Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Οι στατίνες ενισχύουν τη μνήμη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να αντιστρέψουν μαθησιακές δυσκολίες.
Οι στατίνες -μια κατηγορία φαρμάκων που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης- θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τις μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά και ενήλικες, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ.

Πάνω από ένα σε κάθε 2.500 παιδιά γεννιούνται με τη γενετική διαταραχή που καλείται σύνδρομο Noonan. Η διαταραχή αυτή προκαλεί ασυνήθιστα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο, όπως τα πεσμένα βλέφαρα ή μεγαλύτερη απ’ ό,τι συνήθως απόσταση μεταξύ των ματιών, περιορισμένη ανάπτυξη, καρδιακές ανωμαλίες και ήπιες μαθησιακές δυσκολίες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την κατάσταση αυτή, παρότι οι επιστήμονες έχουν προσδιορίσει οκτώ συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις, που προκαλούν το σύνδρομο.

Πειράματα σε ποντίκια, που ελάμβαναν lovastatin, έδειξαν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο ενίσχυε τη μνήμη και τη γνωστική ικανότητα, δίνοντας ελπίδες ότι ενδεχομένως να μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Ο καθηγητής νευροβιολογίας, ψυχιατρικής και ψυχολογίας, Alcino Silva, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δήλωσε το εξής: «Το σύνδρομο Noonan επηρεάζει έναν στους 2.000 ανθρώπους και σχεδόν οι μισοί από αυτούς αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες. Η προσέγγισή μας προσδιόρισε το μηχανισμό που προκαλεί την ασθένεια, καθώς και μια θεραπεία που αντέστρεψε τις επιδράσεις της σε ενήλικα ποντίκια. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τα ευρήματα αυτά, καθώς υποδηλώνουν ότι η θεραπεία που αναπτύξαμε μπορεί να βοηθήσει τα εκατομμύρια των ασθενών με το σύνδρομο αυτό σε ό,τι αφορά τις διανοητικές αναπηρίες».

Οι νευροεπιστήμονες βρήκαν ότι οι στατίνες αντέστρεψαν τις μαθησιακές ελλείψεις που προκαλούνται από μια μετάλλαξη, η οποία συνδέεται με μια κοινή γενετική αιτία, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience.

Ενώ πολλά γονίδια συμβάλλουν στο σύνδρομο Noonan, ένα μοναδικό γονίδιο προκαλεί σχεδόν τα μισά περιστατικά.

Αυτό το γονίδιο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει μια άλλη πρωτεΐνη η οποία ονομάζεται Ras και ελέγχει το πώς τα κύτταρα του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους, επιτρέποντας τη μάθηση να λάβει χώρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μετάλλαξη Noonan δημιουργεί υπερκινητικές πρωτεΐνες Ras, οι οποίες διαταράσσουν τις κυτταρικές «συνομιλίες» και υπονομεύουν τη διαδικασία της μάθησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.