Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Περιπτώσεις επιβίωσης από σύγχρονους Μαγκάιβερ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όταν η εφευρετικότητα σώζει ζωές.

Ο έξυπνος, γοητευτικός και πολυμήχανος φανταστικός ήρωας της μικρής οθόνης που έδρεπε δάφνες από το 1985 έως το 1992, θα ήταν αναμφίβολα υπερήφανος για τους συνεχιστές του.

Ο γενναίος μυστικός πράκτορας Άνγκους Μαγκάιβερ, απέφευγε με μαεστρία τη χρήση όπλων καθώς προσπαθούσε να ξεπεράσει ή να εξολοθρεύει κάθε εμπόδιο με μοναδικό του «όπλο» τις επιστημονικές γνώσεις και την έφεσή τους στις ευρεσιτεχνίες. Πολλές φορές ένας απλός σουγιάς ήταν αρκετός.

Ο ρόλος απαιτούσε από τον Μαγκάιβερ να καταφέρνει να ξεγλιστρά από το θάνατο ακόμα και με ευτελή αντικείμενα που χρησιμοποιούσε και με ευφυέστατο τρόπο τα μετέτρεπε πολλές φορές και σε ισχυρά όπλα διαφυγής. Η ικανότητα του Μαγκάιβερ να εκτελεί τέτοιου είδους κατορθώματα με συνηθισμένα «εργαλεία» μπορεί να φαίνεται παρατραβηγμένο, ωστόσο έξυπνες λύσεις σε απειλητικά για τη ζωή προβλήματα, δεν γίνονται μόνο στην τηλεόραση.

Διαβάστε ίτε τις παρακάτω περιπτώσεις και θα καταλάβετε.


Η εκδρομή είχε αναπάντεχη εξέλιξη


Οι James Glanton και Christina McIntee έζησαν έναν πραγματικό εφιάλτη όταν καθώς κινούνταν με το τζιπ τους στου αγροτικούς δρόμους της βόρειας Νεβάδας στις ΗΠΑ μια χειμωνιάτικη ημέρα του Δεκεμβρίου το 2013, με σκοπό να απολαύσουν το χιόνι πάνω στα βουνά, το όχημά τους μετά από μερικές στραβοτιμονιές, ανατράπηκε.

Το ζευγάρι δεν ταξίδευε μόνο του, μαζί τους είχαν και τα δυο τους παιδιά, ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών και τα δυο ανίψια τους, 10 και 4 ετών. Καθώς η θερμοκρασία ήταν πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, οι προοπτικές της οικογένειας δεν φάνταζαν και πολύ αισιόδοξες. Αν και τα μέλη της παρέας είχε ζεστά παλτό, ωστόσο δεν ήταν εφικτή η αναζήτηση βοήθειας με τα πόδια αλλά και τα κινητά ήταν «νεκρά».


Αυτό πάντως που όντως είχαν οι Glanton και McIntee, 34 και 25 ετών αντίστοιχα, ήταν εφευρετικότητα. Το ζευγάρι κατάφερε να ανάψει μια μικρή φωτιά έξω από το όχημα και ζέσταιναν πέτρες χάρη στις οποίες κρατήθηκαν ζεστοί, εκείνοι και τα παιδιά, κατά τη διάρκεια της νύχτας (ήξεραν ότι οι συγγενείς θα αναφέρουν την εξαφάνισή τους στις αρχές και θα ξεκινούσε επιχείρηση για τη διάσωσή τους, γι αυτό δεν επιχείρησαν να απομακρυνθούν).

Αφού πέρασαν δυο μερόνυχτα σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν και εντόπισαν την οικογένεια χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύει κάποιο μέλος. Οι έξι εκδρομείς, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα αφυδάτωσης.

