Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

«Εάν δεν υπήρχε το βίντεο;»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανησυχία για νέα επεισόδια μετά τη νέα δολοφονία αφροαμερικανού από αστυνομικό.

Ελλοχεύει ο κίνδυνος να αναζωπυρωθεί η ένταση για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά αφροαμερικανών στις ΗΠΑ, μετά τη νέα δολοφονία που έφεραν στη δημοσιότητα οι New York Times. Η αποκάλυψη έγινε με την ανάρτηση ενός βίντεο που δείχνει λευκό αστυνομικό να πυροβολεί οκτώ φορές πισώπλατα έναν άοπλο μαύρο άνδρα στη Νότια Καρολίνα, που έτρεχε, αφού είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια μίας οδικής έρευνας ρουτίνας. Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο στο Νορθ Τσάρλεστον και ο αστυνομικός ισχυρίσθηκε ότι ενήργησε ευρισκόμενος σε κατάσταση νόμιμης άμυνας.

Οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο βίντεο που τράβηξε με το κινητό του και βρίζοντας ένας περαστικός είναι αποκαλυπτικές.

Ο λευκός αστυνομικός Μαρκ Σλάγκερ σταμάτησε το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο μαύρος Ουόλτερ Σκοτ για έλεγχο ρουτίνας εξαιτίας ενός σπασμένου πίσω φαναριού. Οι δύο άνδρες είχαν ένα σύντομο διαπληκτισμό πριν από τις εξελίξεις που κατέληξαν στον φόνο του.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο αστυνομικός δήλωσε από τον ραδιοπομπό του ότι το θύμα τού άρπαξε το Taser. Όμως στο βίντεο φαίνεται ότι ο αστυνομικός χρησιμοποιεί το taser κατά του Ουόλτερ Σκοτ την ώρα του διαπληκτισμού με τον αστυνομικό. Τότε, το θύμα ξεφεύγει, τρέχοντας με δυσκολία, ενώ ο αστυνομικός βγάζει το όπλο του και πυροβολεί οκτώ φορές πισώπλατα. Ο άνδρας πέφτει στο έδαφος μετά τον τελευταίο πυροβολισμό. Στη συνέχεια ο αστυνομικός εμφανίζεται να βαδίζει ήρεμα προς τον πεσμένο άνδρα, τού γυρίζει τα χέρια στην πλάτη για να τού περάσει χειροπέδες. Ο άνδρας πεθαίνει λίγες στιγμές αργότερα. Ο αστυνομικός μαζεύει ένα αντικείμενο που είχε πέσει κατά τη διάρκεια του διαπληκτισμού και το πετάει δίπλα στο πτώμα.

Ο λευκός αστυνομικός συνελήφθη και τού απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο, που επισείουν από την θανατική ποινή μέχρι 30ετή κάθειρξη.

Στο ένταλμα σύλληψης αναγράφεται ότι «ο Τόμας Σλάγκερ... σκότωσε το θύμα παρανόμως και εκ προμελέτης. Πυροβόλησε επανειλημμένως το θύμα στην πλάτη έπειτα από διαπληκτισμό».

Ο δήμαρχος του Νορθ Τσάρλεστον εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η αιτία για τη σύλληψη του αστυνομικού ήταν «η εσφαλμένη του απόφαση».

«Όταν κάποιος παίρνει μία εσφαλμένη απόφαση, λίγη σημασία έχει αν βρίσκεται εκεί για να προστατεύει τους πολίτες ή αν είναι ένας απλός περαστικός, πρέπει να ζήσει με την απόφαση αυτή», πριν από την ανάρτηση δήλωσε ο δήμαρχος, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Εάν δεν υπήρχε το βίντεο;»

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το βράδυ, ο αδελφός του θύματος αναρωτήθηκε: «Εάν δεν υπήρχε το βίντεο, θα μαθαίναμε την αλήθεια; Ή θα βλέπαμε μία επανάληψη των πρόσφατων περιστατικών (αστυνομικής βίας;). Όμως τώρα, γνωρίζουμε την αλήθεια». Ο δικηγόρος της οικογένειας πρόσθεσε από την πλευρά του ότι «ο δρόμος για την απόδοση δικαιοσύνης ξεκινά από τώρα».

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι «θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και τις εξελίξεις» της υπόθεσης διευκρινίζοντας ότι έρευνα διεξάγει και το FBI.

Ρατσιστικές πρακτικές της αστυνομίας στις ΗΠΑ

Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη τους τελευταίους μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες με τα επαναλαμβανόμενα περιστικά αστυνομικής βίας εναντίον μελών φυλετικών μειονοτήτων, και ειδικότερα των μαύρων, που έχουν εξοργίσει την κοινότητα των μαύρων και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο θάνατος στις αρχές του Αυγούστου στο Φέργκιουσον του Μιζούρι νεαρού άοπλου μαύρου, που πυροβολήθηκε από λευκό αστυνομικό, προκάλεσε οργισμένες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο αστυνομικός του Φέργκιουσον δεν διώκεται δικαστικά, ελλείψει επαρκών στοιχείων, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσίευσε έκθεση που καταγγέλλει τις συστηματικές ρατσιστικές πρακτικές της αστυνομίας και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην υπόθεση του Φέργκιουσον, προκαλώντας σειρά παραιτήσεων.

Διευρύνοντας τις διαστάσεις του θέματος, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε αμέσως μετά σε συνέντευξή του ότι αυτό που συμβαίνει στο Φέργκιουσον «δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό», ενώ ο Λευκός Οίκος ζήτησε εις βάθος αλλαγές στις αμερικανικές αστυνομικές δυνάμεις ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τις μειονότητες, ενώ συστάθηκε ειδική υπηρεσία στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τη βελτίωση των σχέσεων των αστυνομικών και της κοινότητας των μαύρων (Cops).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.