Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Οι προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για τον πρωτογενή τομέα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπόμνημα με τις προτάσεις της για την ενίσχυση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, κατέθεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνάντηση που είχε νωρίτερα αντιπροσωπεία της με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τζανέτος Καραμίχας, χαρακτήρισε «θετικό το κλίμα της συνάντησης» αναφέροντας πως «οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στον αγροτικό τομέα, μας βρίσκουν σύμφωνους κατά ένα μεγάλο μέρος».

Σύμφωνα με το υπόμνημα, η Συνομοσπονδία θεωρεί ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός εθνικού αγροτικού κτηματολογίου με στόχο την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των εκτάσεων που έχουν, εδώ και πολλά χρόνια, παραχωρηθεί στους αγρότες και καλλιεργούνται.

Σήμερα οι 560.000 μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διαθέτουν 3,4 εκατ. αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 21 εκατ. στρεμμάτων και οι 240.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διαθέτουν 2,7 εκατ. αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 35 εκατ. στρεμμάτων.

Επίσης, επισημαίνει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο την τελευταία πενταετία έχει καταγράψει μεγάλη αύξηση με την άνοδο του κόστους των εισροών να υπερβαίνει, σε απόλυτο μέγεθος, το επίπεδο των 600 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξεως περίπου του 13%, ενώ μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών εισροών η δυσμενέστερη μεταβολή αναφέρεται στο κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας, που αυξήθηκε, αθροιστικά, κατά 21%.

«Πρόκειται» αναφέρει «για δύο κρίσιμες συνιστώσες που αποτελούν σήμερα περίπου το 58% του συνολικού κόστους παραγωγής. Το αποτέλεσμα είναι να προκύπτει σημαντική πτώση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, που μειώθηκε κατά περίπου 4,5% στο διάστημα της διετίας 2011-2013».

Επομένως, σημειώνει στο υπόμνημα, ο κλάδος της κτηνοτροφίας πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, τόσο στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής για τον αγροτικό τομέα, όσο και στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Στην κατεύθυνση αυτήν η ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά μεταξύ άλλων την άμεση ρύθμιση του ζητήματος των βοσκοτόπων, τον έλεγχο και εκρίζωση των ζωονόσων, αλλά και την επαναφορά της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις πέντε ημέρες.

Η Συνομοσπονδία προτείνει παράλληλα και την υιοθέτηση ενός καθολικού συστήματος ιχνηλασιμότητας των αγροτικών-διατροφικών προϊόντων, ώστε οι αγρότες και οι επιχειρήσεις τους να προστατεύονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας στον αγροτικό τομέα. Ειδικά για το τελευταίο, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, από το 2009 έως σήμερα ο ρυθμός επιβράδυνσης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις γεωργικές επιχειρήσεις, με βάση τη μεταβολή του υπολοίπου των δανείων σε ετήσια βάση (Δεκ. 2009-Δεκ. 2013) καταγράφει πτώση της τάξεως του 59%.

Σε ό,τι αφορά στους συνεταιρισμούς, η ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά την αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, με την ψήφιση νέου νόμου που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις του αγροτικού τομέα της χώρας και θα διευκολύνει την αποτελεσματική/ορθολογική λειτουργία των οργανώσεων των παραγωγών.

Αναφορικά με τη φορολόγηση αγροτών και κτηνοτρόφων, η Συνομοσπονδία εκτιμά ότι πρέπει να τεθεί σε νέα δικαιότερη βάση, ώστε να επιτρέπει την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων. Μεταξύ των άλλων προτείνονται μέτρα όπως, αφορολόγητο όριο αγροτών- κτηνοτρόφων τουλάχιστον μέχρι 12.000 ευρώ, απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων των αγροτών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα κατώτερα των 30.000 ευρώ, μείωση ΦΠΑ στις εισροές ( πχ λιπάσματα, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα) από 13% με 23% που είναι σήμερα, στο 6%-7%, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 13% στο 4% και παροχή φορολογικών κινήτρων στους ιδιοκτήτες αγροτικής γης μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ώστε να ενοικιάζουν τη γη τους για χρήση αγροτική- κτηνοτροφική έναντι συγκεκριμένου χαμηλού ενοικίου ή να την πωλούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.