Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Οι κάτοικοι της Τζιας λένε όχι στην καταστροφή του όρμου του Βουρκαριού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους αλλά και από διάσημους φίλους του νησιού έχει προκαλέσει η εκτός ημερησίας διάταξη που προωθεί ο δήμαρχος της Τζιας για τη δημιουργία μαρίνας στο Βουρκάρι. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, το σχέδιο είναι «έκτρωμα» και προωθείται «υπόγεια» εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Μάλιστα δημιούργησαν και μια ιστοσελίδα για τη συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών ενάντια στην καταστροφή του Βουρκαριού και γενικότερα του όρμου του Αγίου Νικολάου, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Τη διαμαρτυρία υπογράφουν οι Stephane Bern, Costa Gavras,Alexandre Gavras, Μυρτώ Κοντοβά, Κώστας Βαρώτσος, Ανδρέας Βαρώτσος, Νεκτάριος Τυράκης, Αθανάσιος Κυρατσούς, Έλλη Αυξεντίου, Μανώλης Μπαμπούσης, Αργυρώ Μπαρμπαρήγου, Χρίσλα Γεωργακοπούλου, NG Radio.

Αναλυτικά η επιστολή των κατοίκων και των παραθεριστών του νησιού προς το δήμαρχο Κέας, κ. Ιωάννη Ευαγγέλου:

«Την τελευταία εβδομάδα πληροφορηθήκαμε τα σχέδια σας για τη δημιουργία μαρίνας σκαφών (κατ’ ευφημισμό - τουριστικό καταφύγιο) στον όρμο του Βουρκαριού, γραφικού ψαροχωριού και μια περιοχή εξαιρετικής και ακόμα παρθένας φυσικής ομορφιάς - από τις λίγες που απομένουν στην Ελλάδα και ειδικά στις Κυκλάδες. Δεν χρειάζεται επίσης να αναφέρουμε την ιστορική σημασία του αρχαιολογικού χώρου της Αγίας Ειρήνης.

Το Βουρκάρι αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα όπως: o ημιτελής βιολογικός καθαρισμός των υδάτων, η έλλειψη περιφερειακού δρόμου για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας, ειδικά τους θερινούς μήνες, η ανεπαρκής ύδρευση καθώς και η επείγουσα ανάγκη μεταφοράς της μονάδας βιολογικού καθαρισμού από το χώρο της παραλίας του Γιαλισκαριού.

Η μαρίνα προβλέπει την επιχωμάτωση περισσοτέρων των 10.000μ2 δηλαδή 10 στρεμμάτων. Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν και τις πλωτές εξέδρες που θα καταλάβουν περισσότερα από 700μ2. Εκεί προβλέπονται θέσεις για τον ελλιμενισμό τουλάχιστον 150 σκαφών (ιστιοπλοϊκών και μηχανοκίνητων) τα οποία θα εμποδίζουν την απρόσκοπτη θέα και θα ρυπαίνουν με λύματα τον ήδη επιβαρυμένο κόλπο. Η προβλήτα/κυματοθραύστης μήκους 90 μέτρων στην είσοδο της μαρίνας, όπου προβλέπεται να ελλιμενίζονται αλιευτικά θα υποβαθμίσει περαιτέρω τη φυσική ομορφιά και ποιότητα των νερών του κόλπου.

Το «Φαραωνικό» σε έκταση και μέγεθος σχέδιο σας δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες ελλιμενισμού των σκαφών ούτε στο μέγεθος του οικισμού του Βουρκαριού. Όσοι παραθερίζουμε στο Βουρκάρι τους καλοκαιρινούς μήνες ξέρουμε ότι ο μώλος του Βουρκαριού λίγες μόνο ημέρες είναι γεμάτος σκάφη και κάποια χρειάζεται να δέσουν αρόδου. Επίσης υπάρχει και η Κορησσία με το μεγάλο λιμάνι της για να εξυπηρετήσει τα σκάφη τις ημέρες αυτές. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως δεν σας ενδιαφέρουν τα περαστικά σκάφη αλλά στόχος σας είναι η κατασκευή μόνιμου αγκυροβολίου σκαφών για ενοικίαση και ελλιμενισμό τους χειμερινούς μήνες γεγονός που θα μετατρέψει το Βουρκάρι σε βόθρο λυμάτων από τη στάθμευση και τους καθαρισμούς των σκαφών.

Απαιτούμε την άμεση παύση όλων των ενεργειών για την προώθηση αυτού του σχεδίου που αλλοιώνει ριζικά την φυσική εικόνα του κόλπου του Βουρκαριού και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του εκτός ίσως από τα συμφέροντα κάποιων επαγγελματιών που πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν και κάποιων «άλλων» πίσω από αυτούς που θέλουν να κερδίσουν εις βάρος του συνόλου των δημοτών και παραθεριστών.

Η ανάπτυξη και το μέλλον κάθε περιοχής βασίζονται στη λύση πρώτα των άμεσων και πιεστικών προβλημάτων και στη συνέχεια στο σχεδιασμό επεμβάσεων που προστατεύουν το περιβάλλον και αναδεικνύουν την φυσική ομορφιά του τόπου περιορίζοντας στο ελάχιστο την ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τουριστικούς προορισμούς όπως η ΚΕΑ και το γραφικό λιμάνι του Βουρκαριού. Τα σκάφη που έρχονται στο Βουρκάρι έρχονται ακριβώς για τη φυσική ομορφιά του κόλπου αλλιώς θα έμεναν δεμένα στον Άλιμο.

Δημότες και παραθεριστές του Βουρκαριού και της Τζιάς ενωμένοι και αποφασισμένοι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια που θα αποτρέψει την εκτέλεση αυτού του σχεδίου».

Εδώ, η πλατφόρμα συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών ενάντια στην καταστροφή του γραφικού Βουρκαριού.

Δείτε τις φωτογραφίες:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.