Το δρόμο της επιστροφής πήρε χθες λίγο μετά τις 10 το πρωί παρουσία δεκάδων συμπολιτών μας, η χελώνα Καρέτα- Καρέτα Λάουρα, η οποία είχε βρεθεί τραυματισμένη στο κεφάλι, στην περιοχή των Κρητικών της Ρόδου τον περασμένο Οκτώβριο.
Δείτε το βίντεο
Η Λάουρα ήταν αδύναμη με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, το οποίο ξεκινούσε από το αριστερό μάτι, και έφτανε διαγώνια μέχρι το λαιμό. Μεταφέρθηκε άμεσα σε ειδικό χώρο των εγκαταστάσεων του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες υπό την επίβλεψη του κτηνίατρου Π. Μαργιέ και την τηλεφωνική και γραπτή καθοδήγηση του Παύλου Τσάρου, ειδικού υπεύθυνου του «Αρχέλων».
Επειδή το Κέντρο Περίθαλψης της Γλυφάδας αδυνατούσε να την φιλοξενήσει λόγω του μεγάλου αριθμού των τραυματισμένων χελωνών που ήδη νοσηλεύονταν εκεί, αποφασίστηκε η περίθαλψή της να γίνει στις εγκαταστάσεις του Υδροβιολογικού Σταθμού.
Η 50 κιλών Λάουρα που βρέθηκε με μαρκάρισμα, διαπιστώθηκε αργότερα πως αυτό είχε πραγματοποιηθεί το 2012 σε παραλία ωοτοκίας στην περιοχή του Dalyan της Τουρκίας. Από την πρώτη ημέρα η Λάουρα υποβλήθηκε σε φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικά, αναλγητικά-α-ντιφλεγμονώδη, βιταμίνες, ορός) το τραύμα της το περιποιήθηκε το προσωπικό, προσεκτικά και σε καθημερινή βάση με ειδικά φάρμακα εξωτερικής χρήσης. Τις πρώτες μέρες έγιναν και ακτινογραφίες, μέσω των οποίων διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν εσωτερικά προβλήματα, ούτε ξένα αντικείμενα (π.χ. αγκίστρι).
Η Λάουρα, συνοδευόμενη από τον προϊστάμενο του Υδροβιολογικού Σταθμού κ. Ανδρέα Σιούλα, τη βιολόγο κ. Μαρία Corsini- Φωκά και λοιπό επιστημονικό προσωπικό του, αμέσως μόλις αφέθηκε στην ακτή, πήρε τον δρόμο της επιστροφής, βουτώντας στη θάλασσα. Συμπολίτες μας που έσπευσαν να χαιρετήσουν το μεγάλο ζώο, χειροκρότησαν τη Λάουρα ευχόμενοι να βρει το δρόμο της επιστροφής.
Η κ. Corsini-Φωκά, μιλώντας στη «Ροδιακή» για τη Λάουρα, αναφέρθηκε στη διαδικασία θεραπείας της, τονίζοντας μεταξύ άλλων «η διαδικασία για να θεραπευτεί ήταν μεγάλη και δύσκολη γιατί το ζώο πέρα από το τραύμα είχε πάθει μεγάλο στρες και σοκ. Είχε πάρει φαρμακευτική θεραπεία με αντιβιοτικά, αναλγητικά, τη μάθαμε να τρώει ξανά γιατί δεν έτρωγε και είχε αδυνατίσει αρκετά. Ευτυχώς από τον Δεκέμβριο άρχισε πάλι να τρώει μόνη της και την είχαμε μέχρι να αναρρώσει πλήρως.
Είχε καθημερινή φροντίδα και περίθαλψη του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου. Πήρε αρκετό βάρος αυτούς τους μήνες, όμως παρότι έγινε καλά νωρίτερα, δεν μπορούσαμε να την απελευθερώσουμε γιατί έπρεπε το νερό να είναι ζεστό. Οπότε η καταλληλότερη περίοδος ήταν τώρα».
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία επούλωσης της πληγής τους η κ. Φωκά ανέφερε «οι πρώτοι μήνες, ήταν πολύ δύσκολοι, της χορηγούσαμε φάρμακα, ορό, έπρεπε να περιποιούμαστε το τραύμα της καθημερινά, ενώ ιδιαίτερα δύσκολο ήταν το γεγονός ότι είναι μεγάλο ζώο και η διαχείριση είναι δύσκολη, να του αλλάξεις δεξαμενή, θέση, να το γυρίσεις κ.λπ.
Το άσχημο είναι ότι τέτοιες περιπτώσεις (τραυματισμοί) είναι πολύ συχνές όχι μόνο σε εμάς αλλά και σ' όλη τη Μεσόγειο. Συνήθως τραυματίζονται από σκάφη, μπλέκονται σε παραγάδια, καταπίνουν αγκίστρια, και ο αριθμός είναι προς αύξηση κάθε χρόνο».
Για την επιλογή της παραλίας, η κ. Φωκά ανέφερε «η παραλία επιλέχθηκε γιατί είναι στην ίδια κατεύθυνση που τη βρήκαμε εκβρασμένη. Βέβαια μπορεί τα ρεύματα να την είχαν φέρει εδώ μετά τον τραυματισμό της, αλλά είναι κοντά στα Τουρκικά παράλια.
Από την εμπειρία μας και από αυτά που ξέρουμε, τα συγκεκριμένα ζώα κάνουν χιλιάδες χιλιόμετρα ταξίδι οπότε το πιθανότερο είναι οτι θα ξαναπάει στα παράλια της Τουρκίας προκειμένου να ζευγαρώσει. Τουλάχιστον αυτό ελπίζουμε ότι θα γίνει».
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.