Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς βγήκε η φράση «Θέλει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια χιουμοριστική ιστορία με πρωταγωνίστρια τη βασίλισσα Αμαλία.

Όταν κάποιος διεκδικεί να πραγματοποιηθούν δύο αντικρουόμενες μεταξύ τους επιθυμίες, τότε λέμε ότι αυτός «θέλει και την πίτα και το σκύλο χορτάτο».

Σύμφωνα με τον Τάκη Νατσούλη, η φράση αυτή ξεκίνα από παροιμία και είναι πολύ παλιότερη, αλλά έγινε γνωστή από ένα επεισόδιο:

Η ιστορία του τηλεγραφικού σύρματος στην Ελλάδα, διανθίζεται με αρκετά κωμικά επεισόδια, από τα οποία το πιο αστείο είναι εκείνο, που συνέβηκε το Δεκέμβρη του 1858.

Πλησίαζε η Πρωτοχρονιά και η βασίλισσα Αμαλία είχε παραγγείλει στη Γερμανία μερικά δώρα για τους αυλικούς της.

Επειδή όμως αργούσαν να έρθουν, έστειλε τον γραμματέα της, Μαναράκη, στον Πειραιά, για να ρωτήσει τηλεγραφικά στη Σύρα, μήπως είχε φτάσει εκεί το ατμόπλοιο της γραμμής, που θα έφερνε τα δώρα.

Το τηλεγράφημα έφυγε αμέσως για τον προορισμό του, αλλά η απάντηση που ήρθε σε λίγο έλεγε: «Και την πίτα θέλεις γερή και το σκύλο χορτάτο. Εδώ χαλάει ο κόσμος βρέχει χιονίζει».

Έκπληκτος ο τηλεγραφητής, είπε τα καθέκαστα στο Μαναράκη.

Εκείνος διέταξε τότε να ξανακαλέσουν. Η απάντηση, που ήρθε, ήταν ακόμα πιο αναιδής: Όχι μονάχα θα φάω την πίτα, αλλά και τη σκύλα σου. Παράτησε με, βλάκα !

Ο Μαναράκης έγινε έξω φρενών, έσπευσε να εκθέσει τα διατρέξαντα στον υπουργό Εσωτερικών, Χριστόπουλο, και να διατάξει την αντικατάσταση του ασεβήσαντος στη βασιλική εντολή υπαλλήλου. Αλλά τι είχε συμβεί;

Ο τηλεγραφητής της Σύρας είχε αφήσει ανοιχτή τη γραμμή με τον τηλεγραφικό σταθμό του ακρωτηρίου της Έλλης στην Καλλίπολη και ο χειριστής του δεύτερου σταθμού που μιλούσε τυχαία την ώρα εκείνη με τον τηλεγραφητή της Σύρας -ο οποίος του είχε αφήσει μια λαγωνική σκυλίτσα και μια πίτα για να τα παραλάβει αργότερα- έδινε τις περίεργες εκείνες απαντήσεις, νομίζοντας ότι τις λαμβάνει ο φίλος του.

Φυσικά η παρεξήγηση δεν είχε συνέπειες γιατί όταν άκουσε την αστεία αυτή την ιστορία η Αμαλία ξέσπασε σε δυνατά γέλια: «Το φτωχό», είπε, «ήθελε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο».

Οι Ιταλοί λένε από την άλλη: «Θέλει και την κατσίκα να σώσει και το λάχανο».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.