Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

«Ρωμαϊκός και όχι μακεδονικός ο τάφος της Αμφίπολης»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φουντώνει η σεναριολογία λίγο πριν την αποκάλυψη του μυστικού του τύμβου.

Από τον Μέγα Αλέξανδρο, τη σύζυγό του Ρωξάνη, τον επικεφαλής του Στόλου του Νέαρχο μέχρι και τη μητέρα του Ολυμπιάδα, πολλά είναι τα σενάρια και τα ονόματα που ακούγονται για το ποιος μπορεί να είναι ο «ένοικος» του μεγαλοπρεπούς μνημείου της Αμφίπολης. Για να απαντηθεί, ωστόσο, αυτό το ερώτημα πρέπει πρώτα να εξακριβωθεί το πότε χτίστηκε ο τύμβος.

Και ενώ η αντίστροφη μέτρηση για τη λύση του μυστήριου έχει ήδη αρχίσει , η άποψη του ιστορικού, προέδρου του Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, Χάρη Τζάλα, έρχεται να βάλει πάγο στον διακαή πόθο όσων πιστεύουν ότι μέσα στον τάφο κρύβεται ένα συγκεκριμένο πρόσωπο: ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο κ. Τζάλας έριξε στο τραπέζι το ενδεχόμενο ο τάφος της Αμφίπολης να είναι μεταγενέστερος της ελληνιστικής περιόδου και έκανε έκκληση για υπομονή. «Μη βιαζόμαστε να βρούμε τον ένοικο του τάφου, μην ξεχνάτε ότι για τον τάφο, τον αποκαλούμενο του Φιλίππου στη Βεργίνα, μετά από εκατοντάδες άρθρα, δεν είμαστε ακόμη σίγουροι για το ποιοι έχουν ταφεί εκεί μέσα και έχουν περάσει 30 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ.

Επισήμανε, επίσης, τις διακριτές διαφορές του τάφου της Αμφίπολης από τους μακεδονικούς τάφους. «Ο τάφος της Αμφίπολης έχει μεγάλες διαφορές από τους κλασικούς μακεδονικούς τάφους. Σε σχέση με τον τάφο της Βεργίνας είναι πολύ διαφορετικός. Η χρονολόγηση του τάφου δεν μπορεί να κριθεί μόνο από τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες, είναι πιθανόν ο τάφος να είναι μεταγενέστερος», εξήγησε.

Ο έλληνας ιστορικός είναι σίγουρος ότι ο τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί. «Ο τάφος είναι συλημένος και κάποια κινητά ευρήματα θα βοηθήσουν να δοθούν στοιχεία στους αρχαιολόγους. Είναι σίγουρο ότι ο τάφος έχει συληθεί. Είναι γεμάτος χώματα, έχουν αφαιρεθεί τα κεφάλια από τις Σφίγγες, είναι βέβαιο ότι έχει διαταραχθεί», ανέφερε ο κ. Τζάλας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.