Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Υπόμνημα στον Π. Λαφαζάνη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 17.04.2015

Αρ. Πρωτ.: 877

Υπόμνημα με θέμα «Κατάθεση θεμάτων που αφορούν στα άτομα με αναπηρία και σχετίζονται με τους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας», απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στον αρμόδιο υπουργό Π. Λαφαζάνη.

Είναι γεγονός ότι πλέον - μετά από μια εξαιρετικά αποδοτική συνεργασία της Ε.Σ.Α.μεΑ. με το Γραφείο Μελετών Ατόμων με Αναπηρία (το οποίο δυστυχώς έπαψε πλέον να υφίσταται), και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου - η χώρα μας διαθέτει με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την προσβασιμότητα, συμβατό με τις απαιτήσεις της Σύμβασης των ΗΕ (Ν.4074/2012) και της Ε.Ε., το οποίο - παρά τα όποια σημεία που απαιτούν συμπληρώσεις/εξειδικεύσεις - θέτει για πρώτη φορά με σαφήνεια το πεδίο και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων για την προσβασιμότητα καθώς και κυρώσεις για τους παραβάτες. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της εποχής και τις ιδιαίτερα βαριές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που βιώνουν κυρίως τα άτομα με αναπηρία, που ανήκουν κατά κύριο λόγο στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, απλοποιεί κάποιες διαδικασίες (π.χ. κατασκευή ανελκυστήρα σε νομίμως υφιστάμενες κατοικίες ατόμων με αναπηρία που δε διαθέτουν τέτοιον κ.λπ.), δίνοντας διέξοδο σε χρόνια προβλήματα που οδηγούσαν μια μεγάλη μερίδια πολιτών ακόμη και σε αποκλεισμό.

Είναι επίσης γεγονός ότι στη χώρα μας νομοθετικό έργο παράγουν όλα τα Υπουργεία, με αποτέλεσμα η νομοθεσία για την προσβασιμότητα να είναι διάσπαρτη σε πολλά θεσμικά κείμενα διαφόρων φορέων, με μορφή διατάξεων συχνά αντικρουόμενων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν τομείς (π.χ. το φυσικό περιβάλλον, η διαφυγή σε έκτακτες συνθήκες) που δεν καλύπτονται ή καλύπτονται ανεπαρκώς.

Στόχος της επιστολής της ΕΣΑμεΑ είναι η ανάδειξη των κυριότερων σημείων, τα οποία έχουν ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας στη βάση του νέου πλαισίου για την αναπηρία που προαναφέρθηκε και η από κοινού ανάπτυξη - στο πλαίσιο της ιδιαίτερα καλής συνεργασίας που διαχρονικά έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Υπουργείου και του εθνικού αναπηρικού κινήματος - μιας επικαιροποιημένης agenda

Αναλυτικά στην επιστολή. 

Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (136.35 KB)


Πηγή: http://www.esaea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.