Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Το «Χέρι της Ερήμου» στη Χιλή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι θέλει να δείξει το σπουδαίο αξιοθέατο.

Το γιγάντιο «Χέρι της Ερήμου» ή αλλιώς «Mano de Desierto» βρίσκεται έρημο Ατακάμα στη Χιλή, 75 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Αντοφαγάστα.

Πρόκειται για μια γιγάντια παλάμη κατασκευασμένη από σίδηρο και τσιμέντο ύψους περίπου 11 μέτρων, η οποία φαίνεται να ξεπροβάλλει μέσα από την άμμο. Είναι έργο του χιλιανού γλύπτη Mario Irarrázabal, ο οποίος μέσω αυτού του έργου θέλησε να εκφράσει συναισθήματα, όπως η αδικία, η μοναξιά, η θλίψη και τα βασανιστήρια.

Σύμφωνα με το amusingplanet.com, ο γλύπτης το δημιούργησε προς τιμήν των θυμάτων της αδικίας και των βασανιστηρίων, κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος στη Χιλή.

Όσον αφορά το υπερβολικό του μέγεθος του, σύμφωνα με το ίδιο, ήθελε να τονίσει την ανθρώπινη τρωτότητα και την απόγνωση. «Το χέρι αυτό υπενθυμίζει σε όλους την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου, τον αγώνα για την επιβίωση», είχε πει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης. Η κατασκευή χρηματοδοτήθηκε από την Corporación Pro Antofagasta, μια τοπική οργάνωση και το γλυπτό εγκαινιάστηκε στις 28 Μαρτίου του 1992.

Το πασίγνωστο πλέον αξιοθέατο «Χέρι της Ερήμου» στέκεται στην έρημο της Χιλής για να υπενθυμίζει διαρκώς στον κόσμο που το βλέπει και στους επισκέπτες που φτάνουν εκεί για να το θαυμάσουν, τη μοναξιά, αλλά και την ανθρώπινη ευπάθεια. Όσοι έχουν την τύχη να το δουν και να το θαυμάσουν από κοντά εκπλήσσονται από το γιγάντιο μέγεθός του και πόσο επιβλητικό είναι.

Πράγματι το έργο του καλλιτέχνη είναι εντυπωσιακό και προκαλεί δέος σε όσους το αντικρίζουν, ενώ κάποιοι λένε ότι μοιάζει σαν να βγαίνει ένας γίγαντας μέσα από τη Γη. Πολλές φορές το γλυπτό γίνεται «στόχος» για σχέδια γκράφιτι και έτσι συντηρείται και καθαρίζεται αρκετά συχνά.

Το «Χέρι της Ερήμου» δεν είναι το μοναδικό γιγάντιο έργο του Mario Irarrázabal. Έχει κάνει ένα παρόμοιο με αυτό στην Ουρουγουάη, στην παραλία Brava, στην Punta del Este, και είναι γνωστό με διάφορα ονόματα όπως το «Ο άνθρωπος που αναδύεται στη ζωή».

Δείτε φωτογραφίες...















Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.