Η ομπρέλα και ο μαρκαδόρος


Όταν το όχημα της Kristin Hopkins, ένα μάρκας Chevy Mailbu ξέφυγε της πορείας του στον αυτοκινητόδρομο 285 στο Κολοράντο, και κατέληξε σε ένα απότομο κατάφυτο ορεινό πέρασμα ήταν μόνο η αρχή μιας πενθήμερης μάχης για επιβίωση. Παγιδευμένη στο αναποδογυρισμένο της τετράτροχο, το οποίο ήταν σφηνωμένο ανάμεσα σε δέντρα, η Hopkins ήταν αβοήθητη χωρίς τροφή και νερό και χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τηλεφωνήσει για βοήθεια.

Με κάποιο τρόπο όμως, παρά την απελπιστική της κατάσταση, η γυναίκα διατήρησε μια ελπιδοφόρα προοπτική. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη δοκιμασία της, η Hopkins, μια ανύπαντρη μητέρα τεσσάρων παιδιών, είπε ότι επικεντρώθηκε στις σκέψεις των παιδιών της. «Ποτέ δεν είχα σκεφτεί τον θάνατο», είπε. Η Hopkins χρησιμοποίησε τα αντικείμενα που μπορούσε να φτάσει -μια ομπρέλα και έναν μαύρο μαρκαδόρο- προκειμένου να ζητήσει βοήθεια.


Έγραψε λεπτομερώς την κατάστασή της στα λευκά σημεία της ομπρέλας και την έσπρωξε έξω μέσω ενός από τα σπασμένα παράθυρα του αυτοκινήτου, ελπίζοντας να προσελκύσει την προσοχή. Ένας διερχόμενος μοτοσικλετιστής πράγματι εντόπισε την ομπρέλα και ακολούθως το όχημα και κάλεσε τις αρχές όπου έκπληκτα τα μέλη των σωστικών συνεργείων διαπίστωσαν ότι η Hopkins ήταν σοβαρά αφυδατωμένη με πολλαπλά τραύματα, τα πόδια της τελικά έπρεπε να ακρωτηριαστούν, αλλά ζωντανή χάρη στα μόνα εργαλεία που είχε στη διάθεσή της στην προσπάθειά της να επισπεύσει τη διάσωσή της.
Από το χόκεϊ, στις παγωμένες πλαγιές


Ο πρώην παίκτης του Χόκεϊ, Eric LeMarque δεν είχε αρχικά συνειδητοποιήσει τη δύσκολη θέση στη οποία βρέθηκε όταν έκανε snowboard εκτός πίστας και κατά λάθος άφησε την ασφάλεια των Mammoth Mountain για το αφιλόξενο περιβάλλον της Σιέρα Νεβάδα.


Ο αθλητής είχε μαζί του ελάχιστα πράγματα -μια τσίχλα, ένα MP3 player, τα κλειδιά της μεζονέτας του και ένα κινητό τηλέφωνο με μια «νεκρή» μπαταρία- και το τρομακτικό όλων είναι ότι δεν είχε πει σε κανέναν το που πήγαινε. Παρ’ όλα αυτά, με αρκετή δόση ευφυίας, ο LeMarque κατάφερε να επιβιώσει για τουλάχιστον μια εβδομάδα στα παγωμένα αφιλόξενα τοπία πριν τελικά διασωθεί.

Ο αθλητής, χρησιμοποίησε τη σανίδα του snowboard για να αφαιρέσει τον φλοιό των δέντρων τους οποίους χρησιμοποίησε ως τροφή αλλά και ως καταφύγιο. Χρησιμοποίησε το MP3 player ως αυτοσχέδια πυξίδα, χρησιμοποιώντας την ισχύ του σήματος από ένα τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό για να προσανατολιστεί και να ξεκινήσει το οδοιπορικό του πίσω στα βουνά από όπου είχε χαθεί. Οι ικανότητές του τον κράτησαν ζωντανό επί πέντε ημέρες ενώ όταν τελικά διασώθηκε οι γιατροί δεν κατάφεραν να σώσουν τα πόδια του από κρυοπαγήματα.

