Σχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
Σειρά δράσεων που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, μειώνουν τη γραφειοκρατία και τα διοικητικά βάρη και ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, που ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ), σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το Σχέδιο Δράσης - που στηρίζεται στην Εθνική Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 2014 - 2020, η οποία έχει εγκριθεί και αυτή από το ΚΣΜ, το Φεβρουάριο του 2014 - εκπονήθηκε, υπό την εποπτεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε στενή συνεργασία με υπουργεία και φορείς από όλη τη Δημόσια Διοίκηση και υπεβλήθη σε ενδελεχή δημόσια διαβούλευση.
Όπως επισημαίνεται, το κείμενο παρουσιάζει δράσεις Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που αντιπροσωπεύουν επενδύσεις ύψους, τουλάχιστον, 350.000.000 ευρώ, για την περίοδο 2014 - 2020, αποτελεί έναν πλήρη οδηγό δράσεων και έργων ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα και συγκροτεί ένα δεσμευτικό κείμενο για όλους τους δημόσιους φορείς.
Προστίθεται δε ότι με βασικό στόχο τον ριζικό εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα, οι δράσεις αποσκοπούν στην άμεση, παραγωγική αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας μας.
Στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκονται:
- Η δημιουργία πλήθους νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών με αποδέκτες τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το Κράτος, οι οποίες θα συμβάλουν καθοριστικά στην ταχεία ψηφιακή αναβάθμιση της ελληνικής κοινωνίας και την τόνωση της ανάπτυξης
- Η εγκαθίδρυση, με όχημα την τεχνολογία, συνθηκών διαφάνειας και λογοδοσίας στη Δημόσια Διοίκηση.
- Η υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων μέσω νέων δομών συντονισμού και υλοποίησης οριζόντιων και κάθετων έργων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης.
Ειδικότερα, οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση:
- Βελτιώνουν την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, μέσω μοναδικού σημείου πρόσβασης σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες, με παράλληλη ψηφιακή αναβάθμιση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)
- Μειώνουν τη γραφειοκρατία μέσω της απλούστευσης και ψηφιοποίησης των διαδικασιών, τα διοικητικά βάρη, καταργούν την υποβολή δικαιολογητικών μέσω της διαλειτουργικότητας και ηλεκτρονικής συνεργασίας των πληροφορικών συστημάτων του Δημοσίου.
- Ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία με όχημα την αναβάθμιση του «Προγράμματος Διαύγεια» και των ελεγκτικών μηχανισμών.
- Βελτιώνουν την αξιοποίηση και διαχείριση: α) των χρηματοοικονομικών και δημοσιονομικών πόρων, β) του ανθρώπινου δυναμικού, γ) των πληροφορικών υποδομών του Δημόσιου Τομέα σε ό,τι αφορά στα δίκτυα και στη δημιουργία σύγχρονου κυβερνητικού κέντρου δεδομένων και δ) των διαδικασιών ηλεκτρονικών προμηθειών.
- Δημιουργούν νέες ευκαιρίες χρήσης και αξιοποίησης των δημόσιων δεδομένων, ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία παράγοντας νέες υπηρεσίες σημαντικής προστιθέμενης αξίας και νέες θέσεις εργασίας.
- Βελτιώνουν την ψηφιακή μόρφωση και την κοινωνική ένταξη και τη διευκόλυνση γρήγορης πρόσβασης στο διαδίκτυο χωρίς εξαιρέσεις.
Η υλοποίηση του σχεδίου δράσης θα βασιστεί στο συντονιστικό όργανο της Επιτροπής Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε με τον νέο νόμο του ΕΣΠΑ, αλλά και τις αναδιοργανωμένες δομές των υπουργείων και υποστηρικτικών δομών του, με ξεκάθαρους ρόλους και διαδικασίες.
Σημειώνεται δε ότι η χρηματοδότηση της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης θα είναι κυρίως από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014 - 2020», ύψους 486.913.888 ευρώ, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».
Τέλος, αναφέρεται ότι το σύνολο των 377.228.416 ευρώ που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τα 109.685.472 ευρώ που θα προέλθουν από εθνικούς πόρους, θα αποτελέσουν κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις τεχνολογιών και πληροφορικής την ερχόμενη επταετία.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.