούχος από τον κίνδυνο της φτώχειας.
Αναφορικά δε με τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις από εργατικό ατύχημα, το ποσόν της σύνταξης θα υπολογίζεται όπως και μέχρι σήμερα».
2. «Πως μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις;»
«Η συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η συγκεκριμένη εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση σήμερα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας, στηρίζουν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης».
3. Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και το κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση
«Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης συνδέει το ποσό των εισφορών με το τελικό ποσό της διαμορφούμενης σύνταξης. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα σοβαρό κίνητρο για κάθε εργαζόμενο ώστε να διεκδικήσει ασφαλισμένη και πλήρη μισθωτή εργασία. Πλέον όλα τα ένσημα από την πρώτη μέρα εργασίας, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα παίζουν κομβικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και άρα προφανώς υπάρχει κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση».
«Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τους αμειβόμενους με μπλοκάκι, πρόκειται να επανεξεταστούν, με αξιοποίηση όλων των περιθωρίων βελτίωσης», αναφέρουν τέλος οι κυβερνητικές πηγές.
-----------
Η διάταξη του Ασφαλιστικού που φέρνει ψαλίδι 40% σε συντάξεις και εφάπαξ για τους ένστολους
«Συναγερμός» στα σώματα ασφαλείας.
Πονοκέφαλο προκαλεί στις τάξεις των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών και των στρατιωτικών έχει σημάνει η διάταξη του πρώτου άρθρου του νέου ασφαλιστικού που σχεδιάζει η κυβέρνηση και στο οποίο αναφέρεται ότι «με παρόμοιο τρόπο θα υπολογιστούν τα ποσά (σ.σ. για συντάξεις και εφάπαξ) για τους στρατιωτικούς (συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών)»
Το «τσεκούρι» στο εφάπαξ φτάνει στο 40%. Οι ένστολοι φοβούνται, επίσης, ότι θα χάσουν την πλασματική πενταετία (την οποία δικαιούνται λόγω του ότι δουλεύουν έξι ημέρες την εβδομάδα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους), καθώς αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα υπολογιστούν με βάση τον ασφαλιστικό βίο και όχι τον εργασιακό.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, υπολογίζεται ότι οι αστυφύλακες με 35 χρόνια υπηρεσίας θα βγαίνουν στη σύνταξη με 1.000 ευρώ (καθαρές αποδοχές) ενώ μέχρι σήμερα έβγαιναν με 1.200 ευρώ (200 ευρώ απώλεια). Ενας αξιωματικός με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας θα πάρει σύνταξη ύψους 1.150 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έπαιρνε 1.350 ευρώ. Η βασική αλλαγή έγκειται στο ότι παύει να ισχύει ο κλιμακωτός υπολογισμός, ο οποίος προέβλεπε ότι μέχρι το 2010 η σύνταξη θα υπολογιζόταν με βάση το νόμο Κουτρουμάνη (38/65 του 2010) και για τα υπόλοιπα χρόνια με βάση το νέο νόμο.
Εκτός απροόπτου, αυτό δεν θα ισχύει πια και έτσι ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση τους πίνακες του νέου ασφαλιστικού με «πειραγμένους» προς το χειρότερο συντελεστές.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο οι ένστολοι φοβούνται ότι αφενός για το εφάπαξ η μείωση θα φτάσει το 40% και αφετέρου ότι θα χάσουν την πλασματική πενταετία (την οποία δικαιούνται λόγω του ότι δουλεύουν έξι ημέρες την εβδομάδα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους), καθώς αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα υπολογιστούν με βάση τον ασφαλιστικό βίο και όχι τον εργασιακό.
-----------
Διευκρινίσεις Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό
Στην αποσαφήνιση των διατάξεων του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό αναμένεται να προχωρήσει σήμερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ιδιαίτερα μετά την συγκατάθεση των εργοδοτικών φορέων για αύξηση των εισφορών.
Συγκεκριμένα, πριν από την κρίσιμη μάχη με τους δανειστές, η κυβέρνηση χθες έκανε ένα σημαντικό βήμα επιτυγχάνοντας τη συναίνεση των εργοδοτικών οργανώσεων για προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν κατά 1 μονάδα για κάθε εργαζόμενο.
Με αυτό τον τρόπο, τα έσοδα από την συνολική αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα (0,5 από τους εργαζόμενους) τα ταμεία θα εισπράττουν ετησίως περίπου 550 εκατ. ευρώ και θα αποφευχθούν οι μειώσεις στις συντάξεις, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας.
