Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

«Παράθυρο» για μειώσεις των επικουρικών συντάξεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επαναφορά των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις με μονομερή απόφαση της Διοίκησης του ΕΤΕΑ και αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πέραν και του 67ου έτους, κρύβουν δυο διατάξεις-φωτιά που απέφυγε να αγγίξει η κυβέρνηση με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει για την αναστολή της ρήτρας νέων μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η μεν πρώτη διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 47 του νόμου 4052/12 και προβλέπει την κατάρτιση νέου κανονισμού ασφάλισης και παροχών που θα διέπει όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).





Μάλιστα, ο εν λόγω κανονισμός τον οποίο λέει ότι θα επανασχεδιάσει η νέα Διοίκηση του Ταμείου αντικαθιστώντας το κείμενο που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη χωρίς να εφαρμοστεί, θα γίνει κατόπιν αναλογιστικής μελέτης, δηλαδή με κριτήρια βιωσιμότητας και διατήρησης μηδενικού ελλείμματος! Με το νέο κανονισμό ασφάλισης και παροχών, το αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν το ίδιο με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και μάλιστα θα μπορούν να μειώνονται οι παροχές του ΕΤΕΑ χωρίς υπουργικές αποφάσεις, αλλά μόνο με τις αποφάσεις της ίδιας του της Διοίκησης.




Ήδη ο κανονισμός παροχών που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη Διοίκηση του Ταμείου προέβλεπε την καθήλωση των νέων επικουρικών συντάξεων στο 20% των συντάξιμων αποδοχών τόσο για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους, που παίρνουν μεγαλύτερο ποσοστό και ποσό σύνταξης. Η προσαρμογή αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ώστε να όσες εξακολουθούν να είναι πάνω από 20% να περιοριστούν αυστηρά στο 20% και στο ποσοστό αυτό να υπολογιστούν οι περικοπές του Μνημονίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.