Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Πόση πρέπει να είναι η περιφέρεια της μέσης σας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για να ζήσετε πιο πολύ... προσέξτε την κοιλιά σας.

Το κλειδί της μακροζωίας είναι… η περιφέρεια της μέσης σας να μην είναι μεγαλύτερο από το μισό του ύψους σας.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο City του Λονδίνου επινόησαν μια απλή φόρμουλα, η οποία προβλέπει πόσα χρόνια ζωής «χάνει» κανείς εξαιτίας της παχυσαρκίας.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν ο κανόνας αυτός ισχύει ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή την εθνικότητα.

Για να μετρήσει κανείς την περιφέρεια της μέσης του πρέπει να βάλει τη μεζούρα μεταξύ του χαμηλότερου πλευρού και των οστών του ισχίου, προσέχοντας να μην εισπνέει.

Όσο το αποτέλεσμα που θα πάρετε είναι το μισό ή και λιγότερο από το ύψος σας, τότε ο προσδόκιμος όρος ζωής σας είναι ο κοινός μέσος όρος, δηλαδή περίπου στα 81 έτη. Για κάθε εκατοστό παραπάνω όμως, μπορεί να κινδυνεύετε να ζήσετε από μερικούς μήνες, μέχρι και ολόκληρα χρόνια λιγότερο.

Για παράδειγμα, ένας μέσος 30άρης με ύψος περίπου 1,78 μ. πρέπει να έχει περιφέρεια μέσης όχι μεγαλύτερη από 88,9 εκατοστά, ενώ η περιφέρεια της μέσης μιας γυναίκας 30 ετών, με ύψος 162,5 μ. δεν πρέπει να ξεπερνά τα 81,28 εκατοστά.

Αν όμως η περιφέρεια της μέσης του άντρα είναι μεγαλύτερη από 106,7 εκατοστά (ή περίπου το 60% του ύψους του), σύμφωνα με το μοντέλο που ανέπτυξαν οι ερευνητές, αυτό θα του «κόψει» 1,7 χρόνια από τη ζωή του. Αντίστοιχα, μια γυναίκα με περιφέρεια μέσης 97,5 εκατοστά ή παραπάνω θα ζήσει 1,4 χρόνια λιγότερα.

Κι αν τα 1 ή 2 χρόνια δε σας φαίνονται πολλά, έχετε υπόψη σας ότι… όσο ανεβαίνουν τα κιλά, τόσο μειώνονται τα χρόνια ζωής.

Για παράδειγμα, ένας 30άρης με ύψος 1,78 μ. και περιφέρεια μέσης 142,2 εκατοστά… πρέπει να αναμένει ότι θα ζήσει 20,2 χρόνια λιγότερο, ενώ μια γυναίκα με ύψος 162,5 και περιφέρεια μέσης 129,5 εκατοστά θα ζήσει 10,6 χρόνια λιγότερο.

Οι ερευνητές από τη σχολή Cass Business School του πανεπιστημίου City στο Λονδίνο κατέληξαν στο υπολογιστικό αυτό μοντέλο, εξετάζοντας τα στοιχεία περισσοτέρων από 300.000 ενήλικες σε διάστημα 20 ετών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Dr Margaret Ashwell στους Sunday Times, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα απλό «τεστ υγείας», το οποίο μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του στο σπίτι.

Τα συμπεράσματα της έρευνας πρόκειται να δημοσιευτούν στο Public Library of Science.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.