Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις για τις μισθολογικές ρυθμίσεις γονέων παιδιών ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 14.12.2015


Αρ. Πρωτ.: 2804

Τις παρεμβάσεις της επί του νομοσχεδίου «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών ρυθμίσεων», που κατατέθηκε στη Βουλή και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων απέστειλε επειγόντως η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.).

Μεταξύ άλλων η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί για λόγους προστασίας και ενίσχυσης των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους και υποστηρίζουν τέκνα με αναπηρία και οι οποίες έχουν δοκιμαστεί με τον πιο σκληρό τρόπο καθ' όλη τη διάρκεια της διαρκούς και εντεινόμενης οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας να προβλεφθεί εδάφιο ως εξής: «Ειδικά για υπαλλήλους που έχουν τέκνα ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, η ανωτέρω μηνιαία οικονομική παροχή χορηγείται άνευ ηλικιακού ορίου».

Παράλληλα διαπιστώνει ότι το άρθρο 41 θα δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα στη χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, διότι οι δαπάνες που προβλέπονται είναι μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα νομοθετήματα.

• Τα νοσοκομεία του Υπουργείου Υγείας είχαν συγκεκριμένο κλειστό προϋπολογισμό για τα φάρμακα (περίπου 450 εκ. €) ο οποίος δεν επαρκούσε και για το λόγο αυτό δήλωναν αδυναμία χορήγησης (ΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ) και παρέπεμπαν τους ασθενείς στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ.

• Παράλληλα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούσαν με την ίδια διαδικασία για φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης και: Α) τα νοσοκομεία που υπάγονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (στρατιωτικά νοσοκομεία), στο υπουργείο Παιδείας (ιδίως Πανεπιστημιακά, Αρεταίειο), στα κοινωφελούς χαρακτήρα νοσοκομεία καθώς και Β) στις ιδιωτικές κλινικές σύμφωνα με τη νομοθεσία.

• Στον αρχικό νόμο δόθηκαν συνολικά για τα φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης 570 εκ. € χωρίς να προβλεφθεί σχετικό ποσό για τον ΕΟΠΥΥ, που θα πρέπει να συνεχίσει να χορηγεί φάρμακα σε ασθενείς νοσοκομείων πλην του Υπουργείου Υγείας και κλινικών. Για το λόγο αυτό θα σπάσει το ποσό των 570 εκ. € που ήδη έχει ψηφιστεί (4346/2015) σε 510 εκ. € για τα νοσοκομεία του Υπουργείου Υγείας και 60 εκ. € στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καλυφθούν λοιπές δομές, πλην Υπουργείου Υγείας.

• Με βάση στοιχεία κατανάλωσης οι πραγματικές ανάγκες για τα νοσοκομεία και τα νοσοκομειακής χρήσης φάρμακα αφορούν σε 700 εκ. ανά έτος.

• Ο ΕΟΠΥΥ για τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει θα χρειαστεί 80 - 90 εκ. € άρα το υπερβάλλον από τα 60 εκ. € που λαμβάνει θα ζητηθεί ως clawback από τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Ως εκ τούτου ζητείται η συνολική επανεξέταση του συγκεκριμένου άρθρου με γνώμονα την απρόσκοπτη πρόσβαση των χρονίως πασχόντων στα φάρμακα υψηλού κόστους, καθώς και οι πιστοποιημένοι φορείς παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας να εξαιρούνται του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής clawback για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. επισημαίνει ότι από την αρχή της κρίσης, τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία, δεν έχουν τύχει καμίας προστασίας. Όλες οι μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων έγιναν χωρίς να ληφθεί απολύτως καμία ευνοϊκή ρύθμιση για τα άτομα με αναπηρία, ούτε να προβλεφθεί το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία και το οποίο επωμίζονται όλο και περισσότερο οι ίδιοι, ειδικά από τη στιγμή που το κράτος μειώνει σταθερά και σταδιακά τις δημόσιες δαπάνες που κατευθύνονται στο Κοινωνικό Κράτος.

Διεκδικεί έστω και τώρα να υπάρξει διάταξη που θα επαναφέρει τους μισθούς των ατόμων αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών που προστατεύουν άτομα με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, στο επίπεδο που ήταν το 2009.

Η επιστολή με τις προτάσεις αναλυτικά
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.83 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.