Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Η εφαρμογή που σας δείχνει το δρόμο… στην κυριολεξία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από το να περιπλανιέσαι στους δρόμους και να ανακαλύπτεις νέα, μαγευτικά τοπία και γειτονιές ξεχωριστής ομορφιάς όταν επισκέπτεσαι ένα νέο τόπο.

Τα τελευταία χρόνια με τις τεχνολογικές εξελίξεις και την επικράτηση των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών, πολλοί ταξιδιώτες αφήνονται στα «μαγικά» διαφόρων προγραμμάτων και εφαρμογών GPS προκειμένου να κατευθυνθούν σε κάποιο προορισμό.

Το πρόβλημα είναι όμως, ότι συνήθως αυτά τα προγράμματα βρίσκουν και προτείνουν τη συντομότερη διαδρομή, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνει κανείς την ευκαιρία να ανακαλύψει τους «θησαυρούς» που ενδεχομένως να υπήρχαν αν έστριβε ένα τετράγωνο πιο κάτω και «έλιωνε» λίγο ακόμη τα παπούτσια του.

Για το λόγο αυτό, ερευνητές της Yahoo! δημιούργησαν έναν αλγόριθμο ο οποίος χαρτογραφεί την ομορφότερη διαδρομή από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β.

Χρησιμοποιώντας crowd-sourced data έφτιαξαν ένα πρόγραμμα, το οποίο αναγνωρίζει αυτόματα τα πιο δελεαστικά μονοπάτια μέσα σε μια πόλη.

Επιπλέον, η εφαρμογή αυτή χαράσσει μια πορεία κατά μέσο όρο μόλις 7 λεπτά μεγαλύτερη από ό,τι η συντομότερη, προτεινόμενη διαδρομή.

Τι λέτε;

Δεν είναι μικρή η «θυσία», για να έχετε ως αντάλλαγμα μια πιο ευχάριστη διαδρομή;

Η πρώτη πόλη που δοκίμασαν τον αλγόριθμό τους οι ερευνητές ήταν το Λονδίνο. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από την ιστοσελίδα UrbanGems.org, η οποία ζητά από τους επισκέπτες της πόλης να επιλέξουν την πιο όμορφη από δύο φωτογραφίες που έχουν συλλεχθεί από το Google Street View και το Geograph από διάφορες τοποθεσίες της αγγλικής πρωτεύουσας.

Προκειμένου να κάνουν τον αλγόριθμο πιο χρήσιμο σε άλλες πόλεις, οι ερευνητές χρειάζονταν μεγαλύτερη βάση δεδομένων. Έτσι, αποφάσισαν να στραφούν στο Flickr.

Με μια συλλογή 5 εκατομμυρίων φωτογραφιών γεωαναφοράς, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την τοποθεσία των φωτογραφιών, καθώς επίσης και από τα θετικά σχόλια των χρηστών, προκειμένου να δημιουργήσουν τις πιο όμορφες διαδρομές στη Βοστόνη και το Λονδίνο.

Στη συνέχεια εξέτασαν τον αλγόριθμό τους με 54 εθελοντές στη μία πόλη και 30 στην άλλη, οι οποίοι ανέφεραν ότι οι προτεινόμενες διαδρομές ήταν κατά 30% περίπου πιο όμορφες κι ενδιαφέρουσες από αυτές της συντομότερης εκδοχής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του discovermagazine.com, οι ερευνητές σχεδιάζουν να ενσωματώσουν τα ευρήματά τους σε εφαρμογές χαρτών και να τα δοκιμάσουν σε πολλές πόλεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.