Στην κοινή δήλωση που πραγματοποίησαν οι πρόεδροι των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων της χώρας (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ), δήλωσαν ότι «δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών», αμέσως μετά τη συνάντηση των προέδρων τους κ.κ. Θεόδωρου Φέσσα (ΣΕΒ), Ανδρέα Ανδρεάδη (ΣΕΤΕ), Βασίλη Κορκίδη (ΕΣΕΕ) και Γιώργο Καββαθά (ΓΣΕΒΕΕ) με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Παράλληλα, οι εργοδοτικοί φορείς ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου να επανεξετάσει το καθεστώς των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ανεξάρτητα απασχολούμενους, καθώς η επιβολή 20% εισφορών επί του εισοδήματος τους σε συνδυασμό με την μέχρι σήμερα φορολόγηση τους θα τους επιβαρύνει υπέρογκα με αποτέλεσμα να κλείσουν κι άλλες επιχειρήσεις.
-----------
Κατρούγκαλος: Στο 6,5% τα “μπλοκάκια”
«Ειδική μέριμνα θα ληφθεί, και λαμβάνεται ήδη στο νομοσχέδιο για ειδικές κατηγορίες. Για τα μπλοκάκια για παράδειγμα, ήδη προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο ότι οι νέοι αυτοί επαγγελματίες, θα δώσουν εισφορές όπως οι μισθωτοί», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα για το ασφαλιστικό.
«Οι ίδιοι θα πληρώσουν επομένως το 6,5% των εισφορών τους και το άλλο θα το πληρώσει ο εργοδότης τους», είπε ο κ.Κατρούγκαλος.
-----------
Αντίθετος ο Μίχαλος στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών
Αντίθετος στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στην οποία συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων εργοδοτικών οργανώσεων με την κυβέρνηση, είναι ο πρόεδρος της Κεντρικής ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας ότι το σύνολο της αγοράς διαφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων, ο κ. Μίχαλος, σε σημερινή δήλωσή του, αποσαφηνίζει: «Η επιμελητηριακή κοινότητα και ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αντίθετοι με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως άλλωστε και με κάθε άλλο μέτρο που αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια απομειώνει την ανταγωνιστικότητά τους και της ελληνικής οικονομίας κατ' επέκταση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων, αλλά αντίθετα, πρέπει να συνδυαστεί και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Τα επιμελητήρια, για τον λόγο αυτό, κατέθεσαν συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, προκειμένου να συνεκτιμηθεί σε κάθε απόφαση για το μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί μία νέα ρεαλιστική βάση συζήτησης για μία αναπτυξιακή μεταρρύθμιση».
-----------
«Λουκέτα και έκρηξη της μαύρης εργασίας από την αύξηση στις εισφορές»
Αντίθετος ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.
Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, έστω και 1%, αυξάνει κατακόρυφα για μία μικρή επιχείρηση το κόστος λειτουργίας της, υπογραμμίζει σε δήλωσή του για το θέμα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι, εάν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας θα προχωρήσει σε περικοπή προσωπικού, προκειμένου να κρατήσει ανοιχτή την επιχείρηση του. Ένα άλλο ενδεχόμενο, κατά τον κ. Χατζηθεοδοσίου, είναι η κατακόρυφη αύξηση της «μαύρης» εργασίας, «για να περισώσουν κάποιοι μικρομεσαίοι, θέσεις απασχόλησης».
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, ήδη, πολλοί είναι αυτοί που μελετούν την περίπτωση κλεισίματος των βιβλίων τους εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, «καθώς με τις επαπειλούμενες αυξήσεις των εισφορών, καθίσταται πλέον απαγορευτική οποιαδήποτε δραστηριότητα».
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογραμμίζει: «σε καμία περίπτωση βέβαια δεν συναινούμε στη μείωση των συντάξεων. Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για τους πολίτες, την οικονομία, την κοινωνία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εξαρτώνται άμεσα από την αγοραστική δυνατότητα των πολιτών. Η μείωση των εισοδημάτων του έλληνα πολίτη, αναπόφευκτα θα επιφέρει και τη μείωση στην κατανάλωση. Μικρά καταστήματα που σήμερα επιβιώνουν από τις αγορές του συνταξιούχου και του μισθωτού, θα δουν να «βυθίζεται» ο ήδη μειωμένος τζίρος τους. Και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, οι αρνητικές συνέπειες θα είναι οδυνηρές, καθώς η χώρα μας τείνει να γίνει χώρα χαμηλοσυνταξιούχων και ανέργων».
