Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Σακχαρώδης διαβήτης: Τέταρτη αιτία θανάτου στον κόσμο - Προλαμβάνει το περπάτημα - Εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σακχαρώδης διαβήτης: Τέταρτη αιτία θανάτου στον κόσμο

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μάστιγα για την ανθρωπότητα, καθώς είναι η τέταρτη αιτία θανάτου στον κόσμο και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα παρότι δεν είναι μεταδοτική λοιμώδης νόσος. Το 2030 υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι διαβητικοί ασθενείς θα είναι μισό δισεκατομμύριο σε όλο τον κόσμο. Η νόσος δεν θεραπεύεται, αλλά αντιμετωπίζεται θεραπευτικά. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο θα έχει διαβήτη σε όλη του τη ζωή. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά εμφανίζονται χρόνιες επιπλοκές που αφορούν τα μάτια (αμφιβληστροειδοπάθεια), τα νεφρά (νεφρική ανεπάρκεια), και τα πόδια (διαβητικό πόδι με έλκη που μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό).

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε εκδήλωση με θέμα “Σακχαρώδης Διαβήτης: Η μάστιγα του αιώνα” που διοργάνωσε ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με κεντρικό ομιλητή τον διευθυντή της Διαβητολογικής Μονάδας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου και πρόεδρο της Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού,Χρήστο Μανέ, και ομιλητές τους παθολόγους διαβητολόγους Ιωάννη Σαπάκο, Βασίλειο Ανδρεάδη και Ιωάννη Τσαβδαρίδη.

“Ο διαβήτης είναι η πρώτη αιτία για ακρωτηριασμούς στα κάτω άκρα . Ένα εκατομμύριο διαβητικοί ασθενείς ακρωτηριάζονται κάθε χρόνο παγκοσμίως. Είναι επίσης η πρώτη αιτία για ένταξη στο τεχνητό νεφρό και η πρώτη αιτία τύφλωσης. Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν και να προληφθούν με τη σωστή ρύθμιση σακχάρου, χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης” επισήμανε ο κ. Μανές και πρόσθεσε: “Υπάρχουν νεότερα φάρμακα π.χ. ινσουλίνες που μπορούν να ρίξουν το σάκχαρο χωρίς υπογλυκαιμίες. Αυτό ήταν ακατόρθωτο τα περασμένα χρόνια. . Υπάρχουν επιπλέον και χάπια που μειώνουν το σάκχαρο χωρίς τον κίνδυνο υπογλυκαιμιών. Άρα μπορεί να επιτύχουμε καλή ρύθμιση, με μικρότερο κίνδυνο για υπογλυκαιμικά επεισόδια “.


------------------

Το περπάτημα “πρόληψη” για το διαβήτη


Οι άνθρωποι που περπατούν καθημερινά έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν.

Με σκοπό την ενημέρωση και την ένταξη της καθημερινής άσκησης στη ζωή μας -ειδικά σε όσους νοσούν από σακχαρώδη διαβήτη- η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος διοργανώνει εκπαιδευτικό περίπατο μίας ώρας στη Νέα Παραλία την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή διαβητικών και γιατρών.

Ο περίπατος θα αρχίσει στις 9 το πρωί, μπροστά από το ξενοδοχείο Makedonia Palace, ενώ θα δοθούν δώρα έκπληξη στους συμμετέχοντες.

Μετά το τέλος του περίπατου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για την αντιμετώπιση της ασθένειας κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας για το κοινό, με θέμα "Νεότερες Απόψεις για το Σακχαρώδη Διαβήτη", που διοργανώνει η Διαβητολογική Εταιρεία Βόρειας Ελλάδας και ώρα 10:30 -14:30, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στα μπλε ο Λευκός Πύργος και οι Ομπρέλες


Στο μεταξύ, στα μπλε θα "ντυθούν", στις 14 Νοεμβρίου, ο Λευκός Πύργος και οι "Ομπρέλες" του Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των δράσεων της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας φωταγώγησης ιστορικών μνημείων και κτιρίων σε όλο τον κόσμο, με αφορμή την 14η Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ενημέρωση για την ασθένεια και τις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας της. Κατά τη διάρκεια της δράσης θα μοιράζονται προσκλήσεις για τη συμμετοχή των πολιτών στην ημερίδα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.