Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Διαχωρισμός σκουπιδιών από τον ΧΥΤΑ Πολυγύρου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η δράση γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σκουπίδια μέσα από τον ΧΥΤΑ Πολυγύρου θα ξεθάψουν επιστήμονες, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, προκειμένου να γίνει εκ νέου διαχωρισμός των υλικών σε πλαστικό, χαρτί και μέταλλο.

Πρόκειται για μία δράση που θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και δρομολογείται στο πλαίσιο του Έργου LIFE+ reclaim της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013, με σκοπό την κατασκευή μιας προσωρινής πιλοτικής εφαρμογής, σε παραγωγική κλίμακα, προκειμένου να γίνει εξόρυξη απορριμμάτων από υφιστάμενα μέρη του ΧΥΤΑ, να διαχωριστούν τα χρήσιμα υλικά και να παραχθούν από τα σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα, κατάλληλα προϊόντα τα οποία μπορούν να τροφοδοτήσουν μια μεταλλουργική μονάδα.

»Από τον προσεχή Ιανουάριο και για περίπου 3 μήνες, θα ξεθάψουμε από τον, εν λειτουργία, ΧΥΤΑ Πολυγύρου, 1000 κυβικά μέτρα σκουπιδιών και θα διαχωρίσουμε τα χρήσιμα υλικά ενώ παράλληλα, θα διεξαχθούν κοινωνικοοικονομικές μελέτες με στόχο η δράση μας να γίνει πιλότος και για μελλοντικές χρήσεις» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του «1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου εξόρυξης αποβλήτων» που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, η Ζωή Γαϊτανάρου από την εταιρία «ENVECO Α.Ε.» η οποία συντονίζει το έργο.

Σημειώνεται ότι, η επεξεργασία των αποβλήτων που θα εξορυχτούν, θα γίνεται από μια προσωρινή πιλοτική μονάδα η οποία θα στηθεί στο χώρο του ΧΥΤΑ.

Ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου βρίσκεται στη θέση «Καστρί» που ανήκει διοικητικά στο δήμο Πολυγύρου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και εξυπηρετεί περίπου 14.000 κατοίκους που το καλοκαίρι διπλασιάζονται.

Προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων ενώ, εδώ και ένα χρόνο, υλοποιούμε πρόγραμμα ανακύκλωσης από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης που τοποθέτησε 450 ειδικούς κάδους» αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ο Γιώργος Διαμαντουλάκης από το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης συσκευασιών του δήμου Πολυγύρου. «Ωστόσο», συνεχίζει, «αν και η χρονική διάρκεια του ΧΥΤΑ υπολογίζεται στα 21 έτη, επειδή καταλήγουν πλέον εκεί απορρίμματα και από άλλους δήμους, έχει μειωθεί ο χρόνος «ζωής» του στα 8 χρόνια».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.