Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Ιταλοί επιστρέφουν ογδόντα αρχαία ελληνικά νομίσματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στο Τορίνο της Ιταλίας στο πλαίσιο της ιταλικής προεδρίας, έχει προγραμματιστεί να επιστραφούν από την Ιταλία στην Ελλάδα ογδόντα αρχαία ελληνικά νομίσματα.

Τα νομίσματα, εβδομήντα εννέα αργυρά και ένα χάλκινο, χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ον αιώνα π. Χ. και προέρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα από τη Χαλκιδική (Άκανθος και Τορώνη).

Τα αρχαία αντικείμενα είχαν κατασχεθεί το 2008 στην ιταλική επικράτεια από τις ιταλικές Διωκτικές αρχές που επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες προέβησαν στον έλεγχο και την επιστημονική τεκμηρίωση της προέλευσης και της σημασίας των νομισμάτων.

Οι συνεχείς και άοκνες ενέργειες της αρμόδιας Υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, σε συνεργασία με τις ιταλικές Δικαστικές αρχές και τις υπηρεσίες του ιταλικού υπουργείου Αγαθών, Πολιτισμού και Τουρισμού, είχαν ως αποτέλεσμα την απόδοση των παραπάνω νομισμάτων στο Ελληνικό κράτος.

Η τελετή παράδοσης παραλαβής των αρχαίων νομισμάτων θα λάβει χώρα στο Τορίνο με παρουσία του Ιταλού υπουργού Αγαθών, Πολιτισμού και Τουρισμού και του Υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα.

Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση εφαρμογής από ιταλικής πλευράς της κοινοτικής οδηγίας 93/7/ΕΟΚ, η οποία αφορά στην επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών.

Ο επαναπατρισμός των παραπάνω νομισμάτων, εκτός από σημαντική επιτυχία των εμπλεκομένων υπηρεσιών των δυο κρατών, επιβεβαιώνει την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία των δύο κρατών στον τομέα της πάταξης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.