Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Επεκτείνεται και στα κολέγια η επαγγελματική ισοδυναμία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ισχύει για όσα έχουν πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, επεκτείνεται και στα κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα και τα οποία έχουν πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς, η ρύθμιση του Ν. 4264/2014 για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με το άρθρο 49 του Ν. 4264/2014 διευρύνθηκε η αρμοδιότητα του ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων), έτσι ώστε να συμπεριλάβει την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας ακόμη δύο κατηγοριών τίτλων σπουδών: Πρώτον, τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης που απονέμουν ΑΕΙ όχι μόνον κοινοτικών αλλά και τρίτων χωρών που συνεργάζονται στην Ελλάδα με τα κολέγια του Ν. 3696/2008 και δεύτερον, μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών που απονέμονται από κολέγια του ως άνω νόμου, εφόσον αυτά έχουν λάβει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης.

Αυτή η ρύθμιση δεν περιέλαβε τα πρώτα πτυχία (bachelor's) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας, τα οποία απονέμουν κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα, βάσει προγραμμάτων σπουδών που επίσης έχουν πιστοποίηση από τους ίδιους διεθνείς οργανισμούς και μάλιστα από ετών. Με την παρούσα ρύθμιση, λαμβανομένου υπόψη ότι η πιστοποίηση ενός προγράμματος σπουδών από τους εν λόγω οργανισμούς γίνεται με πολύ αυστηρότερους όρους από ότι η χορήγηση πτυχίων βάσει συμφωνιών πιστοποίησης και δικαιόχρησης (franchising), επιχειρείται να καλυφθεί το σημειωθέν κενό και ταυτόχρονα να ρυθμιστεί ισότιμα η διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων που απονέμονται σε όλο το φάσμα της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Και αυτό, αφενός με τη διεύρυνση του ορισμού των κολεγίων, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτά και όσα παρέχουν όχι μόνο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (master's), αλλά και πρώτο πτυχίο (bachelor's) βάσει προγραμμάτων που έχουν πιστοποίηση (accredication) από έγκριτους διεθνείς οργανισμούς και αφετέρου με την ανάθεση της αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας και των εν λόγω πτυχίων στο ΣΑΕΠ.

Με την ίδια τροπολογία αναγνωρίζονται ως ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχει η Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, με τις προωθούμενες διατάξεις επαναπροσδιορίζονται οι υποχρεώσεις των μελών ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης, ως προς τον ελάχιστο εβδομαδιαίο αριθμό ωρών παράδοσης (μειώνονται κατά δύο ώρες) προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων και διδασκαλίας σε φροντιστήρια ή σεμινάρια, σε εργαστήρια ή κλινικές, ενταγμένες στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος στο οποίο ανήκουν ή σε άλλο τμήμα ή σε προγράμματα σπουδών του οικείου ΑΕΙ.

Με την τροπολογία επιτρέπεται στα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ να μεταβάλλουν με υπουργική απόφαση το γνωστικό αντικείμενό τους, ύστερα από συνεκτίμηση του διδακτικού, συγγραφικού, ερευνητικού και κλινικού- εργαστηριακού έργου τους.

Παρέχεται η δυνατότητα μετάταξης των εκπαιδευτικών σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων σε κλάδο κατώτερης κατηγορίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι συναινούν σε αυτό.

Με την τροπολογία επανακαθορίζεται η διάρθρωση και η λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.