Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Συνέλαβαν τον «εγκέφαλο» της σφαγής των 43 φοιτητών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ελπίδες για περισσότερο «φως» στην υπόθεση.

Στη σύλληψη ενός υπόπτου από τους φερόμενους ως εγκεφάλους πίσω από την σχεδόν βέβαιη σφαγή των 43 φοιτητών τον περασμένο χρόνο, προχώρησαν οι μεξικανικές αρχές, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, αυξάνοντας τις ελπίδες για περισσότερες πληροφορίες που θα ρίξουν φως σε ένα περιστατικό που ακόμη περιβάλλεται από μυστήριο.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία συνέλαβε χθες Τετάρτη τον Χιλδάρδο Λόπες, με το ψευδώνυμο «Ελ Χιλ» στην τουριστική πόλη Τάσκο, στην νοτιοδυτική πολιτεία Γκερέρο, πρόσθεσε η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί εξαιτίας της ευαισθησίας της υπόθεσης.

Οι εισαγγελείς αναγνώρισαν τον Λόπες ως εξέχον μέλος του καρτέλ Γκερέρος Ουνίδος (Ενωμένοι Πολεμιστές) και ανέφεραν πως διέταξε την αποτέφρωση των φοιτητών την νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου τον περασμένο χρόνο, κοντά στην πόλη Ιγουάλα, στην πολιτεία Γκερέρο.

Παρόλα αυτά, διεθνείς ειδικοί αναφέρουν πως οι περιγραφές της κυβέρνησης δεν έχουν λογική συνέπεια. Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα, εντόπισαν έντονα ελαττώματα στην επίσημη έρευνα και απέρριψαν τον κεντρικό της ισχυρισμό ότι τα θύματα αποτεφρώθηκαν σε έναν σκουπιδότοπο στην Κοκουίλα, κοντά στην Ιγουάλα.

Η σύλληψη του Λόπες μπορεί να αυξήσει τις ελπίδες ότι περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να αποκαλυφθούν σε ένα περιστατικό που πυροδότησε μια εθνική κατακραυγή και αποτέλεσε ένα μεγάλο πολιτικό πονοκέφαλο για τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, αλλά ακόμη παραμένει σκοτεινή.

Η μεξικανική κυβέρνηση ανέφερε πως οι φοιτητές συνελήφθησαν από διεφθαρμένους τοπικούς αστυνομικούς, που τους παρέδωσαν στους Γκερέρος Ουνίδος που τους εκτέλεσαν πριν τους κάψουν σε ένα κοντινό σκουπιδότοπο.

Η είδηση της σύλληψης του Λόπες ανακοινώθηκε μια μέρα μετά την ανακοίνωση της υπουργού Δικαιοσύνης του Μεξικού Αρέλι Γκόμες Γκονσάλες ότι Αυστριακοί ιατροδικαστικοί βρήκαν ένα πιθανό ταίριασμα σε ένα δεύτερο θύμα. Προηγουμένως, μόνο ένας από τους 43 φοιτητές είχε ταυτοποιηθεί από απανθρακωμένα, σε κακή κατάσταση εναπομείναντα μέλη που η κυβέρνηση ανέφερε ότι βρέθηκαν στον σκουπιδότοπο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.