Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Τα παγωμένα νησιά που κάνουν στροφή στην οικονομία τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η προσπάθεια της περιοχής να περιορίσει την εξάρτηση από τον άνθρακα.

Μια ομάδα νησιών της Νορβηγίας, που απέχει περίπου 1.200 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο, έχει βάλει ως στόχο την προώθηση των νέων τεχνολογιών, του τουρισμού και της επιστημονικής έρευνας, σε μια προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από την εξόρυξη άνθρακα, η οποία στήριζε την απομονωμένη οικονομία επί δεκαετίες.

Λόγω του υψηλού κόστους, η Νορβηγία περιόρισε σημαντικά πέρυσι την εξόρυξη άνθρακα στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ και αναζητά εναλλακτικούς τρόπους για την απασχόληση των περίπου 2.200 κατοίκων των νησιών, που αποτελούν σπίτι και για τις πολικές αρκούδες.





Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι και η επιστήμη: Στο Ny-Alesund, επιστήμονες από 11 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Νορβηγία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ινδία και η Νότια Κορέα επικεντρώνονται σε ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.





Το Ny-Alesund χτίστηκε αρχικά γύρω από ένα ανθρακωρυχείο, το οποίο έκλεισε όταν 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα που σημειώθηκε το 1962. Τα παλιά ξύλινα κτίσματα παραμένουν, καθώς και το τρένο που μετέφερε τον άνθρακα.





Μία ακόμη λύση που προωθείται για την οικονομία της περιοχής είναι ο τουρισμός. Πέρυσι, 60.000 τουρίστες επισκέφτηκαν τα νησιά, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τους 41.000 το 2008.





«Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε μια χαρά χωρίς τον άνθρακα», δηλώνει στο πρακτορείο Reuters δήμαρχος της περιοχής, προσθέτοντας πως το ψάρεμα μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά τα νησιά.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.