Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Σχέδιο δράσης για τη φοροδιαφυγή προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παρουσίασε σχέδιο δράσης για το σύστημα φορολογίας των εταιρειών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα σχέδιο δράσης για τη μεταρρύθμιση του συστήματος φορολογίας των εταιρειών στην ΕΕ, με στόχο κατά κύριο λόγο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ενοποιημένου φορολογικού περιβάλλοντος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, το ισχύον σύστημα φορολογίας των επιχειρήσεων στην ΕΕ έχει θεσπιστεί τη δεκαετία του 1930, επιτρέποντας σε ορισμένες εταιρείες που χρησιμοποιούν εξελιγμένα συστήματα φορολογικού σχεδιασμού να φοροδιαφεύγουν. Η πρόταση της Επιτροπής, που αποσκοπεί στον σταδιακό εκσυγχρονισμό του συστήματος, περιλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2016.

«Η φορολογία των εταιρειών στην ΕΕ χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση. Προς το συμφέρον της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δίκαιης μεταχείρισης, τα κράτη μέλη πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και όλοι πρέπει να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί», δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, επίσης παρών στην παρουσίαση του σχεδίου δράσης, το χαρακτήρισε «φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό» και πρόσθεσε ότι εφόσον εφαρμοστεί θα συμβάλλει σε μια «δικαιότερη και ευνοϊκότερη για την ανάπτυξη» φορολογία. Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στη «θεμελιώδη αρχή ότι όλες οι εταιρείες – μεγάλες ή μικρές, τοπικές ή παγκόσμιες – πρέπει να καταβάλλουν το μερίδιο του φόρου που δικαίως τους αναλογεί στον τόπο όπου πραγματοποιείται η οικονομική δραστηριότητα και αποκομίζουν κέρδη».

Συγκεκριμένα, η πρόταση της Επιτροπής θέτει πέντε βασικούς τομείς δράσης που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επαναδρομολόγηση της κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας των εταιρειών (ΚΕΦΒΕ) καθώς και το πλαίσιο για την εξασφάλιση της πραγματικής φορολόγησης εκεί όπου πραγματοποιούνται τα κέρδη. Επιπλέον, η Επιτροπή με στόχο να ενισχύσει τη φορολογική διαφάνεια, δημοσιοποίησε την Τετάρτη μια λίστα με 30 φορολογικούς παραδείσους τρίτων χωρών ενώ ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για να εξετάσει αν οι επιχειρήσεις οφείλουν να δημοσιεύουν ορισμένα φορολογικά στοιχεία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.