Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Γιατί όταν χαιρόμαστε κλαίμε...

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ψυχολόγοι μελέτησαν το ρόλο των «δακρύων της χαράς».

Είστε από αυτούς που βάζουν τα κλάματα στους γάμους; Αν ναι, τότε ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που συνηθίζουν να αντιμετωπίζουν μια ευχάριστη εμπειρία με μια αρνητική αντίδραση.

Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον, μια ομάδα ερευνητών από το Γέιλ, οι οποίοι πιστεύουν ότι η ασυνήθιστη αυτή αντίδραση μπορεί να βοηθά στην αποκατάσταση της συναισθηματικής ισορροπίας και στη διατήρηση των έντονων συναισθημάτων υπό έλεγχο.

Οι ερευνητές λένε, ότι η εργασία τους ρίχνει φως στο πώς οι άνθρωποι εκφράζουν και ελέγχουν τα συναισθήματά τους, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μεγαλύτερη κατανόηση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων.

Η επικεφαλής της μελέτης από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Γέιλ, Oriana Aragon, εξήγησε ότι σκοπός των ερευνητών ήταν να εξερευνήσουν τη φράση «δάκρυα χαράς». «Ποτέ δεν έβγαζα νόημα με αυτή τη φράση» είπε η ίδια.

Μετά όμως, από τη διεξαγωγή σειράς ερευνών σε μερικές, φαινομενικά, αταίριαστες εκφράσεις, η Aragon δηλώνει ότι, πλέον κατανοεί καλύτερα γιατί οι άνθρωποι κλαίνε, όταν είναι χαρούμενοι.

«Οι άνθρωποι μπορεί να αποκαθιστούν τη συναισθηματική τους ισορροπία μέσα από αυτές τις εκφράσεις» εξήγησε η ίδια και συνέχισε: «Φαίνεται ότι συντελούνται, όταν κάποιος ξεχειλίζει από πολύ δυνατά, θετικά συναισθήματα».
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Psychological Science.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι όσοι εκφράζουν αρνητικές αντιδράσεις σε θετικά νέα είναι σε θέση να μετριάσουν τα έντονα αυτά συναισθήματα πιο γρήγορα. Βρήκαν, ακόμη, ότι οι άνθρωποι που έχουν περισσότερες πιθανότητες να κλάψουν στην αποφοίτηση του παιδιού τους, είναι πιο πιθανό να «τσιμπήσουν» τα μάγουλα ενός συμπαθητικού μωρού.

Υπάρχουν ακόμη κάποια στοιχεία, ότι τα έντονα, αρνητικά συναισθήματα μπορεί να προκαλούν θετικές εκφράσεις. Για παράδειγμα, το νευρικό γέλιο συχνά συμβαίνει όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με μια δυσκολία ή μια τρομακτική κατάσταση.

«Οι νέες αυτές ανακαλύψεις αρχίζουν να εξηγούν κοινές καταστάσεις, τις οποίες κάνουν πολλοί άνθρωποι, χωρίς όμως να καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει» είπε ακόμη η ερευνήτρια, σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline και κατέληξε: «Πλέον κατανοούμε καλύτερα το πώς εκφράζονται και ελέγχουν τα συναισθήματά τους οι άνθρωποι, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και σχετίζεται με την ψυχική και σωματική υγεία, την ποιότητα των σχέσεών μας με τους άλλους, ακόμη και το πόσο καλά συνεργαζόμαστε με τρίτους».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.