Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Κινδυνεύει με λουκέτο το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχτούν τα μαθήματα για τους περίπου 30.000 φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο ίδρυμα έχει προσληφθεί και πληρώνεται μέσω τον προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία λήγουν σε ένα μήνα και ακόμη δεν έχει βρεθεί εναλλακτική λύση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Έθνος", πρόκειται για περίπου 200 άτομα, τα οποία εφόσον αναγκαστούν να φύγουν από το ίδρυμα θα καταρρεύσουν όλες οι λειτουργίες του, με δεδομένο ότι εργάζονται χρόνια εκεί και έχουν τεράστια εμπειρία.

«Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι διοικητικοί υπάλληλοι. Εάν δεν βρεθεί κάποια λύση, το ΕΑΠ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Συνεπώς τώρα προσπαθούμε να δούμε τι μπορεί να γίνει και, όπως φαίνεται θα πρέπει να τους πληρώσουμε από τους πόρους του ιδρύματος για να μπορέσουν να μείνουν στις δουλειές τους, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση», τονίζει στο «ΕΘΝΟΣ» ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης και συμπληρώνει: Για το θέμα αυτό έπρεπε να είχε γίνει μια προετοιμασία για να μη φτάσουμε τώρα σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό…

Πείρα – ικανότητες

Ο καθηγητής κ. Καρδάσης παραδέχεται ότι εάν οι εργαζόμενοι λείψουν από το ίδρυμα, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και γι’ αυτό βούληση του πανεπιστήμιου είναι να παραμείνουν στη εργασία τους οι συμβασιούχοι και μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ, καθώς, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, οι εν λόγω εργαζόμενοι διαθέτουν πολύτιμη πείρα, εμπειρία και ικανότητες συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.

Στις προθέσεις της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι να δοθεί λύση στο θέμα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ η απόφαση που έχει ληφθεί είναι η μισθοδοσία τους να καλύπτεται από πόρους του ΕΑΠ. «Πρέπει να τους κρατήσουμε, αλλά με τρόπους διαφανείς και νόμιμους», λέει ο κ. Καρδάσης.

Το Ελληνικό Ανοικτός Πανεπιστήμιο, όπως και τα υπόλοιπα ΑΕΙ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ η διοίκησή του κάνει μια προσπάθεια να στηρίξει τους φοιτητές του. Στο πλαίσιο αυτό από φέτος αποφασίστηκες μια έστω και μικρή μείωση στα δίδακτρα, καθώς τόσο οι προπτυχιακοί όσο και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του ζητούσαν επιτακτικά.

------------

Διοικούσα Επιτροπή ΕΑΠ: Υπάρχουν ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης

Η αποχώρηση των υπαλλήλων θα οδηγήσει το Ίδρυμα σε πλήρη κατάρρευση.

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν στο διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ ενημερώνει με ανακοίνωσή της για τα ακόλουθα:

Το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου ανέρχεται στα 225 άτομα, εκ των οποίων οι 8 είναι μόνιμοι υπάλληλοι, 40 ΙΔΑΧ και 177 υπάλληλοι με συμβάσεις έργου. Οι υπάλληλοι της τελευταίας κατηγορίας αμείβονται μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-13, του οποίου το φυσικό αντικείμενο λήγει στις 15 Νοεμβρίου 2015. Είναι προφανές ότι ενδεχόμενη αποχώρηση των υπαλλήλων αυτών θα οδηγούσε το Ίδρυμα σε πλήρη κατάρρευση.

Η νέα Διοικούσα Επιτροπή, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, με κατάπληξη διαπίστωσε ότι καμία διαδικασία δεν είχε κινηθεί, σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Και είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν ευθύνες της προηγούμενης Διοίκησης, πολύ περισσότερο στο μέτρο που ήταν γνωστό ότι δεν προβλεπόταν η συνέχιση της απασχόλησης των συμβασιούχων στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτούμενου προγράμματος.

Το Πανεπιστήμιο καλείται και οφείλει να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του με ίδιους πόρους, αξιοποιώντας την εμπειρία και προϋπηρεσία των υπαλλήλων του. Με γνώμονα την ακαδημαϊκή και κοινωνική προσφορά του Ιδρύματος, η Διοικούσα Επιτροπή βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα συναρμόδια Υπουργεία για την άμεση επίλυση του προβλήματος αυτού, σε βιώσιμη και λειτουργική βάση, προς όφελος των φοιτητών και των υπαλλήλων του ΕΑΠ.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.