Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Χιλιάδες μπαλόνια στον ουρανό του Βερολίνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα 7.000 λευκά μπαλόνια γεμάτα ήλιο που αφέθηκαν στον νυχτερινό ουρανό της πρωτεύουσας της Γερμανίας το βράδυ της Κυριακής σηματοδότησαν το τέλος των επίσημων εορτασμών για την 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Τα μπαλόνια σχημάτιζαν μέχρι εκείνη τη στιγμή το λεγόμενο Σύνορο του Φωτός, που εκτεινόταν σε μια διαδρομή 15 χλμ. όπου άλλοτε βρισκόταν το Τείχος, στο κέντρο της πόλης.



Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να δουν τα μπαλόνια να υψώνονται στον ουρανό, ενώ η Κρατική Ορχήστρα του Βερολίνου έπαιζε την Ωδή στη Χαρά του Μπετόβεν, που έχει γίνει ο ανεπίσημος ύμνος της Ευρώπης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, πρωτοστάτησε στους εορτασμούς, χαρακτηρίζοντας την πτώση του Τείχους ως μια ένδειξη ελπίδας για τον τερματισμό των διεθνών συγκρούσεων.

«Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο - αυτό είναι το μήνυμα της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου», δήλωσε σε μια ομιλία της στο Μνημείου του Τείχους του Βερολίνου, κατά την οποία αναφέρθηκε στα δεινά και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Ουκρανίας, της Συρίας και του Ιράκ.

«Η πτώση του Τείχους το έδειξε: Τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Τίποτε δεν χρειάζεται να μένει όπως είναι», είπε η Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία.

Η Μέρκελ νωρίτερα μαζί με ξένους απεσταλμένους τίμησε τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φύγουν από την Ανατολική Γερμανία, αφήνοντας τριαντάφυλλα σε ένα τμήμα αυτού που οι ηγέτες της ΓΛΔ είχαν ονομάσει προστατευτικό αντιφασιστικό τείχος.

«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ξανά κάτι που έχουμε στην καρδιά μας», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Με πάθος και με θάρρος οι άνθρωποι έριξαν αυτό που τους χώριζε, αναζητώντας ειρήνη, ελευθερία, ενότητα, δημοκρατία και ευημερία», πρόσθεσε.

Αλλά στο υπόβαθρο των εορταστικών τελετών βρίσκονται οι εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση εξαιτίας της επέμβασης που οι δυτικές κυβερνήσεις καταγγέλλουν ότι κάνει η Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία.

Χθες Κυριακή, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κάλεσε την Ευρώπη και τη Ρωσία να ξαναρχίσουν έναν διάλογο και να παραμερίσουν τις εντάσεις. «Δεν είναι η ώρα για αντεγκλήσεις. Ας εργαστούμε για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», είπε ο 83χρονος Γκορμπατσόφ, ο οποίος έχει λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μία ημέρα αφού προειδοποίησε ότι κυοφορείται ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος.

Μαζί με τον Γκορμπατσόφ στο βήμα του συμποσίου στο οποίο έκανε τη δήλωση αυτή ήταν ο δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ, ο πρώην ηγέτης του συνδικάτου Αλληλεγγύη της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα, καθώς και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανατολική Γερμανία.

Δείτε τη φωτογραφία




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.