Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Πρόσωπο με πρόσωπο με τη Δικαιοσύνη για τα σκουπίδια στην Ηλεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εντός ενός μήνα αναμένεται βούλευμα.

Στο τέλος του πρώτου τουλάχιστον μέρους του… «ταξιδιού», της έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία Ηλείας εδώ και πολύ καιρό για το τεράστιο θέμα των σκουπιδιών και για την αναζήτηση και απόδοση ποινικών ευθυνών σε όλους όσους διαχειρίστηκαν το καυτό ζήτημα των απορριμμάτων την τελευταία τουλάχιστον 4ετία, από τις σκοτεινές διαδρομές μεταφοράς τους μέχρι την σημερινή παρατεταμένη συσσώρευσή τους στους δρόμους θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των πολιτών, φτάνει πλέον η Εισαγγελέας Πύργου κ. Αικατερίνη Πετουμένου που έχει δώσει εντολή να «τρέξουν» οι τέσσερις τουλάχιστον κατά πληροφορίες διαφορετικές υποθέσεις που χειρίζεται. Οι υποθέσεις αυτές βρίσκονται στην κύρια ανάκριση και η είδηση είναι ότι, σε έναν περίπου μήνα θα υπάρξει βούλευμα! Και είναι πλέον καιρός να αποδοθούν ευθύνες και να κάτσουν στο σκαμνί όλοι όσοι μας έφεραν σε αυτήν την τραγική κατάσταση με τα σκουπίδια!!

Εν τω μεταξύ από την πόρτα των δικαστηρίων έχουν ήδη περάσει για να καταθέσουν από τα γραφεία ανακριτή και Εισαγγελέα όλο αυτό το διάστημα της έρευνας, μια και δυο φορές, δεκάδες αυτοδιοικητικά στελέχη και από τον α΄και από τον β΄ βαθμό της Αυτοδιοίκησης, πρώην και νυν που κατέχουν ή κατείχαν θέσεις -κλειδιά στον δήμο Πύργου και στην αιρετή περιφέρεια, αλλά και όλοι όσοι τυχαίνει να γνωρίζουν ή να εμπλέκονται με κάποιο τρόπο στο κεφάλαιο «σκουπίδια». Παράλληλα η Εισαγγελέας έχει λάβει υπόψιν της όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην παρούσα τουλάχιστον φάση, από φορείς και συλλόγους για την παρατεταμένη συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους και την έκθεση σε κίνδυνο της δημόσιας υγεία, όπως έγινε προ ημερών από τους Επιστημονικούς φορείς της πόλης και τον Ιατρικό Σύλλογο που ως αρμόδιος υγειονομικός φορέας, έκρουσε για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου για επικίνδυνες επιδημίες και λοιμώξεις του πληθυσμού.

Αναλυτικότερα και όσον αφορά την πορεία της έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωϊνής» οι υποθέσεις αυτές που αφορούν τις νυν αλλά και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές του Πύργου, βρίσκονται ήδη στο στάδιο της ανάκρισης. Η προκαταρκτική έρευνα έχει ολοκληρωθεί – έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις τουλάχιστον in rem ( για τις πράξεις), πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και κατά συγκεκριμένων προσώπων, ωστόσο υπάρχει απόλυτη μυστικότητα σε αυτό το στάδιο της δικαστικής έρευνας- και σε έναν περίπου μήνα θα υπάρχει βούλευμα. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μόλις ολοκληρωθεί η κύρια ανάκριση, η Εισαγγελέας εισαγάγει με την πρότασή της την δικογραφία στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για παραπομπή ή απαλλαγή η οποία δεν είναι ωστόσο δεσμευτική για τους δικαστές που θα εκδώσουν το βούλευμα. Η κύρια ανάκριση τελειώνει πάντα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ή Εφετών το οποίο με βάση του υλικό που έχει συγκεντρωθεί αποφαίνεται για το αν και κατά πόσον θα πρέπει οι κατηγορούμενοι να παραπεμφθούν δε δίκη ή όχι, οπότε μιλάμε για παραπεμπτικό ή απαλλακτικό βούλευμα αντίστοιχα με το αν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής ή όχι. Βεβαίως ακόμα και στην περίπτωση που το βούλευμα είναι παραπεμπτικό, η ιστορία δεν έχει τελειώσει- γι αυτό τέτοιες σοβαρές υποθέσεις έχουν μεγάλη διάρκεια μέχρι να ξεκαθαρίσουν νομικά), γιατί μπορεί να ασκηθεί έφεση στο βούλευμα και αποφαίνεται οριστικά το Συμβούλιο Εφετών.

Στην προκειμένη περίπτωση των δημοτικών αρχών του Πύργου – στις υποθέσεις εμπλέκονται βεβαίως και φυσικά πρόσωπα που είναι κατά κύριο λόγο οι εργολάβοι των σκουπιδιών για την μεταφορά με ανάθεση από την προηγούμενη δημοτική αρχή- θεωρείται σίγουρο ότι όσοι τυχόν κατηγορηθούν με παραπεμπτικό βούλευμα για να οδηγηθούν σε δίκη, θα χρησιμοποιήσουν όλο το νομικό τους οπλοστάσιο, οπότε τίποτα στην ουσία δεν θα τελειώσει με το βούλευμα. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή με την έκδοση βουλεύματος θεωρείται πολύ σημαντική- καταρχήν απαντά στο ερώτημα των πολιτών για το τι κάνει η Εισαγγελία και γιατί δεν παρεμβαίνει- γιατί αν το βούλευμα είναι παραπεμπτικό, θα είναι η πρώτη φορά που μετά από χρόνια θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα που άσκησαν ή ασκούν και τώρα εξουσία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Να σημειώσουμε δε ότι σαφώς και η μια εκ των υποθέσεων αφορά και την νυν δημοτική αρχή για την παρατεταμένη συσσώρευση των απορριμμάτων στους δρόμους και την έκθεση σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας όπου διερευνάται η απόδοση ευθυνών για το πώς φτάσαμε σήμερα ως εδώ και για το αν υπήρξαν λάθος χειρισμοί εκ μέρους της νυν δημοτικής αρχής Πύργου. Βεβαίως εδώ πρέπει να διαχωρίσουμε την νομική από την πολιτική διάσταση του θέματος, τουλάχιστον για την παρούσα τραγική φάση που διανύουμε, γιατί το ζήτημα που έχει ανακύψει εκτός από νομικό, είναι πρωτίστως πολιτικό σε ότι αφορά την άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών. Και την λύση ή την εντολή για άμεση αποκομιδή ή για το πού θα πάνε τα σκουπίδια για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να την δώσει η Εισαγγελέας. Ο νόμος προβλέπει ποιος φορέας είναι αρμόδιος και ποια πρόσωπα έχουν τη σχετική ευθύνη ώστε να δρομολογήσουν τις λύσεις και αν δε το κάνουν, αν υπάρχουν καθυστερήσεις, αν υπάρχουν αστοχίες όλων των εμπλεκομένων φορέων αυτό θα το ελέγξει η δικαιοσύνη για να αποδώσει ευθύνες. Και στην προκειμένη περίπτωση η δημοτική αρχή Πύργου και ειδικά ο δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής έχει την ευθύνη να απομακρύνει τα σκουπίδια από τον Πύργο πριν να είναι αργά.


 

Πηγή: http://www.ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.