Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014

Αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής για τους ασθενείς με AIDS

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ζουν όσο και οι άνθρωποι που δεν είναι φορείς του ιού.

Οι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες που έχουν διαγνωστεί θετικοί με τον ιό HIV του AIDS, ζουν, πλέον, σχεδόν τόσο όσο και αυτοί που δεν είναι φορείς του ιού, καθώς τα αντιιικά φάρμακα έχουν μειώσει περίπου στο μισό τη θνησιμότητα της νόσου, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

H μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Κολέτ Σμιθ του University College του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνει ότι ενώ την περίοδο 1999-2001 η θνησιμότητα από AIDS ήταν 18 θάνατοι ανά 1.000, μειώθηκε σε 9% ανά 1.000 μεταξύ 2009 - 2011. Τα δεδομένα προέρχονται από 200 κλινικές της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν τα σημαντικά οφέλη της αντιιικής θεραπείας. Μετά την εμφάνισή της, το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων με τον ιό HIV προσεγγίζει πλέον αυτό του γενικού πληθυσμού», όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η αντιιική θεραπεία, ένα κοκτέιλ φαρμάκων που εμφανίστηκε στη δεκαετία του ’90 και πρέπει να λαμβάνεται εφ’ όρου ζωής, δεν σκοτώνει τον ιό, αλλά επιβραδύνει την ανάπτυξή του σε πλήρες AIDS. Προτού υπάρξει αυτή η θεραπεία, οι άνθρωποι με τον ιό συνήθως πέθαιναν μέσα σε λίγα χρόνια, κυρίως από άλλες μολύνσεις ή καρκίνο, λόγω εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματός τους.

Η νέα μελέτη, μεταξύ σχεδόν 50.000 ατόμων με τον ιό, βρήκε ότι οι επιπλοκές του AIDS παραμένουν η συχνότερη αιτία θανάτου τους (29%) και ακολουθούν ο μη σχετιζόμενος με το AIDS καρκίνος -κυρίως των πνευμόνων (15%)- οι παθήσεις του ήπατος - κυρίως οι ηπατίτιδες (13%)- καθώς και οι παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος (11%). Η σημαντική μείωση των θανάτων των οροθετικών από τις δύο τελευταίες αιτίες (κατά 50% από ήπαρ και κατά 65% από καρδιά) αποδίδεται είτε στον πιο υγιεινό τρόπο ζωής τους (λιγότερο κάπνισμα, αλκοόλ κ.λπ.), είτε στην μικρότερη τοξικότητα πλέον της αντιιικής θεραπείας.

Από την άλλη, δεν είναι σαφές γιατί υπάρχει μια μικρή αύξηση των θανατηφόρων καρκίνων σε σχέση με το παρελθόν (2,1 θάνατοι ανά 1.000 ανθρώπους την περίοδο 2009-2011, έναντι 1,6 θανάτων ανά 1.000 κατά τα έτη 1999-2000). Μία πιθανότητα, που πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω, είναι η επίδραση συγκεκριμένων αντιιικών φαρμάκων.

Περίπου 36 εκατ. άνθρωποι έχουν πεθάνει από AIDS, από τότε που έκανε την εμφάνισή του στη δεκαετία του ’80.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.