Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες στο Πακιστάν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από το εργοστάσιο που κατέρρευσε ανασύρθηκαν 23 σοροί.

Η ελπίδα να βρεθούν νέοι επιζώντες μειώνονται σήμερα, δύο ημέρες μετά την κατάρρευση ενός εργοστασίου στη Λαχώρη στο ανατολικό Πακιστάν, ενώ μέχρι στιγμής 23 σοροί έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια, με τον αριθμό των αγνοούμενων να παραμένει άγνωστος.

Μετά την κατάρρευση του εργοστασίου την Τετάρτη το βράδυ περίπου 100 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από το τετραώροφο εργοστάσιο που κατασκεύαζε σακούλες πολυαιθυλενίου και βρισκόταν στη βιομηχανική ζώνη Σούνταρ, περίπου 45 χιλιόμετρα από το κέντρο της Λαχώρης.

Σήμερα στρατιώτες και διασώστες απομάκρυναν τα μπάζα από το μπροστινό τμήμα του εργοστασίου σε μια προσπάθεια να φτάσουν στο πίσω μέρος του κτιρίου, όπου αναμένουν να εντοπίσουν νέα θύματα.

«Περιμένουμε ότι θα βρούμε τουλάχιστον 25 επιπλέον σορούς σε αυτό το σημείο του εργοστασίου. Μέχρι τώρα έχουμε εντοπίσει 23 σορούς και περισσότερους από 100 τραυματίες. Ολοένα και μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν νέοι τραυματίες στα ερείπια, όμως αναζητούμε σορούς», δήλωσε ο Άρσαντ Ζία, επικεφαλής των υπηρεσιών διάσωσης του Πουντζάμπ, της επαρχίας του Πακιστάν πρωτεύουσα της οποίας είναι η Λαχώρη.

Χθες Πέμπτη το βράδυ ο Ζία είχε επισημάνει ότι ακόμη δεν έχανε τις ελπίδες του. «Θαύματα είναι πιθανά ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό προχωρούμε προσεκτικά», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο αριθμός των εργατών που βρίσκονταν στο εργοστάσιο την ώρα της κατάρρευσης δεν είναι γνωστός, με τους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι ήταν μεταξύ 150 και 200. Όπως κατήγγειλαν εργάτες, πολλά παιδιά εργάζονταν επίσης στο εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τον 22χρονο Μοχάμαντ Νάβιντ, έναν εργάτη, πολλοί από τους συναδέλφους του ενδέχεται την ώρα της κατάρρευσης να κοιμόντουσαν σε ένα τμήμα του εργοστασίου στο οποίο ακόμη δεν έχουν φτάσει τα σωστικά συνεργεία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παιδιά, κάποια ακόμη και ηλικίας 12 ετών, εργάζονταν εκεί.

Ο κατάλογος που έχει δώσει στη δημοσιότητα ένα από τα τρία νοσοκομεία στα οποία έχουν διακομιστεί τραυματίες αναφέρει ότι ο νεότερος εξ αυτών είναι 15 ετών, πάνω από το όριο των 14 ετών που επιτρέπεται στα παιδιά να εργάζονται στο Πακιστάν. Όπως δήλωσε ένας άλλος εργαζόμενος, ο Μοχάμαντ Ίρφαν, οι περισσότεροι εργάτες ήταν ηλικίας 14 με 25 ετών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Samaa μετέδωσε αργά την Τετάρτη τις εικόνες από δύο παιδιά που ανασύρθηκαν από τα ερείπια του εργοστασίου, ενός εφήβου και ενός ακόμη παιδιού που δήλωσε ότι είναι 12 ετών.

Κάποιοι από τους τραυματίες κατήγγειλαν ότι ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, που είχε ξεκινήσει εργασίες για να προσθέσει ένα όροφο στο κτίριο, αγνόησε τις συστάσεις των εργολάβων και τα αιτήματα των εργαζόμενων να σταματήσει την κατασκευή αφού εμφανίστηκαν ρωγμές στους τοίχους μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Πακιστάν την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αρχές της επαρχίας ανακοίνωσαν ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την κατάρρευση του εργοστασίου και μια έκθεση αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τα παιδιά στο Πακιστάν αναγκάζονται πολύ συχνά να εργαστούν, ακόμη και σε επικίνδυνα επαγγέλματα από την ηλικία των 14 ετών, το κατώτατο ηλιακό όριο βάσει του νόμου, ο οποίος παρότι είναι ιδιαίτερα ελαστικός δεν τηρείται.

Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2014 εργάζονταν το 13% των 2,5 εκατομμυρίων παιδιών στο Πακιστάν που ήταν ηλικίας 10 με 14 ετών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.