Για τη διάσωση του ασφαλιστικού, λοιπόν, η λύση είναι μόνο να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στις περικοπές. «Μόνο εφόσον δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, θα πάρει μπροστά η αγορά, θα πολλαπλασιαστούν οι φορολογούμενοι που θα εξοφλούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η εφαρμογή μόνο μέτρων λιτότητας χωρίς κανένα αναπτυξιακό πρόσημο, είναι αποτυχημένο μείγμα πολιτικής, κάτι που έχει δείξει περίτρανα το πρόσφατο παρελθόν. Ανάπτυξη εδώ και τώρα, περιορισμός των μέτρων λιτότητας, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτή είναι η συνταγή εξόδου από την κρίση» κατέληξε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
-----------
Συστήνεται επιτροπή για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών
Η σύσταση μικτής τεχνικής επιτροπής του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, εκπροσώπων φορέων των ανεξάρτητων απασχολουμένων (γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου αποφασίστηκε σήμερα κατά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τον υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Στόχος της επιτροπής θα είναι να μελετήσει και να διατυπώσει προτάσεις για τον εξορθολογισμό της εισφοροδοτικής ικανότητας των αυτοαπασχολουμένων αναφορικά με τα όσα προβλέπονται από τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.
-----------
Συνάντηση προέδρων επιστημονικών φορέων για το Ασφαλιστικό
Για «στραγγαλιστικά μέτρα» για τους αυτοπασχολούμενους κάνει λόγο ο ΠΙΣ.
Την αντίθεσή τους στα μέτρα που προβλέπονται στο προσχέδιο για το ασφαλιστικό εκφράζουν επιστημονικοί φορείς της χώρας, (υγειονομικών, μηχανικών, νομικών), οι πρόεδροι των οποίων θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να καθοριστούν κοινές δράσεις ώστε, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), «τα στραγγαλιστικά μέτρα να μην δημιουργήσουν καμένη γη σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα».
Η άποψη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είναι ότι το νέο ασφαλιστικό σχέδιο, έτσι όπως αυτό παρουσιάστηκε, αποτελεί «ταφόπλακα» για τους γιατρούς, αφού, όπως αναφέρει, προβλέπει αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% των καθαρών εισοδημάτων κάθε ελεύθερου επαγγελματία. Εκτιμά ότι δεν απομένει διαθέσιμο εισόδημα για κάθε ελεύθερο επαγγελματία, εάν υπολογιστεί ότι στα εισοδήματα του 2016 θα υπάρξει αυξημένη φορολόγηση από το 26% στο 29%, αύξηση της προκαταβολής του φόρου από το 55% στο 75%, παραμονή του τέλους επιτηδεύματος (600 ευρώ) και εισφορά αλληλεγγύης (2-4%). «Με τέτοια αυξημένα βάρη, κάθε ένας που έχει ατομική δραστηριότητα -επιχείρηση δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος», σημειώνει ο ΠΙΣ, επισημαίνοντας ότι οι αυξημένες επιβαρύνσεις, ανέρχονται σε περίπου 60% των καθαρών εισοδημάτων και ως εκ τούτου, το κλείσιμο των ιατρείων, η υπαλληλοποίηση, η μαύρη εργασία και η μετανάστευση, είναι ορατά ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία».
Τονίζει, επίσης, ότι «η επιβολή οριζόντιων μέτρων δεν βοηθάει την ανάπτυξη της χώρας μας» και προτείνει στην κυβέρνηση να στηρίξει την ατομική δραστηριότητα και να ακολουθήσει τον δρόμο που συνίσταται στη μείωση της υπερβολικής φορολόγησης, «που αποτελεί θηλιά στο λαιμό κάθε επαγγελματία», και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπου το κράτος θα στηρίζει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα με κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και βιωσιμότητα της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Παράλληλα, ο ΠΙΣ θεωρεί ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων μετά το καταστροφικό PSI, όπως έγινε και με τις τράπεζες, είναι αναγκαία, προκειμένου να είναι βιώσιμο το σύστημα» και θεωρεί ότι το ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων) μπορεί να παραμείνει βιώσιμο και ανεξάρτητο στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης.
-----------
ΓΣΕΕ: Κυβέρνηση και εργοδότες συμφώνησαν να αυξήσουν τις εισφορές των εργαζομένων
«Η κυβέρνηση αποκλείει όσους δεν συμφωνούν με το σχέδιο - τέρας για το ασφαλιστικό».
«Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εργοδοτικές οργανώσεις συνέβη κάτι το πρωτοφανές. Συμφώνησαν κυβέρνηση και εργοδότες να αυξήσουν τις δικές μας εισφορές ,τις εισφορές των εργαζομένων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Παναγόπουλος.
Όπως τονίζει «όσο για την περίφημη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό οι εργοδοτικές εισφορές είχαν μειωθεί κατά περίπου 5 μονάδες και θα αυξηθούν μόνο κατά 0,5%».
«Η κυβέρνηση αποκλείει όσους δεν συμφωνούν με το σχέδιο «τέρας» για το ασφαλιστικό που προωθεί. Γι΄ αυτό και εμείς οργανώνουμε την Παρασκευή 15 Γενάρη ένα μίνι συνέδριο, μια μεγάλη σύσκεψη όλων των προέδρων των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών της χώρας, για να αποφασίσουμε τις απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με στόχο να αποτρέψουμε τα χειρότερα» καταλήγει.
Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.