Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Η Benetton θα καταβάλει αποζημίωση ύψους 1,1 εκατ. δολαρίων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ως αποζημίωση για τα θύματα της κατάρρευσης του Rana Plaza.

Το ποσό του 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων κατέβαλε η Benetton στο ταμείο που προορίζεται για την αποζημίωση των θυμάτων της κατάρρευσης πριν από δύο χρόνια του Rana Plaza στο Μπανγκλαντές, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από ακτιβιστές για να κάνει μια δωρεά στο ταμείο.

Η συμβολή αυτή της Benetton γίνεται μετά την υπογραφή από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους αίτησης στην ιστοσελίδα Avaaz, με την οποία ζητείτο από την ιταλική εταιρεία ενδυμάτων να προχωρήσει σε μια δωρεά, όπως άλλες δυτικές εταιρείες που συνδέονται με το πιο θανατηφόρο δυστύχημα που συνέβη ποτέ στην ιστορία της βιομηχανίας ενδυμάτων.

Συνολικά 1.138 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν στις 23 Απριλίου του 2013 στην Ντάκα από την κατάρρευση του κτιρίου Rana Plaza, στο οποίο στεγάζονταν υφαντουργίες που λειτουργούσαν για λογαριασμό πολλών ξένων εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Benetton.

«Η Benetton δίνει ελάχιστα για να ελαφρύνει τον θάνατο και τον πόνο που προκάλεσαν τα ρούχα της», υπογραμμίζει η Διευθύντρια Εκστρατείας της Avaaz Ντάλια Χάσαντ σε ανακοίνωσή της.
Ωστόσο η ίδια προσθέτει ότι η καταβολή αυτή θέτει ένα προηγούμενο για τις άλλες παγκόσμιες εταιρείες: «Δεν μπορείς να γυρίζεις την πλάτη, όταν πεθαίνουν εργαζόμενοι».

Η Benetton κατηγορείτο μέχρι σήμερα ότι δεν ήθελε να συμβάλει στο ταμείο Rana Plaza Donors Trust Fund που δημιουργήθηκε οκτώ μήνες μετά την τραγωδία.

Η ιταλική εταιρεία ενδυμάτων προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι αποφάσισε να «διπλασιάσει το ποσό» που μια εταιρεία συμβούλων της συνέστησε να καταβάλει στο ταμείο αυτό για την αποζημίωση των θυμάτων της καταστροφής.
Η εταιρεία συμβούλων Pricewaterhousecoopers (PWC) έκανε για λογαριασμό της Benetton μια αποτίμηση στηριζόμενη σε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), ο οποίος συνέστησε την καταβολή 30 εκατομμυρίων δολαρίων για το ταμείο των αποζημιώσεων.

«Η PWC υπολόγισε ότι, λαμβάνοντας υπόψη την εμπορική σχέση της Benetton με το Rana Plaza, η συμβολή της θα πρέπει να ανέλθει σε 550.000 δολάρια (511.250 ευρώ)», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το ταμείο Rana Plaza Donors Trust Fund υπολόγισε τον Δεκέμβριο ότι υπολείπονται 9 εκατομμύρια δολάρια για να επιτύχει τον στόχο του και η Avaaz ζήτησε από την Benetton να ενεργήσει για την κάλυψη του κενού.

Κι άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της WalMart, JC Penney και The Children's Place, έχουν δεχθεί αιτήματα από οργανώσεις ακτιβιστών.

«Αν και δεν υπάρχει κάτι που να αποζημιώνει πραγματικά την τραγική απώλεια της ζωής ελπίζουμε ότι αυτός ο στιβαρός και σαφής μηχανισμός για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Benetton Μάρκο Αϊρόλντι σε ανακοίνωσή του.

Η ιταλική εταιρεία διευκρινίζει εξάλλου στην ανακοίνωσή της ότι έχει ήδη καταβάλει 500.000 δολάρια (464.669 ευρώ) μέσω της μη κυβερνητικής οργάνωσης Brac του Μπανγκλαντές, για ένα πρόγραμμα υποστήριξης σχεδόν 300 θυμάτων και μελών των οικογενειών τους πριν ακόμη δημιουργηθεί το ταμείο αποζημιώσεων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.