Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Συνεχίζεται η απεργία στο ΝΑΤ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την εξαίρεση από το Ενιαίο Ταμείο ζητούν οι εργαζόμενοι.

Την κατηγορηματική αντίθεση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) στην ένταξη του ταμείου στον Ενιαίο Ασφαλιστικό Φορέα, εξέφρασε ο πρόεδρός του Βασίλης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ο κ. Παπαδημητρίου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τόνισαν ότι οι ναυτικοί, λόγω της φύσης του επαγγέλματος, εργάζονται κατά μέσο όρο 6,5 μήνες τον χρόνο και με δεδομένο ότι απαιτούνται 40 χρόνια εργασίας στον Ενιαίο Φορέα για πλήρη συνταξιοδότηση, οι συντάξεις τους θα πάνε στα 500-600 ευρώ.

«Προσπαθούμε πολύ χρόνο τώρα να ενημερώσουμε τον υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο και τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα για τις ιδιαιτερότητες του ΝΑΤ και του ναυτικού επαγγέλματος, αλλά δεν θέλουν να καταλάβουν ή πράγματι δεν έχουν καταλάβει», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΝΑΤ και προσέθεσε ότι τα οικονομικά προβλήματα του Ταμείου, που παλαιότερα ήταν ανθηρό και στήριζε την ελληνική οικονομία, δημιουργήθηκαν από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, που μείωσαν τις οργανικές συνθέσεις των πληρωμάτων και που ανέχονται και έχουν σχεδόν νομιμοποιήσει την ανασφάλιστη, μαύρη, εργασία.

Υπάρχουν 70.000 συνταξιούχοι και 15.000 εργαζόμενοι, ανέφερε και συμπλήρωσε: Υπάρχουν περίπου 60.000 ανασφάλιστοι στην ελληνόκτητη ναυτιλία. Αν βρίσκονταν ένας τρόπος να εκλείψει αυτό το φαινόμενο, το ταμείο θα ανακουφίζονταν οικονομικά.

Παράλληλα, ο κ Παπαδημητρίου κατήγγειλε τον υπουργό Εργασίας για την «απαράδεκτη ενέργεια να "χορηγήσει" με έγγραφό του, αρμοδιότητες που δεν προβλέπονται από το νόμο, προσκειμένου να "σπάσει" την απεργία τους που συνεχίζεται μέχρι και την Δευτέρα». «Στην ουσία», σύμφωνα με την καταγγελία των εργαζομένων, «εντέλλει τον Πρόεδρο του ΝΑΤ να χορηγεί ελευθεροπλοΐες χωρίς την εισήγηση των υπηρεσιών, χωρίς να γνωρίζει, δηλαδή, αν οι αιτούντες εξόφλησαν την οφειλή τους, τήρησαν τον διακανονισμό ή έχουν ζητήσει διακανονισμό».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου χαρακτήρισε «πρωτόγνωρη ενέργεια, που δεν διανοήθηκαν ποτέ οι προκάτοχοί του και ο υπουργός μιας κυβέρνησης της Αριστεράς δεν διστάζει να επιβάλλει, προκειμένου να εξυπηρετήσει κάποιους εφοπλιστές».

Τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου είπαν ακόμη ότι ήδη οι εφοπλιστές οφείλουν 100 εκατομμύρια ευρώ και δεν μπορούν να φανταστούν που θα φτάσουν οι οφειλές με αυτές τις πραχτικές, αφού για να αποφύγουν να πληρώσουν οι εφοπλιστές τα έπαιρναν νύχτα τα καράβια τους και έφευγαν Ταυτόχρονα δήλωσαν ότι ο σύλλογός τους «θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει αν οι ενέργειες της διοίκησης του ΝΑΤ, κατόπιν της εντολής του υπουργού, είναι σύννομες και δεν έβλαψαν τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των εταιριών».

Τέλος ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι παρά την απεργία παρέχουν ελευθεροπλοΐα στα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και φροντίζουν ώστε οι συντάξεις στους ναυτικούς να καταβληθούν κανονικά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.