Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

«Στηρίξτε την Ελλάδα για τους πρόσφυγες»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δραματική έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην ΕΕ.

Υπάρχει άμεση ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη από τα κράτη μέλη και τα όργανα της Ε.Ε. προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση, καθ’ ότι οι πρόσφυγες που καταφτάνουν στα νησιά Βορείου Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα όλο και πληθαίνουν και οι συνθήκες πρώτης υποδοχής δεν επαρκούν, παρά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλουν οι τοπικές αρχές και η κοινωνία των πολιτών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία (Υ.Α.) του ΟΗΕ.

Εκατοντάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να έρχονται καθημερινά μέσα σε φουσκωτά και ξύλινες βάρκες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται έντονες πιέσεις στις λίγες ή ανύπαρκτες δομές υποδοχής των νησιών.

Ο οργανισμός αναφέρει, πως από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 55.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης από την Τουρκία. Τα κύρια νησιά που δέχονται τους νεοεισερχόμενους είναι η Λέσβος περίπου 21.600 αφίξεις, η Χίος 9.400, η Κως 8.900, η Λέρος 3.900 και η Σάμος 3.500. Υπάρχουν όμως αφίξεις και σε άλλες περιοχές. Πάνω από το 90% των αφίξεων προέρχονται από χώρες που βιώνουν πόλεμο και συρράξεις, κυρίως από τη Συρία (πάνω από το 60% των αφίξεων φέτος), το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Σομαλία.

Ο αριθμός των αφίξεων αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι βελτιωμένες καιρικές συνθήκες θα καθιστούν το θαλάσσιο πέρασμα από την τουρκική ενδοχώρα λιγότερο επικίνδυνο.

Τα κέντρα ταυτοποίησης είναι πλήρη και πολλοί πρόσφυγες κατασκηνώνουν απ’ έξω, όπως στη Λέσβο και τη Χίο, σε εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία, όπως στην Κω ή στη Λέρο, σε παρατημένο παράρτημα νοσοκομείου. Η αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και οι τοπικές αρχές (περιφερειακές και δημοτικές) έχουν διαθέσει επιπλέον προσωπικό και πόρους, αλλά η ανταπόκριση εξακολουθεί να μην καλύπτει τις ανάγκες. Επίσης, ιδιώτες, ντόπιοι εθελοντές και ΜΚΟ έχουν οργανώσει διανομές τροφίμων, νερού, υποδημάτων και ρούχων προς τους πρόσφυγες.

Η Υ.Α. ανησυχεί ιδιαιτέρως για τα ευάλωτα άτομα, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, τα άτομα με αναπηρία και τα θύματα βασανιστηρίων, τα οποία μπορεί να μη λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.