Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ανακαλύφθηκε το γονίδιο των διατροφικών διαταραχών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερευνητές πιστεύουν ότι η ανορεξία είναι έως και κατά 70% γενετική.

Το γονίδιο που ευθύνεται για την ανορεξία ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Η ανακάλυψη αυτή από την επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Αϊόβα Carver College of Medicine, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Dr Michael Lutterat, θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο καμπής για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τις διατροφικές διαταραχές.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το 50-70% του κινδύνου εμφάνισης κάποιας διατροφικής διαταραχής είναι γενετικό και πως η δυτική εμμονή με το αδύνατο κορμί παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις καταστάσεις αυτές.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Report, μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη βρέθηκε ότι προκαλεί πολλές ανωμαλίες συμπεριφοράς σε ποντίκια, παρόμοιες με αυτές που εμφανίζουν άνθρωποι που πάσχουν από νευρική ανορεξία.

«Είναι γνωστό εδώ και καιρό, ότι περίπου το 50% με 70% του κινδύνου εμφάνισης μιας διατροφικής διαταραχής είναι κληρονομικός, ωστόσο η ταυτότητα των γονιδίων που μεσολαβούν ήταν άγνωστη» εξήγησε ο Dr Michael Lutterat, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Μετά από πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης ESRRA (oestrogen-related receptor alpha gene) στον εγκέφαλο ρυθμίζονται από τα ενεργειακά αποθέματα. Τα ποντίκια που είχαν χαμηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης εμφάνιζαν ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και κοινωνικές διαταραχές. Ακόμη, μειωμένη διάθεση να καταβάλλουν προσπάθεια για υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τροφές όταν πεινούσαν.

«Η εργασία αυτή αναγνωρίζει το γονίδιο ESRRA ως ένα από αυτά που είναι πιθανό να συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης νευρικής ανορεξίας ή νευρικής βουλιμίας» είπε ο Dr Lutter. «Κοινωνικοί παράγοντες, όπως τα δυτικά πρότυπα για το σωματικό βάρος, συμβάλλουν στον εναπομείναντα μη-γενετικό κίνδυνο εμφάνισης των διατροφικών διαταραχών».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.