Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο μπαμπάς στον θηλασμό;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο θηλασμός μπορεί να είναι μια στιγμή απομόνωσης για την μητέρα και το μωρό, στην αρχή τουλάχιστον καθώς οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να θηλάσουν σε ένα ήσυχο δωμάτιο, μακριά από τους υπόλοιπους και μόνο με το μωρό τους.

Φαίνεται όμως λίγο άδικο για τους μπαμπάδες, καθώς μένουν αμέτοχοι σε μια τόσο σημαντική διαδικασία. Και δεν εννοούμε ασφαλώς να θηλάσουν καθώς αυτό είναι φύσει αδύνατο. Ορισμένοι σύζυγοι όμως αισθάνονται ανακουφισμένοι που το δύσκολο κομμάτι της σίτισης το αναλαμβάνει η μητέρα, άλλοι αισθάνονται απογοητευμένοι, σχεδόν όλοι όμως είναι ανίδεοι για το πώς μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν τις συντρόφους τους. Εδώ είναι ένας σαφής κατάλογος με όλα τα καθήκοντα του μπαμπά όσον αφορά τον θηλασμό. Μπορείτε να τον εκτυπώσετε και να τον δώσετε στον σύζυγό σας, πριν έρθει το μωρό.

Μάθετε για το θηλασμό

Το πρώτο βήμα που κάνουμε σε οποιαδήποτε κατάσταση για να βοηθήσουμε είναι η κατανόηση ως προς το αντικείμενο με το οποίο έχουμε να κάνουμε. Διαβάστε λοιπόν ένα βιβλίο θηλασμού ή ακόμα καλύτερα συνοδέψτε τη γυναίκα σας σε ένα μάθημα θηλασμού. Όχι μόνο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους βασικούς όρους που πλέον είναι το κέντρο του σύμπαντος για την σύζυγό σας, όπως π.χ πρωτόγαλα, μάνταλο, τεχνικές θηλασμού κ.α, αλλά θα της δείξετε και πόσο πολύ νοιάζεστε για τις προσπάθειες της και πόσο πρόθυμος είστε να βοηθήσετε με τον τρόπο σας πάντα
Εφοδιαστείτε με πολλά μπουκάλια νερό

Ο θηλασμός προκαλεί στη νέα μαμά μεγάλη δίψα καθώς το σώμα της χρειάζεται επιπλέον υγρά. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Όταν λοιπόν η μητέρα έχει ξοδέψει τουλάχιστον μισή ώρα για να βρει την κατάλληλη στάση ώστε να θηλάσει το μωρό, δεν μπορεί να το «χαλάσει» όλο αυτό μόνο και μόνο για να πάρει ένα ποτήρι νερό και να ξεδιψάσει. Μπορεί να σας φαίνεται πολύ απλό αλλά είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη κίνηση την οποία μπορείτε να κάνετε εσείς και να προσφέρετε ένα ποτήρι νερό στην σύζυγό σας την στιγμή ακριβώς που το χρειάζεται. Στο ίδιο πλαίσιο, ο θηλασμός καίει επίσης πολλές επιπλέον θερμίδες, γεγονός που σημαίνει ότι η μητέρα πρέπει να τρέφεται σωστά. Περιποιηθείτε την σύντροφό σας όπως ακριβώς κάνατε καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και φροντίστε να έχετε κάποια σνακ τα οποία μαγειρεύονται εύκολα.
Εργαλεία θηλασμού

Μάθετε με τα ονόματά τους όλα τα εργαλεία του θηλασμού και τη χρησιμότητά τους και φέρτε τα στην καλή σας τη στιγμή που θα ζητηθούν. Αυτό περιλαμβάνει αντικείμενα όπως μαξιλάρι θηλασμού, κρέμα, αντλίες θηλασμού, παγοκύστες από την κατάψυξη, πανάκια για το ρέψιμο, κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε πρόθυμος να σηκώνεστε από την καρέκλα σας ανά πάσα στιγμή και για οποιοδήποτε λόγο. Να ξέρετε πάντως ότι αν προσφέρετε το μαξιλάρι θηλασμού όταν ακούσετε τη σύζυγό σας να λέει ότι θα πάει να θηλάσει το μωρό ή αν της δώσετε την κρέμα για τις θηλές μετά το γεύμα χωρίς καν εκείνη να τη ζητήσει, θα το εκτιμήσει δεόντως.
Διασκεδάστε την για να ξεχαστεί

