Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Το απολιθωμένο δάσος... μετακόμισε στην Αθήνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φτάνουν από τη Λέσβο στην Αθήνα έχοντας διανύσει ένα ταξίδι 20 εκατομμυρίων ετών.

Είναι απολιθωμένοι κορμοί δέντρων που ήρθαν στο φως πριν από μερικούς μήνες κατά τη διάρκεια εργασιών στον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου στη Μυτιλήνη, στη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα στην Ελλάδα. Τα καλά κρυμμένα μέχρι πρότινος ευρήματα, η θέα των οποίων εντυπωσιάζει, θα φιλοξενούνται από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου σε έκθεση υπό τον τίτλο «Το Δάσος κάτω από τον δρόμο».

Απολιθώματα από φοίνικες, βελανιδιές, σεκόιες, αδιάσειστοι μάρτυρες της εποχής που το νησί καλυπτόταν από εκτεταμένα υποτροπικά δάση, περιλαμβάνονται στα εκθέματα. Μυστικά των βίαιων ηφαιστειακών εκρήξεων που οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου ξετυλίγονται στα μάτια του επισκέπτη σαν ένα μάθημα Φυσικής Ιστορίας.

Οι διοργανωτές αποφάσισαν να «μεταφέρουν» το εργοτάξιο των ανασκαφών στην Αθήνα, ώστε οι θεατές να βιώσουν την ατμόσφαιρα του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο εντοπίστηκαν τα σπουδαία απολιθώματα. Ενα εργοτάξιο με κασόνια και ανάμεσά τους θησαυροί της φύσης.



«Τα νέα ευρήματα μας δίνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα για την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και αποδεικνύουν ότι οι νεώτεροι ορίζοντες περιλαμβάνουν πολλά καρποφόρα δένδρα, όπως βαλανιδιές, καρυδιές, κανελόδενδρα και δαφνίδες, ενώ στους κατώτερους ορίζοντες επικρατούν τα κωνοφόρα όπως σεκόιες, πευκίδες, κυπαρισσίδες», λέει μιλώντας στο «Εθνος ο κ. Νίκος Ζούρος, καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επιμελητής της έκθεσης. Αυτό δίνει πολύτιμα στοιχεία για τη σύσταση της χλωρίδας και τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Αιγαίο πριν από εκατομμύρια χρόνια...



«Η ηλικία των ευρημάτων είναι περίπου 18-17 εκατομμυρίων χρόνων και αποτελούν τους ανώτερους στρωματογραφικά ορίζοντες του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Υπάρχουν μερικά ιδιαίτερα εντυπωσιακά ευρήματα, όπως ο φυλλοφόρος ορίζοντας με εκατοντάδες φύλλα κανέλας και δάφνης, ο φυλλοφόρος ορίζοντας των φοινίκων, οι μεγάλοι κορμοί βαλανιδιάς που έσπασαν σαν σπιρτόξυλα τη στιγμή των ηφαιστειακών εκρήξεων, οι τεράστιοι όρθιοι κορμοί που παρουσιάζουν τη διαδικασία της απολίθωσης παραστατικά...», λέει ο κ. Ζούρος.

Μοναδικό μνημείο
Σημειώνεται ότι το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου είναι ένα μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα μνημείο, ένα «παράθυρο» στη γεωϊστορική εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου, που περιλαμβάνει εκατοντάδες ιστάμενους και κατακείμενους κορμούς δένδρων, οι οποίοι σκεπάσθηκαν από ηφαιστειακά υλικά και απολιθώθηκαν στη θέση τους πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Το Απολιθωμένο Δάσος κηρύχτηκε διατηρητέο το 1985 και ανήκει στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco.

Η είσοδος στην έκθεση, η οποία θα είναι ανοικτή από Τετάρτη έως και Παρασκευή ώρες 17.30-20.30, καθώς και τα Σαββατοκύριακα 11.00-20.00, είναι ελεύθερη. Επίσης τις εργάσιμες ημέρες οργανώνονται μαθητικές ξεναγήσεις με διαδραστικά παιχνίδια και τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.