Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Στις πράσινες γειτονιές γεννιούνται υγιή μωρά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Άγνωστος ακόμα ο μηχανισμός που συνδέει το πράσινο με τη γέννα.

Όσο περισσότερο πράσινο έχει μια γειτονιά, με πάρκα, δέντρα και κήπους, τόσο πιθανότερο είναι μια γυναίκα που μένει σε αυτή την περιοχή, να γεννήσει στην ώρα της και το μωρό της να είναι υγιές και όχι λιποβαρές.

Αντίθετα, μητέρες που μένουν σε γειτονιές στερημένες από χώρους πρασίνου, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα ένα μωρό με ελλιπές βάρος και πιο εύθραυστη υγεία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανοκαναδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον περιβαλλοντικό επιδημιολόγο Πέρι Χάισταντ του Κολλεγίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives», μελέτησαν πάνω από 64.000 τοκετούς.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι πολύ πρόωροι τοκετοί είναι 20% λιγότερο συχνοί και οι μέτρια πρόωροι τοκετοί 13% λιγότερο συχνοί μεταξύ των γυναικών που ζουν σε πολύ πράσινες γειτονιές. Επίσης, τα νεογέννητα από περιοχές με αρκετό πράσινο ζυγίζουν κατά μέσο όρο 45 γραμμάρια παραπάνω από ό,τι τα μωρά των γειτονιών με λίγο πράσινο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η θετική συσχέτιση ανάμεσα σε μια πράσινη γειτονιά και σε έναν τοκετό ισχύει ακόμη κι αν κανείς απομονώσει άλλους παράγοντες που μπορεί να παίζουν επίσης ρόλο (όπως το μέσο εισόδημα των κατοίκων ανά γειτονιά, η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση, ο θόρυβος κ.α.).

Για «έκπληξη» έκανε λόγο ο Πέρι Χάϊσταντ, αναφέροντας ότι, όπως φαίνεται, «πράγματι το πράσινο επηρεάζει θετικά την έκβαση ενός τοκετού με άλλους τρόπους, όπως ψυχολογικούς ή κοινωνικούς». Οι επιστήμονες δεν είναι πάντως ακόμη βέβαιοι ποιος ακριβώς είναι ο μηχανισμός που συνδέει το πράσινο με μια γέννα. Μια πιθανότητα είναι ότι μειώνει υποσυνείδητα το άγχος της μητέρας και του πατέρα, γεγονός με θετικό αντίκτυπο στο παιδί που θα γεννηθεί.

Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα ή λιποβαρή, συχνά εμφανίζουν αναπτυξιακά και άλλα προβλήματα υγείας, όχι μόνο μετά τη γέννησή τους, αλλά και σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξάπλωση του πρασίνου στις πόλεις αποτελεί θέμα δημόσιας υγείας, με δεδομένο ότι ήδη ο μισός πληθυσμός της Γης ζει σε πόλεις και το σχετικό ποσοστό συνεχώς θα αυξάνεται.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν αρκεί να φυτέψει κανείς ένα δέντρο στον κήπο του ή στο πεζοδρόμιο για να κάνει τη διαφορά σε σχέση με έναν μελλοντικό τοκετό (χωρίς όμως να παραγνωρίζει κανείς τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας). Αυτό που χρειάζεται, όπως είπαν, είναι το πράσινο σε όλη τη γειτονιά να αυξηθεί τόσο, ώστε να περάσει ένα ορισμένο «κατώφλι», αν και παραμένει ασαφές σε ποιό ακριβώς επίπεδο βρίσκεται αυτό το όριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.