Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

«Δημήτρια» σε... αναζήτηση ταυτότητας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξεκινά στις 25 Σεπτεμβρίου η 49η καλλιτεχνική διοργάνωση.

Σε ... αναζήτηση της ταυτότητάς τους βρίσκονται και πάλι φέτος -ένα χρόνο πριν τη συμπλήρωση μισού αιώνα νέων διοργανώσεων- τα 49α Δημήτρια, ο ιστορικός πολιτιστικός θεσμός της Θεσσαλονίκης.

Με 50 και πλέον εκδηλώσεις στις 34 μέρες της διάρκειάς της η φετινή 49η διοργάνωση με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ (υπερδιπλάσιο απ' τον περσινό των 38 εκδηλώσεων, διάρκειας 40 ημερών και προϋπολογισμού 158.000) επιχειρεί και πάλι – με νέα πρόσωπα στη διοργάνωση να εντοπίσει την ταυτότητα, το στόχο, τη θεματική της.



Αρωγοί στη νέα -αέναη αναζήτηση αυτής της ταυτότητας ορίστηκαν μια έρευνα που ανέλαβε να διεξάγει η Parallaxi, μια ημερίδα με θέμα τα φεστιβάλ (26/9 στη ΔΕΘ) και τις σύγχρονες στοχεύσεις τους, αλλά και τα “βραβεία κοινού” (το κοινό θα “ψηφίζει” τις εκδηλώσεις).

«Επιχειρούμε παραγωγή πολιτισμού κι όχι μια συγκέντρωση δάνειων εκδηλώσεων», τόνισε στη διάρκεια της σημερινής εν πλω παρουσίασης του προγράμματος η εικαστικός - αντιδήμαρχος πολιτισμού και Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε τη βούληση του δήμου «τα Δημήτρια να μην συνεχίσουν να είναι ένα γραφείο μετακλήσεων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων».

Ως «εργοτάξιο ιδεών και σκέψεων» χαρακτήρισε τη διοργάνωση η φετινή συντονίστρια του καλλιτεχνικού προγράμματος ιστορικός της τέχνης Φούλη Μισιρλόγλου (καλλιτεχνικός σύμβουλος στον τομέα του θεάτρου ορίστηκε ο καθηγητής θεατρολογίας του ΑΠΘ Σάββας Παρτσαλίδης και σ' αυτόν της μουσικής ο μουσικός και συγγραφέας Σάκης Παπαδημητρίου).

Η εναρκτήρια εκδήλωση ορίστηκε για το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης 25 Σεπτεμβρίου στο... σκοτάδι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με τίτλο «Η ομορφιά γεννιέται στο σκοτάδι» εικαστικοί καλλιτέχνες και περφόρμερς και μουσικοί “ξεχύνονται” στον αστικό ιστό της πόλης (από τη Βίλα Πετρίδη στη δυτική είσοδο της πόλης, στην Εγνατία οδό, το παλιό εμπορικό κέντρο της οδού Βαλαωρίτου ως και την οδό Αριστοτέλους και την Ρωμαική αγορά) και με φωτιστικές προβολές εικαστικών έργων αναδεικνύουν κρυφές όψεις του δημόσιου χώρου.

Ακολουθεί – την επόμενη μέρα (26/9) η ημερίδα-έρευνα για τον εντοπισμό της... ταυτότητας των Δημητρίων («Τι είναι για σένα τα Δημήτρια-Αστικά και καλλιτεχνικά φεστιβάλ») στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης της ΔΕΘ).

Το ... παραληρηματικής καλλιτεχνικής έκφρασης και μουσικών-εικαστικών – θεατρικών προτάσεων 49ο φεστιβάλ των Δημητρίων, εξακολουθεί να αναζητεί την τελική του ταυτότητα με εκδηλώσεις θεάτρου όπου ...600+600 (για τις δύο βραδιές των παραστάσεων) κιλά πατάτες χρειάζονται για να στηθεί το σκηνικό για την παράσταση «The Notebook» της πολυβραβευμένης Αγκότα Κρίστοφ από τον Ουγγρικό θίασο Szkene thatre &Forte company (8 και 9 Οκτωβρίου στον διαμορφωμένο χώρο των παλιών Σφαγείων), η ...παραφροσύνη μοιάζει πλέον κανονικότητα μέσα από το έργο με τίτλο «X-Freunde» της Felicia Zeller η οποία καυτηριάζει τη σύγχρονη γερμανική ασθένεια του ...εθισμού στην εργασία που καταλήγει αυτοσκοπός (Δημοτικό θέατρο Άνετον 17 και 18/10), η Έλενα Πέγκα υπογράφει μια σύγχρονη αλληγορία για τον πολιτισμό και την αγριότητα με τίτλο «Γυναίκα και λύκος» (20 και 21/10). Ακόμα και το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη σύγχρονη εκδοχή της... αρχαίας (411 π.Χ) Αριστοφάνειας Λυσιστράτης με τη σύγχρονη Ελλάδα του μνημονίου (Lysistrata Project στις 15/10 στο Δημαρχιακό Μέγαρο), η Άντζελα Μπρούσκου και το θέατρο Δωματίου της παριστάνουν το παραληρηματικό έργο της Σάρα Κέιν «Ψύχωση» (θέατρο ΕΜΣ στις 16 και 17/10).

Κορυφαία – ίσως- εκδήλωση στη μουσική εκδοχή των φετινών “Δημητρίων” είναι οι δύο παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής σκηνής με τον “Ερωτευμένο Σοπέν” των Γιάνικ Μπόεν και Φρ. Σοπέν με τον Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη στο πιάνο (27 και 28.9 στο Μέγαρο Μουσικής), η όπερα «Κάρμεν» του Ζ. Μπιζέ (12,15 και 17 /10 στο Μέγαρο Μουσικής), υπάρχει και πρόβλεψη διοργάνωσης για αυτοσχεδιαζόμενη μουσική («Η τζαζ σήμερα» με τα σχήματα Terra Incognita και Grix στην Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας – στο «Παλλάς» στις 13/10), καθώς και διήμερο αφιερωμένο στη Νέα Ελληνική Ψυχεδελική Μουσική (27 και 28/9 στο χώρο του πρώην Maison Crystal στην παραλία).

Τα «Δημήτρια» ξεκίνησαν στην πολιτισμικά ακμάζουσα Βυζαντινή Θεσσαλονίκη του 12ου μ.Χ. αιώνα και είχαν αρχικά θρησκευτικό και εμπορικό χαρακτήρα. Η άνθιση ανακόπηκε τον 15ο αιώνα με την Οθωμανική κυριαρχία στην πόλη και «επέστρεψαν» στη Θεσσαλονίκη μόλις το 1966 αρχικό διοργανωτή τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και στη συνέχεια (από το 1973) το δήμο της πόλης.

Τα φετινά 49α Δημήτρια τα οποία ως «εργοτάξιο ιδεών και καλλιτεχνικής δημιουργίας μετατρέπουν - σύμφωνα με τους διοργανωτές - τον ιστορικό θεσμό σε εργαλείο, τους χώρους των εκδηλώσεων σε συμμετοχικές πλατφόρμες και δοκιμάζουν τα όρια της φεστιβαλικής εμπειρίας» θα διαρκέσουν φέτος από τις 25 Σεπτεμβρίου ως και τις 29 Οκτωβρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.