Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Μέτρα στήριξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πακέτο μέτρων για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών -το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον επόμενο μήνα- συζήτησαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης με τα προεδρεία της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Το Ασφαλιστικό βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων του αναπληρωτή υπουργού, με δεδομένο πως η μαύρη τρύπα στον ΟΑΕΕ είναι 546 εκατομμύρια και σχεδόν οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές.

Το βασικό θέμα που τέθηκε επί τάπητος προβλέπει την επέκταση της ρύθμισης που δίνει τη δυνατότητα υπαγωγής σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία.

Συγκεκριμένα, από δύο χαμηλότερες κατηγορίες θα πάει στις τρεις ή και ενδεχομένως σε τέσσερις. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η αποποινικοποίηση των οφειλών, ενώ θα επεκταθεί το όριο των οφειλών για τη χορήγηση σύνταξης (σήμερα είναι στις 20.000 και η ΓΣΕΒΕΕ ζητά να πάει στα 40.000). Τέλος, θα υπάρξει ρύθμιση για να έχουν υγειονομική περίθαλψη ανασφάλιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες, που λόγω της κρίσης δυσκολεύονται να πληρώσουν εισφορές.



Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, οι εκπρόσωποι των εμπόρων προτείνουν οριζόντια μείωση εισφορών σε συνδυασμό με την επιλογή κλάσης ανάλογα με τη δυνατότητα. Ειδικό πακέτο προτάσεων κατατέθηκε για τις προϋποθέσεις παροχής ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από τους εμπόρους.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε μεταξύ άλλων: τη δυνατότητα καταβολής μίας τουλάχιστον εισφοράς ανά εξάμηνο για να είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλιστικά ενήμερος, την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τη διετία, τη δημιουργία κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ ανταγωνιστικής στον ΟΓΑ και την εύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης (π.χ. για όσο καιρό εισπράττεται το τέλος επιτηδεύματος να αποδίδεται ανταποδοτικά υπέρ ΟΑΕΕ).

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε και το θέμα της ρύθμισης των οφειλών. Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των εμπόρων πρότειναν πάγωμα των οφειλών για ποσά άνω των 20.000 ευρώ και άμεση ένταξη στις ρυθμίσεις όσων έχουν χαμηλότερες οφειλές. Για «πάγωμα» των οφειλών μιλά και η ΓΣΕΒΕΕ προτείνοντας ο οφειλέτης να μπορεί να μεταφέρει ασφαλιστικό χρόνο στο τέλος του ασφαλιστικού του βίου.

(Πατήστε επάνω στο δημοσίευμα για μεγαλύτερη ανάλυση):




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.