Τα αναψυκτικά σώζουν ζωές



Τα αναψυκτικά έχουν κακή φήμη λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη. Εντούτοις, ένα μπουκάλι Coca-Cola αποδείχτηκε σωτήριο για ένα θύμα τροχαίου. Το αυτοκίνητο της Susan Robbins αφού πρώτα χτύπησε σε ένα κομμάτι πάγου, στον αυτοκινητόδρομο Route 140 στο Νιου Χάμσαϊρ, ακολούθως έπεσε πάνω σε δέντρο και κατέληξε να συγκρουστεί πάνω σε ένα φορτηγό. Το φρικτό αυτό αυτοκινητιστικό, άφησε τη γυναίκα αναίσθητη με τραύματα μέσα στο διαλυμένο όχημά της.

Από το σημείο, για καλή της τύχη, έτυχε να περνάει ο αξιωματικός της εθνικής φρουράς Mark Hickey ο οποίος έσπευσε στο σημείο προκειμένου να προσφέρει βοήθεια. Ένας μοτοσικλετιστής είχε ήδη ενημερώσει τις αρχές για το τροχαίο και όταν ο Hickey πλησίασε, παρατήρησε ότι είχαν αρχίζει να ξεπηδούν φλόγες από τον κινητήρα του αυτοκινήτου.


Αρχικά, προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά με ρούχα που είχε στο φορτηγάκι του αλλά όταν δεν μπορούσε να φτάσει την εστία, δημιούργησε έναν αυτοσχέδιο πυροσβεστήρα από δυο άλλα αντικείμενα που είχε στο όχημά του, δυο μπουκάλια Coca Cola. Ο άντρας, απλά ανακίνησε τα δυο μπουκάλια και το περιεχόμενο ήταν αρκετό για να σβήσει τις φλόγες. Η γυναίκα απεγκλωβίστηκε και νοσηλεύτηκε ευτυχώς με ήσσονος σημασίας τραύματα και όταν πήρε εξιτήριο, αγόρασε στον σωτήρα της δυο μπουκάλια από το αναψυκτικό που της έσωσε τη ζωή.

Τσιμπιδάκι, ουίσκι και η «Δόκτορ άγγελος»



Όταν η Δρ. Patricia Quinlan ζήτησε ένα ποτήρι ουίσκι κατά τη διάρκεια της πτήσης από τη Φιλαδέλφεια στο Σαν Φρανσίσκο, τον Νοέμβριο του 2015, είχε έναν εξαιρετικά καλό λόγο που προχώρησε σε αυτή την απόφαση. Η επιστήμονας, παρατήρησε έναν συνεπιβάτη της να σωριάζεται στο διάδρομο του αεροσκάφους και άμεσα διαπίστωσε πως η αρτηριακή του πίεση ήταν επικίνδυνα χαμηλή και πως είχε ανώμαλους καρδιακούς παλμούς.

Με τη βοήθεια μιας νοσοκόμας που βρισκόταν ανάμεσα στους επιβάτες και κάνοντας χρήση τον απινιδωτή του αεροσκάφους η γιατρός έκανε ότι μπορούσε για να σώσει τη ζωή του ασθενή της που κυριολεκτικά κρεμόταν από μια κλωστή.

Η Quinlan, είχε στη διάθεσή της και τον ειδικό εξοπλισμό από ιατρικό κιτ που βρισκόταν στο αεροπλάνο αλλά έλειπε από αυτό το οινόπνευμα με το οποίο θα απολύμανε την βελόνα γι αυτό και ζήτησε από την αεροσυνοδό να της παραδώσει ένα ποτήρι με ουίσκι προκειμένου να το πράξει. Στη συνέχεια, η γιατρός αυτοσχεδίασε περαιτέρω, παίρνοντας το λαστιχάκι από τα μαλλιά της προκειμένου να προχωρήσει σε αιμοστατική περίδεση (τουρνικέ).

Μέχρι το αεροπλάνο να προσγειωθεί, ο ασθενής επιβάτης είχε τις αισθήσεις του και ήταν σε θέση να περπατήσει. Η γιατρός, κατέβηκε από το αεροσκάφος έχοντας αποκτήσει και το ψευδώνυμο «Δόκτορ άγγελος» που της χάρισε το προσωπικό.

