Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

«Το ναυπηγείο Νεωρίου πρέπει να μείνει ανοιχτό και οι εργαζόμενοι να πληρώνονται»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για δημιουργία δημόσιου εποπτικού φορέα μίλησε ο Σκουρλέτης.
Τη δημιουργία ενός εθνικού, δημόσιου, εποπτικού φορέα για τα ναυπηγεία μελετά η κυβέρνηση, καθώς πιστεύει ότι παρά την απαξίωση που έχει υποστεί ο κλάδος εξακολουθεί να αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί.

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ναυπηγείο Νεωρίου, που αντιδρούν τόσο για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, όσο και για τις άθλιες συνθήκες εργασίας.

«Το Ναυπηγείο πρέπει να μείνει ανοικτό και να αξιοποιηθεί, γιατί υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται στην ώρα τους», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Όπως αναγνώρισε ο υπουργός Εργασίας, σε τρίτο έλεγχο που έγινε στις 11 Ιουνίου στο συγκεκριμένο ναυπηγείο, διαπιστώθηκε η μη καταβολή των δεδουλευμένων και η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης ενώ απέδωσε «πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τέτοια φαινόμενα και συμπεριφορές».

«Στις δεδομένες συνθήκες, που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε βήμα-βήμα κάποια από όσα έκαναν στις εργασιακές σχέσεις οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, αυτού του είδους συμπεριφορές, προφανώς, έχουν και πολιτική σκοπιμότητα και αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν πίεση σε μια κυβέρνηση που με αποφασιστικό τρόπο υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων», υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατσώτης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι, παρά την προσπάθεια εκβίασης και τρομοκράτησης από την εταιρεία, συνεχίζουν τον αγώνα τους διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους καθώς είναι απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου.

Όπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας από το 1994 κ. Ταβουλάρης, έστειλε προκλητική επιστολή στο σωματείο των εργαζομένων, με την οποία τους κατηγορεί ότι με ευθύνη τους το ναυπηγείο χάνει πελάτες, ενώ παράλληλα τους εκβιάζει και τους τρομοκρατεί και τους καλεί να δουλέψουν στην επιχείρηση παίρνοντας το 50% της μισθοδοσίας του Ιανουαρίου.

«Είναι προκλητικοί κ. υπουργέ. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 έχουν επισκευαστεί 27 πλοία στο συγκεκριμένο ναυπηγείο. Δεν είναι λίγα, αν πάρουμε υπόψη μας ότι πέρσι, όλο το 2014, επισκευάστηκαν συνολικά 67. Άρα η επισκευαστική εργασία στο ναυπηγείο πάει καλά. Ωστόσο ο κ. Ταβουλάρης και στο Ναυπηγείο Νεωρίου και στα ναυπηγεία Ελευσίνας εξακολουθεί να ακολουθεί την ίδια τακτική και να μην πληρώνει», ανέφερε ο κ. Κατσώτης και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα οξυμένο ζήτημα, το θέμα της απλήρωτης εργασίας. Πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε αυτό».

«Είμαστε απόλυτοι, συγκεκριμένοι και αποφασιστικοί στο να χτυπήσουμε φαινόμενα αδήλωτης εργασίας. Καμία ανοχή σε πρακτικές οι οποίες λειτουργούν απεργοσπαστικά. Αυτό είναι απαράδεκτο», αντέτεινε ο κ. Σκουρλέτης.

Ακόμα, ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαίωσε ότι έχει προσωπική εικόνα της κατάστασης μετά και τη συνάντηση που είχε με το σωματείο του Νεωρίου στις 5 Μαΐου, ενώ έκανε λόγο για μια ιστορική επιχείρηση την μεγαλύτερη του νησιού, που εκ των πραγμάτων έχει δεσπόζουσα σημασία για την οικονομία της Σύρου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.