Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό: Τι αλλαγές ζητάνε οι θεσμοί επί του νομοσχεδίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θρίλερ με νέες μειώσεις στις συντάξεις

Μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση από τους δανειστές για το Ασφαλιστικό.

Μπροστά σε ένα νέο θρίλερ για το Ασφαλιστικό βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση. Από τη μία στο εσωτερικό το κίνημα της γραβάτας και των τρακτέρ πιέζουν αφόρητα την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από την άλλη η τρόικα εμφανίζεται με διαφορετικές γραμμές.

Πλέον το θέμα των μειώσεων στις κύριες συντάξεις, η τελευταία γραμμή άμυνας της κυβέρνησης, μπαίνει για τα καλά στο τραπέζι από το ΔΝΤ, ενώ από την άλλη η Κομισιόν φέρεται να εστιάζει στις αυξήσεις των εισφορών και να μην τις δέχεται.

Συγκεκριμένα δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις φέρεται να ζητούν οι θεσμοί (το ΔΝΤ), όπως αποκάλυψαν πηγές του υπουργείου Εργασίας, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν στελέχη του υπουργείου Εργασίας με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ωστόσο, λίγο αργότερα πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η τηλεδιάσκεψη ήταν διερευνητικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε δραστική περικοπή συντάξεων.

Πάντως οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρεται να εξέφρασαν ανοικτά και τις διαφωνίες τους σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς τα θεωρούν ιδιαίτερα υψηλά.

Παράλληλα, ζήτησαν από τα στελέχη του υπουργείου διευκρινίσεις για διάφορα σημεία του νομοσχεδίου, καθώς και στοιχεία για την εθνική σύνταξη. Στην τηλεδιάσκεψη οι δανειστές ρώτησαν αν θα χορηγείται μετά από 15 χρόνια ασφάλισης και αν θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Το πρωί της Παρασκευής στις 11.30 κοινή συνέντευξη Τύπου θα δώσουν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο κ. Κατρούγκαλος, ο κ. Αποστόλου και η κ. Γεροβασίλη αναμένεται να τοποθετηθούν για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, καθώς και για ενδεχόμενες αλλαγές σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές προτάσεις σχετικά με φορολογικά θέματα των αγροτών, αλλά και των νέων εργαζομένων

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από τα σχόλια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έγινε δέκτης πιέσεων από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, να ολοκληρώνει με το Ασφαλιστικό.

Στην απομείωση του χρέους το ΔΝΤ φαίνεται να είναι σύμμαχος, καθώς έχει πολλές φορές θέσει το θέμα και μάλιστα ως προϋπόθεση για να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά το Ταμείο εμφανίζεται ανυποχώρητο στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

------------

Ντάισελμπλουμ: Ακόμη τα νούμερα του ασφαλιστικού δεν βγαίνουν


Σοβαρή χαρακτήρισε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Νταβός της Ελβετίας, ωστόσο προσέθεσε πως «ακόμη τα νούμερα του ασφαλιστικού δεν βγαίνουν».

Παράλληλα υποστήριξε ότι «Η λήψη δράσης για την μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους εξαρτάται από την Αθήνα να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όσον αφορά στο χρέος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι η συμφωνία για την αντιμετώπιση του χρέους μπορεί να αποτελέσει υπόσχεση για τη λύση δράσης στο μέλλον,όχι τώρα".

------------

Μοσκοβισί: Κάποια θέματα στο ασφαλιστικό χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας

«Το καλοκαίρι βρεθήκαμε κοντά στο Grexit και δεν θέλουμε να ξανανοίξει αυτό το κεφάλαιο».

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα EurActiv, αναφέρει ότι ζήτησε από την Ελλάδα να είναι πιο φιλόδοξη αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συζήτησής του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός και για το ζήτημα του ασφαλιστικού, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι κατά τη δεκαπεντάλεπτη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προσπάθησαν να εξετάσουν σφαιρικά το θέμα χωρίς να διαπραγματευτούν τις ακριβείς παραμέτρους στην παρούσα φάση. Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι στόχος τόσο των ελληνικών αρχών όσο και των Ευρωπαίων εταίρων είναι η επιτυχία της Ελλάδας, προϋπόθεση για την οποία είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και οι ισχυρές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε μια γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανοίγοντας στη συνέχεια το δρόμο για την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους υπό καλές προϋποθέσεις. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης, αφού αυτό αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια και το μέλλον του προγράμματος.

Ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε, επίσης, ότι αυτό το οποίο τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα είναι η ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και υλοποίησης του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ερωτηθείς στη συνέχεια για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να απαιτήσει περισσότερες περικοπές, ο Ευρωπαίος επίτροπος σχολίασε ότι δεν υπεισήλθαν σε τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα. Τόνισε, μάλιστα, ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό συμφωνούν στο ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, ούτως ώστε να είναι όλοι βέβαιοι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο, επιμένοντας, παράλληλα, στην άποψη ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι πιο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο από οποιοδήποτε προηγούμενο, αλλά, παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια θέματα που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας.

Σε ερώτηση, τέλος, για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξουν περιθώρια ελιγμών από την πλευρά των πιστωτών, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα ελληνική τραγωδία, δεδομένων και των πολυάριθμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να μειωθούν οι απαιτήσεις, από τη στιγμή που υπάρχει ένας οδικός χάρτης, το μνημόνιο κατανόησης, το οποίο βασίζεται στη συμφωνία του Ιουλίου και το οποίο πρέπει να τηρηθεί. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει ότι το κλίμα, οι συνθήκες εργασίας και οι σχέσεις μεταξύ των θεσμών, των κρατών της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν βελτιωθεί κατά πολύ από τον περασμένο Ιούλιο.

Καταλήγοντας, ως προς την Ελλάδα, σχολίασε ότι το καλοκαίρι βρεθήκαμε κοντά στο Grexit, το οποίο, όμως, αποφεύχθηκε και κανείς δεν επιθυμεί να ξανανοίξει αυτό το κεφάλαιο. Αντιθέτως, προσέθεσε, πρέπει να διατηρηθεί η παρούσα δυναμική στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος, γι’ αυτό και απαιτείται μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η οποία δεν έχει επέλθει ακόμα, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι με καλή θέληση και ισχυρό τεχνικό χειρισμό θα επιτευχθεί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.