Στυλό και μαχαίρι



Σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί έχουν μετατραπεί σε ήρωες, όπως ο Δρ. Royce Johnson ο οποίος χρησιμοποίησε ένα από τα πιο ευτελή εργαλεία για να σώσει τη ζωή μιας γυναίκας. Ο γιατρός με ένα μαχαίρι και ένα στυλό πραγματοποίησε επείγουσα τραχειοτομή σε μια γυναίκα, που πνίγονταν.

Το περιστατικό συνέβη σε ένα εστιατόριο στην πόλη Bakersfield της Καλιφόρνια, όπου εξέχοντα μέλη της κοινωνίας είχαν συγκεντρωθεί για δείπνο μετά από επιστημονικό συμπόσιο. Στο χώρο βρίσκονταν μεταξύ άλλων γιατροί, πολιτικοί και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί. Ξαφνικά η Pauline Larwood άρχισε δυσκολεύεται στην αναπνοή και να πνίγεται, πιθανότατα από αυτό που έτρωγε.


Αμέσως, συνδαιτυμόνες όρμησαν προς το μέρος της και προσπάθησαν να εφαρμόσουν την τεχνική του Χειρισμού Χάιμλιχ, ενώ καλούσαν κάποιον γιατρό για βοήθεια. «Είχε αρχίσει να μελανιάζει», περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας. Τότε ανέλαβε δράση ο Royce Johnson, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Πήρε το μαχαίρι που κουβαλούσε ένας παρευρισκόμενος και με αυτό πραγματοποίησε μια τομή στο λαιμό της άτυχης γυναίκας. Κάποιος του έδωσε ένα στυλό, το οποίο και έσπασε, ώστε να μπορέσει να εισαγάγει τον κύλινδρο στην τομή, όπου θα χρησιμοποιούνταν σαν σωλήνας αναπνοής.

«Δεν ούρλιαξε, απλά είπε ''χρειάζομαι ένα μαχαίρι''. Ήταν απίστευτο πόσο ψύχραιμος ήταν», περιέγραψε μια αυτόπτης μάρτυρας. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η Larwood διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου και πέρασε τη βραδιά.

Νεφελοποιητής στα 30.000 πόδια



Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι γονείς ενός ασθματικού δίχρονου παιδιού έκαναν ένα λάθος που παραλίγο να στοίχιζε την ίδια του τη ζωή - τοποθέτησαν τα φάρμακά του στις αποσκευές και δεν τα πήραν μαζί τους στο θάλαμο επιβατών, σε μια υπερατλαντική πτήση από την Ισπανία στις ΗΠΑ.

Για καλή τους τύχη, και του παιδιού που υπέστη κρίση άσθματος την ώρα της πτήσης, ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και ο Δρ. Khurshid Guru, διευθυντής ρομποτικής χειρουργικής στο Roswell Park Cancer Institute. Όταν ο ίδιος διαπίστωσε ότι τα επίπεδα οξυγόνου του ανήλικου ήταν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, ο επιστήμονας ανέλαβε δράση.

Το κιτίο με τις πρώτες βοήθειες που υπήρχε στο αεροπλάνο είχε αναπνευστήρα άσθματος μόνο για ενήλικες κάτι που το μόλις δυο ετών παιδί δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Ο Guruαν αγκάστηκε να δημιουργήσει έναν αυτοσχέδιο νεφελοποιητή με μια φιάλη οξυγόνου, ένα πλαστικό μπουκάλι, ένα ποτηράκι και μονωτική ταινία- ένωσε τον αναπνευστήρα και τη φιάλη οξυγόνου στο πλαστικό μπουκάλι ώστε το παιδί να μπορεί να αναπνέει και από τα δύο ταυτόχρονα. Τα επίπεδα οξυγόνου έφτασαν σε ικανοποιητικό επίπεδο και γρήγορα το παιδί έδειξε σημάδια βελτίωσης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.