Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Πρεμιέρα σήμερα για τις 100 δόσεις - Με ένα κλικ... διαγράφεις φορολογικά χρέη - Το απόγευμα "ανοίγει" η εφαρμογή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υπέρογκοι τόκοι, προσαυξήσεις και πρόσθετοι φόροι, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν συσσωρευθεί, για να τριπλασιασθούν σχεδόν κατά την πενταετία των μνημονίων φθάνοντας στο 40% του ΑΕΠ τέλος του 2014 ως χρέη σε βάρος εκατομμυρίων νοικοκυριών και εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, ρυθμίζονται - διαγράφονται με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, που τίθεται σε ηλεκτρονική εφαρμογή σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, η νέα ρύθμιση αφορά στις αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση με στόχο την αποπληρωμή χρεών με ευνοϊκότερους όρους από προγενέστερες ρυθμίσεις, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική ανακούφιση σε μεγάλο αριθμό οφειλετών.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η παρούσα ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά που οφείλουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία έως 3000 ευρώ, να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο. Δίνει επίσης τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση, να παραμείνουν βιώσιμες.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση, η ρύθμιση κινείται σε πιο δίκαιο και ευέλικτο πλαίσιο και ως προς τον αριθμό των δόσεων, που ανέρχονται σε 100 χωρίς προϋποθέσεις και ως προς το ελάχιστο ποσό καταβολής δόσης, που ανέρχεται στα 20 ευρώ.

Οι οφειλές, τονίζεται από την οδό Νίκης, ρυθμίζονται εφάπαξ ή σε 2 έως 100 δόσεις, ενώ οι οφειλέτες ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης έχουν απαλλαγή κατά ποσοστό από πρόσθετους φόρους ή τέλη του Ν. 2523/97, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/13 που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή, καθώς και από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, που τις επιβαρύνουν.

Οι οφειλέτες, επισημαίνεται, εφόσον το επιθυμούν, δύνανται να καταβάλουν ως προκαταβολή ποσό της επιλογής τους, μεγαλύτερο των 200 ευρώ, προκειμένου να έχουν ισόποση μείωση από το κεφάλαιο, τις προσαυξήσεις και τους τόκους του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξουν. Προκειμένου να ισχύσει αυτή η μερική διαγραφή, θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά οι δέκα πρώτες δόσεις της ρύθμισης ή όλες εφόσον η ρύθμιση είναι μικρότερη των δέκα δόσεων.

Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων ορίζεται:

• H 27η Απριλίου 2015, σε περίπτωση σύναψης ρύθμισης με ποσό προκαταβολής.

• Η 26η Μαΐου 2015 , σε περίπτωση σύναψης ρύθμισης μόνο με δόσεις.

Ρυθμιζόμενες οφειλές:

• Έως 5.000 ευρώ δεν επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

• Άνω των 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με τόκο 3% ετησίως.

• Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Εφόσον υπάρξει ρύθμιση με προκαταβολή (μερική εξόφληση) η προκαταβολή καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την αίτηση και η πρώτη δόση έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα.

• Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.

-----------


Με μία κίνηση στο Taxis οι φορολογούμενοι μπορούν να διαγράψουν μέχρι και το 100% των προστίμων και των πρόσθετων φόρων και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους από 2 μέχρι και σε 100 δόσεις.

Σήμερα ενεργοποιείται η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι οφειλέτες θα υποβάλουν αίτηση για να ρυθμίσουν χρέη από φόρους εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ, καθώς και πρόστιμα για παραβάσεις. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 26 Μαΐου.

Ηλεκτρονικά με μία αίτηση οι φορολογούμενοι μπορούν από σήμερα να διαγράψουν μέχρι και το 100% των προστίμων και των πρόσθετων φόρων που τους έχουν επιβληθεί από την Εφορία και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους από 2 μέχρι και σε 100 δόσεις με ελάχιστη μηνιαία καταβολή 20 ευρώ. Επίσης μπορούν μέχρι τις 27 Απριλίου να προκαταβάλουν μέρος της οφειλής τους διαγράφοντας ισόποσα πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους και την υπόλοιπη οφειλή να την εντάξουν στη νέα ρύθμιση.

Στη ρύθμιση υπάγονται οι οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες, μέχρι της 1η Μαρτίου 2015. Δηλαδή, ρυθμίζονται όλα τα χρέη από φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΕΕΤΗΔΕ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, φόρους ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, παρακρατούμενους φόρους.

Παράλληλα «κουρεύονται» και πρόστιμα και προσαυξήσεις που φθάνουν μέχρι και 300% για μη υποβολή ή υποβολή ανακριβών δηλώσεων τα προηγούμενα χρόνια. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων είναι η 26η Μαΐου 2015 και η δόση καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Εφόσον υπάρξει ρύθμιση με προκαταβολή, η προκαταβολή καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την αίτηση και η πρώτη δόση έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να φθάνουν τα 75,7 δισ. ευρώ, το προσκλητήριο του υπουργείου Οικονομικών απευθύνεται κυρίως στα νοικοκυριά με μικρές οφειλές έως 3.000 ευρώ, στους οποίους δίνεται τώρα μοναδική ευκαιρία να τις εξοφλήσουν άτομα, σε πολλές και μικρότερες μηνιαίες δόσεις.

Άλλωστε τα στοιχεία δείχνουν ότι 8 στους 10 οφειλέτες του Δημοσίου χρωστούν έως 3.000 ευρώ ενώ οι 9 στους 10 έχουν ληξιπρόθεσμά χρέη έως 5.000 ευρώ.


-----------


Το απόγευμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους με ευνοϊκούς όρους και σε έως 100 δόσεις. Η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών από τόκους, προσαυξήσεις και πρόσθετους φόρους φυσικών και νομικών προσώπων

Ειδικότερα, οι οφειλές ρυθμίζονται εφάπαξ ή σε 2 έως 100 δόσεις. Οι οφειλέτες ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης έχουν απαλλαγή κατά ποσοστό από πρόσθετους φόρους ή τέλη του Ν. 2523/97, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/13 που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή, καθώς και από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, που τις επιβαρύνουν.

Οι οφειλέτες, εφόσον το επιθυμούν, δύνανται να καταβάλουν ως προκαταβολή ποσό της επιλογής τους, μεγαλύτερο των 200 ευρώ - το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης που είναι 20 ευρώ - προκειμένου να έχουν ισόποση μείωση από το κεφάλαιο, τις προσαυξήσεις και τους τόκους του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξουν. Προκειμένου να ισχύσει αυτή η μερική διαγραφή, θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά οι δέκα πρώτες δόσεις της ρύθμισης ή όλες εφόσον η ρύθμιση είναι μικρότερη των δέκα δόσεων.

Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων είναι η 27η Απριλίου 2015, σε περίπτωση σύναψης ρύθμισης με ποσό προκαταβολής και η 26η Μαΐου 2015, σε περίπτωση σύναψης ρύθμισης μόνο με δόσεις.

Ρυθμιζόμενες οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Οφειλές άνω των 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με τόκο 3% ετησίως.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Εφόσον υπάρξει ρύθμιση με προκαταβολή (μερική εξόφληση) η προκαταβολή καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την αίτηση και η πρώτη δόση έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.

 

Πηγή: http://www.enikos.gr , www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.