Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Απόφαση ακυρώνει απολύσεις της ΕΡΤ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τις απολύσεις 10 εργαζομένων στην ΕΡΤ μετά το αιφνίδιο κλείσιμό της, ακυρώνει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Με την υπ΄αριθμόν 2732/14 απόφασή του, το δικαστήριο δικαιώνει τους πρώην εργαζομένους που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη και υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο, ως διάδοχο της ΕΡΤ, να αποδεχθεί τις υπηρεσίες των εναγόντων τοποθετώντάς τους στις θέσεις που είχαν προ της απόλυσης και με τους ίδιους μισθούς.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, "η μεταβίβαση της επιχείρησης δεν συνιστά λόγο απόλυσης των εργαζομένων ενώ επιπλέον το Δημόσιο δεν επικαλέστηκε οικονομοτεχνικούς λόγους για τις ένδικες απολύσεις των εναγόντων."

Ως εκ τούτου λοιπόν κρίνει άκυρες τις απολύσεις ως αντίθετες με το νόμο και υποχρεώνει το Δημόσιο να απασχολήσει τους ενάγοντες με τα Προ της απόλυσής τους καθήκοντα.

Μάλιστα το δικαστήριο απειλεί το δημόσιο με πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε μέρα που θα αρνείται τις υπηρεσίες κάθε εργαζόμενου. Η απόφαση που δικαιώνει τους απολυμένους (είχαν προσφύγει με δικηγόρο την κα Ντορίνα Κορακά) δεν είναι πάντως άμεσα εκτελεστή και το δημόσιο δικαιούται να ασκήσει έφεση.

Υπενθυμίζεται ότι και το Πρωτοδικείο Ηρακλείου Κρήτης έκρινε άκυρες τις απολύσεις 20 εργαζομένων της ΕΡΤ, επιδικάζοντας μάλιστα αποζημιώσεις ύψους 9.000 - 13.000 ευρώ στον καθένα από αυτούς. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο είχε κρίνει ότι πρέπει να καταβληθούν στους απολυμένους οι μισθοί που θα τους καταβάλλονταν κανονικά από τις 11 Ιουνίου 2013, οπότε και έγιναν οι απολύσεις, ως και τις 2 Δεκεμβρίου 2013, ημέρα κατά την οποία εκδικάσθηκε η υπόθεση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.