Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και γιατί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χιλιάδες οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων που έχουν κάνει στο χρέος τους, αφού μετά τις εκλογές έρχονται νέες αλλαγές και προϋποθέσεις, που θα πρέπει να τις τηρούν όλοι, αλλιώς θα μένουν εκτός ρύθμισης.

Έτσι, οι οφειλέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση επιτοκίου, μείωση των δόσεων ή ακόμα και με απώλεια της ρύθμισης τους, αφού η Απόφαση βρίσκεται κλειδαμπαρωμένη στο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών και θα βγει αμέσως μόλις αναλάβει δράση η νέα κυβέρνηση, που θα πρέπει να εφαρμόσει και να εξειδικεύσει διατάξεις που έχουν ψηφιστεί με το νέο Μνημόνιο.

Πρώτα απ' όλα έρχεται αύξηση του επιτοκίου που επιβαρύνει τη ρύθμιση και μάλιστα ως 5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ως τώρα για οφειλές ως 5.000€ η ρύθμιση ήταν άτοκη. Για παράδειγμα, να κάποιος έχει ρυθμίσει οφειλή 10.000€, ο ετήσιος τόκος ανεβαίνει στα 500€ αντί των 300€ που είναι σήμερα.

Ακόμη και οι μικροί οφειλέτες αποφεύγουν τα νέα μέτρα μόνο εάν συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις και μάλιστα σωρευτικά:

1. να μην ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, άρα να μην είναι ούτε καν ελεύθεροι επαγγελματίες

2. η ακίνητη περιουσία τους να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ

3. το ετήσιο εισόδημα τους να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν κάποιος που έχει ρυθμίσει 5.000€, εμπίπτει σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις; Ενώ η εξόφληση του χρέους του θα ήταν άτοκη, πλέον η εφορία του ζητά 250 ευρώ σε ετήσια βάση.

Αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια

Όμως οι δυσμενείς αλλαγές δεν περιορίζονται στην αύξηση του επιτοκίου. Κάποιοι θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν το χρέος τους σε πολύ λιγότερες δόσεις απ' όσο είχαν υπολογίσει, αφού το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να βάλει άλλα κριτήρια. Θα βάλει κάτω τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία και θα αποφασίσει ότι μπορούν να εξοφλήσουν σε πολύ λιγότερες δόσεις. Ήδη, στους διαδρόμους της Καραγιώργη Σερβίας ακούγεται ότι πολλοί από αυτούς που ρύθμισαν σε 100 δόσεις, θα είναι ευχαριστημένοι αν τους μείνουν τελικά οι 50.

Εάν δεν πληρώνονται οι τρέχουσες υποχρεώσεις χάνεται η ρύθμιση

Θα επέρχεται ακύρωση της ρύθμισης για όσους δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, κάτι που δεν ίσχυε ως τώρα (ίσχυε μόνο για τις ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών).

Έτσι, όσοι άφησαν απλήρωτο φόρο εισοδήματος ή φόρο ακινήτων, θα βρεθούν εκτός ρύθμισης και θα τρέχουν χωρίς να φτάνουν.

Πάντως, τόσο η μείωση του αριθμού των δόσεων για τους «έχοντες» όσο και η έκπτωση για τους αμελείς, δεν αφορούν μόνο σε όσους έχουν υπαχθεί στην τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά και σε όσους έκαναν χρήση της αντίστοιχης ρύθμισης του 2014.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.