Όχι, δεν περιμένει από εσάς παράσταση κουκλοθέατρου απλά προσπαθήστε να την κάνετε να ξεχαστεί και να μην σκέφτεται μόνο τις αρμοδιότητες της ως μαμά και πόσο καλά τα καταφέρνει σε αυτόν τον νέο ρόλο. Δώστε της το τηλεχειριστήριο για να χαζέψει κανένα πρόγραμμα στην τηλεόραση, φορτίστε το κινητό της τηλέφωνο ή το Ipad της, χαρίστε της ένα ωραίο μυθιστόρημα να διαβάσει και μην ξεχνάτε να την αγκαλιάζετε και να την ενθαρρύνετε στην καθημερινότητα της με το μωρό γιατί αυτή την περίοδο έχει ανάγκη από τρυφερότητα.
Βοηθήστε στις δουλειές του σπιτιού

Είναι δύσκολο για μια νέα μανούλα να χαλαρώσει και να επικεντρωθεί στο τάισμα του μωρού αν ξέρει ότι το πλυντήριο είναι γεμάτο με άπλυτα ρούχα και ο νεροχύτης ξεχειλίζει από βρώμικα πιάτα. Αφού λοιπόν δεν μπορείτε να παίξετε πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαδικασία του θηλασμού μπορείτε κάλλιστα να τακτοποιήσετε το σπίτι ή να αναλάβετε κάποιες από τις καθημερινές υποχρεώσεις όπως π.χ το super market και μάλιστα χωρίς να σας το ζητήσει.
Μασάζ

Κάντε ένα ελαφρύ μασάζ στη σύντροφό σας στα πόδια και τον αυχένα και βοηθήστε την να ξεκουραστεί αλλά μην περιμένετε να σας το ανταποδώσει. Επίσης σε στιγμές οικειότητας και χαλάρωσης κάντε απαλές μαλάξεις στο στήθος της για να βοηθήσετε στην παραγωγή γάλακτος. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για άφθονο γάλα από οποιοδήποτε «συμπλήρωμα» αύξησης του γάλακτος.
Κρατήστε απασχολημένο το άλλο παιδάκι της οικογένειας (αν έχετε)

Κάντε babysitting στο άλλο παιδάκι της οικογένειας, αν έχετε ή φροντίστε εσείς τα κατοικίδια ζωάκια και αφήστε τη μαμά να επικεντρωθεί στο έργο της. Δεν είναι καλό όταν το μωρό θηλάζει να τραβά απότομα η μητέρα τη θηλή της και να το διακόπτει επειδή το άλλο της παιδάκι μπορεί να χτύπησε ή μπορεί να θέλει ένα παιχνίδι. Ένας θαυμάσιος τρόπος λοιπόν για να βοηθήσετε είναι να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο περιβάλλον για εκείνη.
Ρωτήστε την να σας πει τι χρειάζεται

Ακούγεται απλό αλλά μερικές φορές ξεχνάμε και τα πιο απλά πράγματα. Μην ξεχνάτε λοιπόν να τη ρωτάτε συχνά μήπως χρειάζεται κάτι. Στεφτείτε τον εαυτό σας ως δάσκαλο της γυναίκας σας σε έναν αγώνα πυγμαχίας. Μπορεί να μην μπορείτε να σταθείτε μαζί της στο ρινγκ αλλά μπορείτε να είστε στη γωνία με ένα δροσερό ποτήρι νερό, μια πετσέτα για να σκουπίσετε το μέτωπό της από τον ιδρώτα και με μια σειρά από επευφημίες για να κρατήσετε το ηθικό ακμαίο!


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.