Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

"Xαράτσι" 100 ευρώ το μήνα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα κυμαίνεται γύρω στα 100 ευρώ μηνιαίως και θα εισπράττεται μέσω των αποδείξεων προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης για να σταθεί στα πόδια του ο ΟΑΕΕ, που βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος της χρεοκοπίας με έλλειμμα 530 εκατ. ευρώ για το 2015

Η εισφορά αυτή «για ένα διάστημα θα είναι υποχρεωτική και είναι μια από τις σκέψεις για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν θα είναι η μόνη που θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, καθώς από τα όσα είπε ο κ. Πετρόπουλος (σ.σ.: διατελέσας και πρόεδρος του ΟΑΕΕ πριν διοριστεί υφυπουργός), οι ασφαλιστικές εισφορές θα συνδυαστούν πλέον με τα οικονομικά αποτελέσματα που εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Αυτό που είπε στην ουσία δεν είναι τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από όσα προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο και έχει ήδη αποκαλύψει ο «Ε.Τ.», ότι δηλαδή οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπολογίζονται με κλιμακούμενα ποσοστά ανάλογα με το εισόδημα. Ο κ. Πετρόπουλος (μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μega) ανέφερε ωστόσο και την εκδοχή για υπολογισμό εισφορών με βάση το τζίρο.

Το σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση μιας μίνιμουμ εισφοράς -που σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ το μήνα- και από εκεί και πάνω ο κάθε ασφαλισμένος θα πληρώνει την εισφορά που αντιστοιχεί στον τζίρο που πραγματοποιεί ή στα κέρδη που δηλώνει. Σε κάθε περίπτωση τα 100 ευρώ της ελάχιστης εισφοράς θα είναι το ελάχιστο ποσό καταβολής, ακόμη κι αν εμφανίζει μηδενικά κέρδη λόγω ζημιών! Από εκεί και πέρα, η καταβολή της υπόλοιπης εισφοράς θα τον διασφαλίζει με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θα είναι το βασικό κομμάτι πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο υπολογισμός της σύνταξης.

Με τον τρόπο αυτό άλλοι θα πληρώνουν περισσότερα και άλλοι λιγότερα.

-----------

Παρακράτηση εισφορών από τον τζίρο στους ελεύθερους επαγγελματίες


Είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του τζίρου, σύνδεσή τους με το εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και «κουμπαρά» για κάθε ασφαλισμένο όπου θα διοχετεύονται τυχόν έξτρα ποσά που θα έχουν προεισπραχτεί, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για τη νέα αρχιτεκτονική των εισφορών στους ελευθεροεπαγγελματίες.

Στο πλαίσιο της σαρωτικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του Νοεμβρίου, αλλά και της μνημονιακής υποχρέωσης για εισφορές με βάση το πραγματικό εισόδημα, εξετάζονται τεχνικές σύνδεσης των εισφορών με τον τζίρο και ταυτόχρονης πάταξης της εισφοροδιαφυγής που καλπάζει στο 20%. Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι είναι η επιβολή ειδικής εισφοράς σε μισθωτούς με μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ, υπέρ του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που βρίσκονται υπό εξέταση –αναφέρθηκε σε αυτό χθες και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος- είναι η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών να γίνεται αυτόματα μέσα από τις αποδείξεις που εκδίδουν αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Η λογική είναι σε κάθε συναλλαγή να επιβληθεί ένα ποσοστό επί τους εισπραττόμενου ποσού, το οποίο θα αποδίδεται αυτόματα υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης και θα συνιστά την εισφορά του κάθε ασφαλισμένου ελεύθερου επαγγελματία, αυτοαπασχολούμενου ενδεχομένως και αγρότη στο σύστημα. Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει κλιμάκωση σε αυτόν τον μηχανισμό είσπραξης εισφορών. «Η εισφορά θα υπολογίζεται για τον καθένα με βάση την οικονομική δυνατότητα», σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.