Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την αναγνώριση και εξαγορά προϋπηρεσίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεκτή η αίτησή του από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η Διεύθυνση Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), έκανε δεκτή την άποψη της Αρχής και τελικά υπολόγισε το ποσό για την αναγνώριση και εξαγορά προϋπηρεσίας πολίτη βάσει των αποδοχών του το 1992, χρόνο κατά τον οποίο υπέβαλε την αρχική αίτηση αναγνώρισης.

Όπως αναφέρεται από την ανεξάρτητη Αρχή, το 1992 ο πολίτης είχε υποβάλει αίτηση για την αναγνώριση προϋπηρεσίας του στον ιδιωτικό τομέα και εξαγορά αυτής, προκειμένου ο ασφαλιστικός χρόνος του να προσαυξηθεί στο Δημόσιο. Ωστόσο, η αρμόδια διεύθυνση του ΓΛΚ τον ενημέρωσε εγγράφως ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν αναγκαίο, επειδή στην περίπτωσή του ισχύουν οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης. Το 2011, και ενώ πλησίαζε ο χρόνος συνταξιοδότησής του, ο πολίτης επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Συντάξεων του ΓΛΚ, προκειμένου να λάβει κάποιες πρόσθετες πληροφορίες για το ζήτημα της διαδοχικής ασφάλισης και ενημερώθηκε προφορικά ότι η έγγραφη απάντηση που είχε λάβει δεν ανταποκρινόταν, πλέον, στα ισχύοντα. Γι' αυτό το λόγο υπέβαλε εκ νέου σχετικό αίτημα. Στη συνέχεια, διαπίστωσε την άρνηση της αρμόδιας διεύθυνσης να υπολογίσει το ποσό για την αναγνώριση και εξαγορά προϋπηρεσίας του σύμφωνα με τις αποδοχές του το 1992, αλλά με βάση τις τρέχουσες αποδοχές του, οι οποίες είναι υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν προ 20ετίας, με αποτέλεσμα τη σημαντική οικονομική επιβάρυνσή του.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με επιστολή του στην αρμόδια διεύθυνση του ΓΛΚ, επισήμανε ότι με την ανωτέρω άρνηση παραβιάζεται η αρχή της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, της εύρυθμης λειτουργίας της διοίκησης, καθώς και η υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης να παρέχει πληροφορίες ή και να προβαίνει σε υποδείξεις προς τους πολίτες, ανάλογα με τις ειδικές περιστάσεις κάθε υπόθεσης. Περαιτέρω, τόνισε ότι οι αποφάσεις που εφαρμόζονται από τη διοίκηση ενός δημόσιου οργανισμού θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από συνέπεια. Επομένως, ακόμη και στην περίπτωση που η διοίκηση παρείχε πληροφόρηση, σύμφωνα με τον νόμο, σε ιδιώτη και ο νόμος αυτός εν συνεχεία άλλαξε, μάλιστα, προς το δυσμενέστερο, θα πρέπει να επανέλθει εκ νέου και έγκαιρα ενημερώνοντας τον πολίτη για τις αλλαγές που επήλθαν.

Τελικά, η Διεύθυνση Συντάξεων του ΓΛΚ έκανε δεκτή την άποψη του Συνηγόρου και θα υπολογίσει το ποσό της αναγνώρισης και εξαγοράς προϋπηρεσίας βάσει των αποδοχών του 1992.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.