Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Ριζική αναμόρφωση της ανακύκλωσης ζητά η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αίτημα για απεμπλοκή των ιδιωτών από τη διαχείρισή τους.

Τη ριζική αναμόρφωση της ανακύκλωσης απορριμμάτων με απεμπλοκή των ιδιωτών από τη διαχείρισή τους ζητεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας σημειώνει ότι η κατάσταση είναι αδιέξοδη «καθώς στόχος των ιδιωτών είναι το εύκολο και μεγάλο κέρδος και όχι η προστασία του περιβάλλοντος».

Ζητεί αποκεντρωμένες, μικρής κλίμακας υποδομές ήπιας διαχείρισης, με δημόσιο χαρακτήρα, «κόντρα στο συγκεντρωτικό, φιλοεργολαβικό μοντέλο της κυριαρχίας των σύμμεικτων αποβλήτων».

Επισημαίνει, επίσης, ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες, για την αξιοποίηση του τομέα της ανακύκλωσης «αλλά αυτές παραμένουν στα συρτάρια, γιατί προφανώς δεν βολεύουν κάποιους». Όπως υπογραμμίζει, συντηρείται η συγκεντρωτική διαχείριση των υλικών συσκευασίας, που επιβαρύνει τους δήμους με μεγάλα κόστη (άρα και τους δημότες), χωρίς κανένα όφελος, αντί το κράτος να ενθαρρύνει τις αποκεντρωμένες δημοτικές ή διαδημοτικές υποδομές υποδοχής και αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών, με οικονομικό όφελος για τους δήμους και τους δημότες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.